Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Природна чи технiчна сушка деревини.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Реферат

на тему:

«Дерев’яні роботи»

Студента групи А-41

Шафінського Ярослава

Київ 2011

Зміст:

  1. Загальні відомості

  2. Сушка та захист деревини від руйнування

  3. Обробка деревини

  4. Теслярські з’єднання елементів дерев’яних конструкцій

  5. Влаштування окремих дерев’яних конструкцій

  6. Установлення теслярських виробів

  7. Вимоги до якості дерев’яних робіт

1.Загальні відомості:

Деревина є матеріалом для виготовлення більше двадцяти тисяч продуктів та виробів. Способи обробки деревини поділяють на три групи: механічна , хіміко – механічна та хімічна.

Механічна обробка деревини полягає в зміненні її форми пилянням, струганням, фрезеруванням, лущенням, свердлінням, розколюванням. В результаті механічної обробки отримують різноманітні товари народного користування та промислового призначення, продукцію та сировину для суміжних переробних галузей промисловості. Механіч -ним стиранням деревини отримують волокнисті напівфабрикати.

При хіміко – механічній обробці отримують проміжний продукт з деревини, однорідний по складу та розміру, - спеціальну різану стружку, дрібленний шпон. Продукт, отриманий механічним способом, покривають сполучною рідиною. Під дією температури та тиску відбувається  реакція  полімеризації , в результаті чого проміжний продукт міцно склеюється. При хіміко-механічній переробці отримують фанеру, столярні, деревостружкові і цементно-стружкові плити, арболіт і фіброліт. Хіміко-механічний спосіб використовують при отриманні волокнистих напівфабрикатів

у целюлозно-паперовій промисловості.

Хімічна переробка деревини здійснюється  термічним  розкладанням, впливом на неї розчинників лугів, кислот, кислих солей сірчистої  кислоти.

Термічне розкладання або піроліз деревини, здійснюється нагріван –ням деревини при високій температурі без доступу повітря.  При піролізіотримують тверді, рідкі та газоподібні продукти. З них  найбільше практичне значення має дерев’яне вугілля.

За допомогою розчинників з деревини, попередньо подрібненої в тріску,витягають різні екстрактивні речовини. При екстракції водою  отримують дубителі. Склеювальні властивості, що витягуються водою з деревини, використовуються у поліграфічній, текстильній і сірниковій промисловості.

Плити знаходять широке застосування в будівництві, малоповерховому стандартному житловому будівництві, автомобіле та суднобудуванні, виробництві меблів, контейнерів та ящиків. 

Для виробництва деревно-волокнистих плит використовують деревину попередньо подрібнену в тріску. Споживання 1 млн плит, виготовлених з відходів, зберігає 54 тис. м ³ круглих ділових лісоматеріалів.

Дерев’яні роботи прийнято розділяти на теслярські та столярні:

До теслярських робіт відносять виготовлення з колод і дощок конструкцій будівель і споруд та їх частин, з'єднання колод, дощок і брусків за допомогою врубок, нагелів, цвяхів та інших 'кріплень, а також на водостійких клеях. Теслярі виконують рубку стін, заготівлю та установку крокв, перегородок, ферм, підшивку стель, настилання дощатих підлог, збірку стандартних дерев'яних будинків, спорудження мостів, арок, опор, влаштування дерев'яних лісів і риштовання, установку опалубки для бетонних і залізобетонних робіт і т. п . Теслярські вироби виготовляють з різних порід дерева у вигляді колод, брусів, пластин, дощок, обаполів, фанери, деревостружкових та деревоволокнистих плит.  При столярних роботах виконують легкі деталі з ретельною обробкою і з застосуванням у з'єднаннях, як правило, столярного клею. Столяри займаються механічною обробкою деревини, склеюванням, фанерування, складанням і обробкою столярних виробів - віконних і дверних блоків, пристроєм паркетних підлог, чистих дерев'яних перегородок, вбудованих меблів і т. п. Матеріалами для виготовлення столярних виробів, крім звичайних порід дерева підвищеної якості, служать і цінні породи дерева - груша, горіх, червоне дерево, а також різні деревні пластики, отримані з відходів деревини.