Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod vkaz content manag.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
355.84 Кб
Скачать

Лабораторна робота №3-4

ТЕМА: Створення персонального web-сайту за допомогою мови HTML в системі безкоштовного хостингу narod. ru .

МЕТА: уміти створити персональний web-сайт, використовуючи теги мови HTML в системі безкоштовного хостингу narod. ru .

ЗАВДАННЯ:

  1. Ознайомтеся з принципами роботи з викисанням мови HTML.

2. Створіть персональну у текстовому редакторі Блокнот, використовуючи теги мови HTML.

3. Завантажте створені вами HTML-документи в систему безкоштовного хостингу narod.ru.

4. Створіть гіперзв’язки між веб-сторінками використовуючи можливості системи narod.ru та перевірте їх роботу.

5. Проаналізуйте візуальну та змістову складові створеного Вами сайту. Відредагуйте сайт якщо в цьому є необхідність.

6. Зверністься до інших студентів з проханням критично оцінити проведену вами роботу. Ще раз перевірте ефективність роботи сайту та відредагуйте його.

7.Створіть звіт за результатами виконання лабораторної роботи та оформіть його у відповідності до становлених вимог.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Типовий простий wеb-документ складається з текстових блоків, двох-трьох малюнків невеликих розмірів, горизонтальних ліній та гіперпосилань. Складніші wеb-документи містять фрейми (вкладені веб-сторінки), таблиці, елементи керування (кнопки, перемикачі, поля діалогу), динамічні ефекти та графічні об’єкти.

Є три типи текстових блоків: короткі (по 2-3 речення) текстові абзаци, списки, таблиці.

Згідно з прийнятим стандартом абзаци на web-сторінці розмежовуються порожнім рядком і не мають відступів у першому рядку. Абзац може бути вирівняний до одного з країв або до центру екрана. Особлива зручність перегляду інформації зумовлена тим, що в нормальному режимі на web-сторінці немає горизонтальної смуги прокручування, а лише вертикальна. Браузер автоматично масштабує горизонтальне зображення різних елементів сторінки, враховуючи характеристики монітора комп’ютера клієнта і розміри вікна, в якому масштабується документ. Інформація на сторінці автоматично подається на сірому чи білому фоні, але її можна розмістити і на кольоровому фоні чи на фоні картинки з деякого графічного файлу.

Для створення веб-сторінок веб-дизайнери застосовують гіпертекстові веб-редактори, наприклад, HotMetal PRO, Hot Dog Professional, Netscape Editor тощо, де використовується мова HTML. Сучасні редактори FrontPage і MS Word дають змогу створювати веб-сторінки методом конструювання без застосування кодів мови HTML, оскільки коди вони генерують автоматично.

Для підготовки html-файлу можна використати текстовий редактор Note Pad. Після написання файл потрібно зберегти на диску з деякою назвою з розширенням htm чи html. Текст мовою HTML має таку загальну структуру:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE> Назва вікна web-сторінки </TITLE>

</HEAD>

<BODY параметри>

Мене звати… Я хочу стати веб-дизайнером.

Це моя перша веб-сторінка. Тут я можу писати будь-який текст, наприклад про себе і мої інтереси. Я розташую свої файли на сервері хостингу Narod.ru і мою сторінку зможуть побачити всі бажаючі.

</ BODY>

</HTML>

Команди мови HTML називають тегами. Теги бувають одинарними і парними. Більшість тегів є парними, наприклад тег означення html-файлу: <HTML>…</HTML>

Парні теги позначають початок і кінець області дії команди. Теги записують у кутових дужках. Тег, що закриває область дії, має косу риску. Тег може містити параметри (атрибути), які користувач записує у першому тезі через пропуск, наприклад, <BODY TEXT=“red”>.

Між тегами <TITLE> …</TITLE> пишуть заголовок сторінки, а між <BODY параметри>…</ BODY> основний текст, до якого застосовують теги форматування.

Тег <BODY> має такі основні параметри:

BACKGROUND = «шлях до графічного файлу» - задає картинку для фону; BGCOLOR = “white” – задає білий колір фону, якщо не використовується фон-картинка; TEXT = «black» - задає чорний колір тексту на сторінці.

Теги для форматування тексту:

<P> - початок нового абзацу; його прийнято записувати в кінці попереднього. Наступне речення починатиметься з нового, вирівняного до лівого краю абзацу без відступу у першому рядку.

