Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Природна чи технiчна сушка деревини.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
141.31 Кб
Скачать

7. Вимоги до якості дерев’яних робіт

Широкому застосуванню деревини в будівництві сприяють її високі технічні переваги. Вона в порівнянні з металами і камінням легко обробляється, при невеликій масі має відносно високу міцність, відрізняється малою теплопровідністю, погано піддається руйнівній дії кислот і лугів, міцно склеюється, нерідко має гарний зовнішній вигляд і добре сприймає зовнішню обробку. Разом з тим деревина не позбавлена деяких негативних властивостей. При зміні вологості вона усихає, розбухає, жолобиться і розтріскується. Її міцність, твердість і інші механічні властивості в різних напрямках неоднакові, вона горить, недостатньо стійка проти загнивання і подразнення комахами. Крім того, деревина часто має вади - велика кількість сучків, кривизну і т. п.

Вологість деревини, яка призначена для виготовлення провітрюваних дерев'яних конструкцій, як правило, не повинна перевищувати 25 '%. Вологість пиломатеріалів для виготовлення важкопровітрювальних конструкцій, повинна бути не більше 20%. Клеєні конструкції виготовляють з повітряно-сухої деревини з вологістю не більше 15%. Допустима вологість деревини повинна бути вказана в проекті конструкції.

Загальні вимоги при монтажі дерев'яних конструкцій:

При монтажі дерев'яних конструкцій повинні бути забезпечені:  - надійність змонтованих будівель і споруд та їх частин;  - міцність, жорсткість, стійкість і незмінність положення конструкцій і частин будівлі, споруди на всіх стадіях монтажу дерев'яних конструкцій (у тому числі за рахунок застосування тимчасових зв'язків та інших елементів жорсткості, конструкція, кількість, порядок встановлення і зняття яких повинні бути вказані в проекті організації будівництва);  - точність положення конструкцій;  - міцність і щільність монтажних з'єднань, сполучень, стиків, вузлів і швів. Не допускається зміна розрахункової схеми роботи дерев'яних конструкцій унаслідок неправильного стропування, спирання, закріплення або навантаження наступними конструкціями.  Не допускається ослаблення перерізів елементів дерев'яних конструкцій, з'єднань, вузлів і монтажних стиків.

При монтажі дерев'яних конструкцій повинні виконуватися такі операції: - підготовка дерев'яних конструкцій до монтажу (огляд і очищення поверхонь; перевірка відповідності марок виробів проектної документації; перевірка відсутності недопустимих деформацій, пошкоджень і тріщин; перевірка вологості деревини; перевірка стану вузлів і опорних частин; усунення дефектів, що виникли при транспортуванні та складуванні; закріплення металевих з'єднань і закладних деталей;

підтягування болтів, шпильок, тяжів і т. п.; перевірка розмірів дерев'яних конструкцій; перевірка стропувальних петель і отворів, монтажних пазів і гнізд; перевірка стану і усунення дефектів захисних, ізоляційних і антикорозійних просочень і покриттів; нанесення рисок; оснащення дерев'яних конструкцій монтажними та страхувальними пристосуваннями, тимчасовими розпірками і т. п.);  - перевірка стану та підготовка сполучних і кріпильних виробів і елементів жорсткості;  - підготовка місць установлення дерев'яних конструкцій (перевірка стану та очищення опорних поверхонь, закладних деталей, фундаментних болтів, нанесення рисок, перевірка стану та встановлення пристосувань для тимчасового закріплення дерев'яних конструкцій);  - стропування дерев'яних конструкцій (елементів), кріплення відтяжок;  - підйом дерев'яних конструкцій (елементів) монтажним краном і подача до місця установки;  - прийом дерев'яних конструкцій (елементів) і заклад на опори, установка (укладання) у проектне положення;  - вивірка дерев'яних конструкцій (елементів) по осях, позначок і вертикалі і тимчасове її закріплення;  - постійне закріплення конструкцій (елементів);  - розстропування дерев'яних конструкцій;  - заповнення стиків, швів, вузлів і гнізд.

 Якість робіт контролюють за схемами операційного контролю, що входять до складу технологічних карт.  Укрупнювальну збірку дерев'яних конструкцій починають з перевірки відповідності розмірів, наявності та правильності розташування закладних деталей.    Елементи дерев'яних конструкцій встановлюють відразу в проектне положення за основними ризиками, нанесеним на монтовані елементи і опори. Збірку конструкцій з затяжками необхідно виконувати тільки у вертикальному положенні.    Основні відомості про захисну обробці деревини (вид захисного матеріалу, концентрація і температура розчинів, їх в'язкість і т. д.) заносять у спеціальний журнал. Вологість деревини, призначеної для просочення антисептиками, повинна бути не більше 25%. Глибину проникнення безбарвних антисептиків або антипіренів у деревину визначають індикаторами, які при взаємодії з захисними речовинами змінюють колір в просоченої зоні деревини.     Відхилення в розмірах несучих конструкцій і їх положенні від проектних не повинні перевищувати: по довжині конструкцій ± 20 мм; по висоті конструкцій і опор ± 10 мм; у відстанях між осями конструкцій ± 10 мм; відхилення конструкцій від вертикалі ± 0,2% висоти конструкції ; зміщення центру опорних вузлів від центру опорних майданчиків ± 10 мм.