<BR> - наступний за цим тегом текст буде наведено у новому рядку без пропуску порожнього рядка.

<HR> - буде проведена горизонтальна лінія.

<B> текст </B> - товстий шрифт тексту, що є між тегами.

<I> текст </I> - шрифт курсив.

<U> текст </U> - підкреслений шрифт.

<BIG> текст </BIG> - великий шрифт.

<SMALL> текст </SMALL> - малий шрифт.

Окремим типом абзацу є заголовок. Є шість видів заголовків, які відрізняються розміром символів.

Теги Результат на екрані

<H1> Заголовок 1 </H1> Заголовок 1

<H2> Заголовок 2 </H2> Заголовок 2

<H3> Заголовок 3 </H3> Заголовок 3

<H4> Заголовок 4 </H4> Заголовок 4

<H5> Заголовок 5 </H5> Заголовок 5

<H6> Заголовок 6 </H6> Заголовок 6

Заголовок за замовчуванням вирівнюють до лівого краю вікна. Якщо вирівнювання деякого елемента на сторінці потрібно задати явно, то використовуються теги вирівнювання:

<CENTER> елемент </ CENTER > - вирівнювання до центру;

<LEFT> елемент </ LEFT > - вирівнювання до лівого краю;

<RIGHT> елемент </ RIGHT > - вирівнювання до правого краю.

Інформацію можна подати у вигляді таблиці без рамок за допомогою парного тегу <PRE>… </ PRE >. Текст в середині цього тегу оформляють засобами табуляції. Браузер такий текст переформатовувати не буде.

Тег задання параметрів шрифту FONT

Щоб задати назву конкретного шрифта, його розмір і колір, використовують парний тег FONT з параметрами FACE, SIZE, та COLOR. Наприклад:

<FONT FACE = “Décor, Arbat, Kudriashov” SIZE = +2 COLOR = “red” > текст </FONT>

Якщо на комп’ютері клієнта встановлений шрифт Décor, то він буде застосований до цього тексту, в іншому випадку браузер застосує шрифт Arbat чи Kudriashov, або стандартний шрифт, наприклад, Times New Roman. Розміри символів шрифту можуть бути від 1 до 7. Розмір 3 є стандартним. Число 2 як значення параметра SIZE означає другий розмір. Число +2 означає, що що розмір шрифту має на бути на дві одиниці більший за стандартний, тобто п’ятий. Число -2 означатиме перший розмір, тобто на дві одиниці менший ніж стандартний. Колір тексту буде червоний.

Фонове зображення web- сторінки.

Зазвичай у вікні браузера текст виводиться на стандартному фоні, наприклад білому (Internet Explorer). Якщо web-сторінка насичена малюнками, то зазвичай цього достатньо. Але якщо вставних малюнків мало рекомендується задати фоновое зображення. Для цього потрібно вказати цей параметр в тезі <BODY>:

<BODY BACKGROUND= ім’я файлу із фоновим зображенням>.

Вибране зображення накладається на екран і розмножується таким чином, щоб зайняти все наявне місце. Тобто перший екземпляр зображення розміщується у лівому верхньому куті вікна браузера. Якщо при цьому зайнята не вся ширина вікна, то справа розміщується ще одна копія зображення.

Фонова музика web- сторінки.

Для того щоб вставити фонову музику можна використати тег <BGSOUND>, наприклад:

<BGSOUND SRC= ім’я звукового файлу LOOP= число повторів>. Ця лінія повинна входити в тіло документа HTML. Звуковий файл заданий параметром

SRC= буде автоматично завантажений після чого почнеться його відтворення. Параметр LOOP= вказує на те, скільки разів цей файл буде відтворено. Для безперервного звучання потрібно вказати параметр LOOP=INFINITE.

Задання малюнка на сайт з допомогою мови HTML

Щоб вставити в документ зображення необхідно скористатися тегом <IMG>. Наприклад:

<IMG SRC= ім’я файлу із зображенням WIDTH=ширина HEIGHT=висота>

Тут параметр SRC= задає ім’я файлу із зображенням а параметри WIDTH= і HEIGHT= відповідно ширину і висоту зображення. Якщо вони не співпадають з реальними параметрами зображення, то браузер масштабує зображення. Якщо ці параметри взагалі не задані, то будуть використані реальні розміри зображення.

Щоб зображення прилягало до межі (краю) сторінки і довкола нього був оптічний текст, потрібно також вказати атрибути ALIGN=LEFT чи ALIGN=RIGHT.

Задання відеоролика

Вставка на сторінку відеоролика здійснюється аналогічно тому як вставляється стичне зображення. Наприклад:

<IMG DYNSRC= ім’я файлу з відеороликом START= спосіб запуску LOOP= число повторів>.

Параметр START= задає спосіб запуску відеоролику. Якщо ви вкажете START=OPENFILE, то відтворення почнеться відразу після запуску сторінки, а якщо вказати START=MOUSEOVER, то відтворення почнеться після того, як навести мишкою на зображення першого кадру відеоролика, при цьому клацати мишкою не потрібно. Параметр LOOP= задає кількість повторів відеоролику.

Створення посилання на інший файл.

Гіпертекстові посилання задаються за допомогою спеціального парного тегу. Тоді відповідний фрагмент HTML-документа повинен виглядати наступним чином:

<A HREF= ім’я файлу> Текст посилання </A>.

В якості значення параметру HREF= використовується ім’я файлу, який повинен бути відкритий при клацанні на посиланні. Текст, який знаходиться на екрані між відкриваючим тегом <A> і закриваючим тегом </A> виділяється кольором і підкреслюється. Такий механізм дозволяє задати структуру Web-вузла. Кожна з існуючих сторінок являє собою окремий документ HTML. Крім того в окремих файлах зберігаються всі необхідні елементи: зображення, відеоролики і т.д.

Створення посилання на інше місце в тому ж таки web-документі.

Немає необхідності добиватися того, щоб кожне посилання вказувало на інший файл. Наприклад, допускається створення дуже довгих сторінок, які займають багато екранів. Для переміщення по такій сторінці, крім використання смуг прокручування, можуть використовуватись і гіпертекстові посилання. З їх допомогою можна швидко перейти безпосередньо до потрібного місця на сторінці.

Для того щоб реалізувати такий перехід потрібно 2 елементи:

  1. посилання, яке вказує на те куди потрібно перейти;

  2. якір, який фіксує місце переходу.

Посилання виглядає майже так само як це було вказано раніше:

<A HREF= # назва якоря> Текст посилання </A>.

Якір також використовує теги <A> і </A> та задається наступним чином

<A NAME= # назва якоря> Текст </A>.

Зверніть увагу на «назву якоря». Це довільний текст, який ніколи не з’яляється на екрані і однозначно визначає місце переходу. Якщо у Вас на одній сторінці є декілька якорів всі вони повинні мат різні назви. Символ # під час задавання посилання вказує на те, що далі ітиме не ім’я файлу, а назва якоря.

Текст, розміщений між тегами <A> і </A>, які задають якір з’явиться на екрані, якщо Ви клацнете на посилання.

Створення малюнка-посилання.

В якості гіпертекстового посилання може використовуватися не тільки текст, але і зображення. Якщо помістити тег зображення <IMG> між тегами <A> і </A> які задають посилання, то все зображення перетвориться в гіперпосилання:

<A HREF= ім’я файлу>< IMG SRC= ім’я файлу із зображенням></A>.

На екрані таке зображення виділяється спеціальною рамкою, хоча в документ можна включити і допоміжний текст, який підказує користувачеві, що даний малюнок є гіперпосиланням.

Посилання на звуковий файл і відео-ролик.

Гіпертекстовий документ може вказувати не на інший документ HTML, а на звуковий файл чи відео-ролик. Програми-браузери або відтворюють такі файли самостійно або за допомогою допоміжних програм. Наприклад, якщо Ви вкажете тег:

<A HREF= VOICE1.WAV>коментар</A>., то при клацанні на виділеному кольором (як посилання) слові «коментар» почнеться відтворення звукового файлу VOICE1.WAV. Браузер розпізнає такі файли по їх розширенню. Це дозволяє включати в склад однієї web-сторінки декілька мультимедійних фрагментів.

Використання таких посилань є досить ефективним. Цей метод дає користувачеві можливість самостійно вибирати чи хоче він слухати те, що для нього підготували і відповідно чекати доки здійснюватиметься завантаження звукового файлу.

Розміщення сторінок на сайті.

Спосіб виконання цієї операції залежить від системи, яка використовується для хостингу Web-сторінок. Найчастіше для пересилання використовується протокол FTP.

Пересилання файлів на сайт.

В багатьох системах хостингу власнику сайту просто повідомляється адреса, яка повинна використовуватись для пересилання повідомлень. В системі narod.ru, наприклад, у власника сайту є декілька варіантів дій.

По-перше, якщо файлів небагато, їх можна відправити використовуючи web-інтерфейс. Для цього на вкладці «Мастерская» є посилання «Загрузка файлов на сайт». В такому випадку за одну операцію можна перенести на сайт до 10 файлів, причому ім’я кожного з них потрібно задавати окремо. Для об’ємних сайтів використовувати такі дії незручно. В цьому випадку доцільніше використовувати так звані FTP-клієнти. В якості адреси вказується адрес ftp://ftp.narod.ru., а ім’я користувача і пароль ті самі що і при створенні сайту. Далі операція використовується так як це передбачає клієнт-програма ftp.

Допоміжні операції з файлами, які не потребують пересилання даних з вашого комп’ютера на сайт можна використовувати в режимі «Мастерская». Для цього потрібно клацнути на посиланні «Управління файлами і HTML-редактор. Подальші операції (перегляд, редагування, копіювання і переміщення, створення папо застосовуються до окремих файлів, а не до сторінок.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №5

ТЕМА: Використання контент-менеджмент систем (КМС) .

МЕТА: набути навичок застосування КМС в процесі управління сайтами

ЗАВДАННЯ:

1. Ознайомтеся з поняттями КМС та головними принципами їх роботи.

2. Ознайомтеся з основними функціями КМС та проаналізуйте їхні потенційні можливості.

3. Поекспериментуйте з можливостями управління сайтом з використанням КМС DRUPAL.

4. Поекспериментуйте з можливостями управління сайту з використанням КМС JOOMLA.

5. Дайте порівняльну характеристику КМС DRUPAL і КМС JOOMLA.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

КМС - це автоматичні web-системи управління контентом (наповненням), завдяки яким клієнт сам, без сторонньої допомоги, використовуючи інтерфейс системи і не знаючи деталей технології wеb зможе сам наповнювати контент сайту, управляти його розділами і web-сторінками. Цей процес функціонально простий і зрозумілий для користувача, так як інтерфейс таких систем програмований під стиль інтерфейсу Windows API (на сьогодні найбільш поширений у світі).

Контент-менеджмент система (система управління сайтом) (CMS - Content management system) має зручний інтерфейс адміністрування. Користувач може самостійно змінювати інформацію на сайті – додавати нові статті, тексти, малюнки, створювати нові розділи і змінювати вже існуючі – і все це доступно і легко. Переважна більшість КМС оснащені вбудованим візуальним редактором, що спрощує внесення необхідних змін на сайт. Для користувачів, які вміють працювати з Mіcrosoft Word, освоєння такої системи управління сайтом не складає особливих труднощів.

Контент-менеджмент система створена для людей, які цінують свій час і раціональні у своїх справах. Навіщо відкривати нові вакансії й наймати співробітників на посаду веб-майстра, якщо цю роботу може виконати секретар. Людина, що вміє працювати з Mіcrosoft Word, легко зможе підтримувати сайт будь-якого підприємства, установи чи організації. КМС дають можливість розмістити на сайті звіт про діяльність фірми або обновлений прайс-лист чи іншу необхідну інорфмацію. Для цього необхідно просто скопіювати вміст із вікна Word і вставити його у вікно редактора сторінок контент-менеджмент системи а потім зберегти сторінку.

Управління змістом сайту надає адміністратору (власнику) web-сайту безліч можливостей з формування його структури. Таким чином система управління сайтом (КМС) ідеально підходить для власників web-ресурсів, які бажають ефективно, зручно і швидко управляти змістом сайту і його структурою. Власник сайту зможе самостійно додавати, редагувати, видаляти сторінки і розділи на сайті без знання спеціальних технологій. Всі ці дії здійснюються в захищеній адміністративній частині сайту, у вікні звичайного браузера.

Адміністративна панель КМС дозволяє змінювати або додавати нову інформацію для різних мовних версій web-сайту. Зміни на сайті відображаються відразу ж після їхнього внесення і збереження.

Переваги КМС:

1. Економічна вигода: замовивши один раз створення сайту з системою управління контентом, власнику потім не треба буде оплачувати послуги web-майстра, бо користуватися КМС може практично будь-який співробітник.

2. Простота використання: потрібні лише базові знання ПК, і ніяких мов програмування.

3. Одночасна робота декількох редакторів.

4. Розвиток сайту: в будь-який момент можна підключити додаткові модулі, не блокуючи роботу сайту. 

5. Швидкий редизайн сайту: зміни зовнішнього вигляду (дизайну), без втрат змісту і зупинки ресурсу.

Щоб сайт працював, він повинен постійно обновлюватися. Щоб сайт оновлювати, потрібно або утримувати співробітника-фахівця в цій області, або постійно платити гроші web-дизайнеру, що буде підтримувати (обновляти) цей сайт. Але, замовивши створення web-сайту що базується на використанні. КМС, власник одержує незалежність від фахівців, заощаджує власні кошти гроші і отримує при цьому сайт, який працює стабільно. Всі сучасні контент-менеджмент системи мають в своєму ядрі базові набори і функції для здійснення управління сайтом і контентним наповненням, такі як:

- конструктор сайту;

- менеджерування темплейтів кмс;

- конфігуратор сторінок;

- візуальний редактор;

- розділення доступу (по привілегіях користувачів);

- резервування БД;

Перший варіант КМС

Ця контент менеджмент система (КМС) повністю підтримує управління сайтом, темплейтами, розділами, категоріями, архівами, тейтлами, ключовими словами і описом по кожній сторінці. Адміністратор КМС може управляти користувачами і розділяти привілегії доступу між ними. В системі реалізовано управління медіа ресурсами (іконки, малюнки, фото, відео). Повністю забезпечується можливість будувати систему навігації по сайту декількома рівневими меню. Наприклад, адміністратор може задавати верхнє меню, ліве, праве, нижнє меню, які є незалежними один від одного.Особливу увагу в цій контент менеджмент системі можна приділити системі наповнення контенту. Починаючи від побудови категорій і секцій і закінчуючи артиклями сайту. Гнучка система побудови і управління компонетами КМС, такими, як банерна система, списки для голосування, списки новин, контакти і контакт форми, rss-новини, система підписки на новини. В цій контент менеджмент системі присутня система розсилки листів і управління розсилкою серед клієнтів і відвідувачів, які підписались на відповідні розсилки. Система призначена для промо-сайтів; інформаційних порталів; корпоративних порталів внутрішніх (intranet) систем. Системі не потрібно виділеного сервера, вона стабільно працює на звичайному віртуальному хостингу з підтримкою PHP і MySQL.В цьому варіанті можуть бути реалізовані такі модулі:

- новини;

- банерна мережа;

- обмін текстовими лінками;

- голосування;

- запитання/відповіді;

- гостьова книга;

- голосування;

- ведення архівів;

- статистика;

- пошук по сайту.

Другий варіант КМС

Ця КМС побудована на ядрі msmbo і повністю підтримує управління сайтом, темплейтами, розділами, категоріями, архівами, тейтлами, ключовими словами і описом по кожній сторінці. Адміністратор КМС може управляти користувачами і розділяти привілегії доступу між ними. В системі реалізовано управління медіа ресурсами (іконки, малюнки, фото, відео). Використання цього варіанту КМС повністю забезпечує можливість будувати систему навігації по сайту декількома рівневими меню. Наприклад, адміністратор може задавати верхнє меню, ліве, праве, нижнє меню, які є незалежними один від одного. Особливу увагу в цій контент-менеджмен системі можна приділити системі наповнення контенту. Починаючи від побудови категорій і секцій і закінчуючи артиклями сайту.

Гнучка система побудови і управління компонентами КМС, такими, як банерна система, списки для голосування, списки новин, контакти і контакт форми, rss-новини, система підписки на новини. В цій контент менеджмент системі присутня система розсилання листів і управління розсиланням серед клієнтів і відвідувачів, які підписались на відповідні розсилання. Система підійде для промо-сайтів; інформаційних порталів; корпоративних порталів; внутрішніх (intranet) систем; невеликих магазинів (торгівельних перевезень); персональних сайтів. Системі не потрібно виділеного сервера, вона стабільно працює на звичайному віртуальному хостингу з підтримкою PHP і MySQL.

В цьому варіанті можуть бути реалізовані такі модулі:

- новини ;

- баннерна мережа;

- обмін текстовими лінками;

- голосування;

- запитання/відповіді;

- гостьова книга;

- голосування;

- ведення архівів;

- статистика

Третій варіант КМС

Ця контент менеджмент система оптимально підходить для приватних користувачів, невеликих фірм. Повністю задовольняє потреби невеликого бізнесу. Включає наступні модулі:

- блог;

- календар подій;

- форма для контактів;

- імпорт/експорт даних (Microsoft office Exel, CVS);

- комерційний модуль (електронний магазин, торгівельні перевезення, шоппінг карт);

- питання/відповіді (FAQ Support);

- дизайнер форм;

- форум;

- аналіз трафіку;

- гостьову книгу;

- клієнтські запити(Customer Helpdesk);

- обмін лінками;

- модуль новин;

- модуль голосування;

- Фото галерею;

Четвертий варіант КМС

Ця контент менеджмент система оптимально підходить для будь-якого рівня користувачів, починаючи від приватного сайту і закінчуючи корпоративним web-рішенням. Повністю задовольняє потреби як приватних користувачів так і бізнесу.

Включає повне налаштування:

- структури сайту

- управління секціями;

- управління групами користувачів;

- вбудований Internet-магазин;

- карта сайту;

- модуль новин;

- можливість управління завантаженнями медіа файлів;

- статистика;

- управління товарами;

- управління артиклями;

- енциклопедія;

- галерея медіа ресурсів;

- інші додаткові модулі

П’ятий варіант КМС

Варіант КМС на ядрі слаєд. Включає популярні модулі КМС а також магазин. Крім цього реалізована можливість управління медіа ресурсами, такими як відео, малюнки, музичні і інші документи. Підходить для приватних користувачів і невеликого бізнесу.

Загальна характеристика КМС DRUPAL і КМС JOOMLA.

«Drupal» (укр. Друпал) — популярна безкоштовна модульна КМС, написана на мові програмування PHP. Drupal може працювати у таких популярних системах як Windows, Mac OS X, Linux, власне, на будь-якій платформі, яка підтримує роботу web-сервера Apache (починаючи з версії 1.3), або IIS (починаючи з версії IIS5+) та інтерпретатор мови PHP (починаючи з версії 4.7.5+), також потрібна наявність системи керування базами даних, наприклад, відкриті системи MySQL або PostgreSQL.

Структура та потужна база модулів Drupal'у дозволяє порівняно швидко створювати потужні інтерактивні сайти. До базового пакету системи, окрім модулів створення статичних сторінок (сторінок з постійною адресою) та нових статей входять модулі для організації блогів (електронних журналів користувачів), форумів (місць для інтернет-дискусій), «книг» (інформаційних добірок, праця над якими ведеться колективно), синдикації (імпорту новин з інших сайтів), модуль керування інформаційними блоками на сторінках, що полегшують керування їх виглядом, модуль керування меню. Drupal підтримує різні теми оформлення та дозволяє створювати свої теми оформлення. Спільнотою розробників Drupal'у створено багато додаткових модулів, серед яких варто згадати модулі інтернаціоналізації (створення багатомовних сайтів), модулі керування файлами, що дозволяють викладати на сайтах звукові та відео-файли, модулі категоризації вмісту, модулі організації користувачів у групи та спільноти.

Joomla (вимовляється «Джу́мла»)— відкрита КМС для публікації інформації в Internet та Intranet. Joomla! написана на мові PHP використовуючи MVC архітектуру. Для збереження інформації використовується база даних MySQL Серед можливостей Joomla є сайт новин, блог, RSS стрічка, версії сторінок для друку, пошук по сайті, локалізації, кешування, підтримка власних модулів. Joomla! — вільне програмне забезпечення, захищене ліцензією GPL. Запущена у 2005 році.

Характеристики КМС Joomla:

  • КМС Joomla! повністю працює на базі даних, із використанням PHP та MySQL;

  • багаторівневий доступ зареєстрованих користувачів, як до адміністративної частини так і до фронтальної частину сайту;

  • легка та зрозуміла структура розділів та категорій для зручного структурування вмісту;

  • легке створення та редагування матеріалів;

  • вміст може додаватись як окремо адміністраторами та менеджерами із адміністративної частини, так і публікаторами, редакторами, авторами та звичайними зареєстрованими користувачами із фронтальної частини сайту;

  • повне керування блоками меню, модулів відображення останніх новин сайту, популярних матеріалів, пошуку, форми авторизації на сайті, голосування та ін.

  • редагування матеріалів за допомогою візуального редактора (аналог текстових редакторів, наприклад Word);

  • використання програмних продуктів сторонніх розробників;

  • робота системи Linux, FreeBSD, WinNT, Win2K, MacOS X, Solaris, AIX, SCO та інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]