Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пр.типог.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
225.79 Кб
Скачать
  • Тема 7 Норма, творчисть

Основні етапи роботи над виданням:

  • Формат

  • Характер,адресат

  • Ієрархія побудови

  • Вибір шрифту (гарнітура, кегль, накреслення)

  • Складання текстових блоків, композиція, верстка

Типографіка — невід'ємна складо­ва творчого процесу створення оригіналу для друку, моделювання майбутнього твору поліграфії.

Набір друкованого тексту постійно поєднується з підбором, масштабуванням і версткою не тільки текстів, а також ілюстрацій, зображувальних елементів, у чому, власне кажучи, типографіка і графічний дизайн взаємно зближу­ються та інтегруються.

Робота над будь-яким твором з точки зору типографа складається з таких етапів:

• з'ясування формату і «живопис­ного поля», у межах якого роз­гортається дія розташування набірних елементів;

• визначення характеру майбутньо­го видання, його призначення, ад­ресної направленості;

• побудова ієрархії (взаємопідпо-рядкування) текстів, фраз, руб­рик, виділень, окремих слів;

• вибір шрифту (шрифтів) за гарнітурою, кеглем, накреслен­ням;

• складання текстових блоків, руб­рик, ключових речень, слів;

• компонування (верстка) головних літер, слів, текстів стосовно один до одного, колонки, полоси, арку­ша, при цьому постійно поверта­ючись до змін у виборі гарнітури, кеглів, накреслень. Такий процес може грунтуватись тільки на поглибленому вивченні тексту, проникненні у його струк­туру, аж до власного втручання у його побудову та інтерпретації на­писаного.

Необмежене поле творчої діяль­ності дизайнера-графіка з викорис­танням набірних шрифтів відкрила

комп'ютерізація технології розробки і підготовки оригіналів до друку.

Зростаючий з кожним днем потік поліграфічної продукції від поштової марки до величезного бігборда надає можливість спробувати свої сили як фахівцю, так і аматору в пошуках варіантів композиційної виразності, знайти навіть у простих шрифтових побудовах асоціативно-смислові відтінки. Відродження традицій, по­шук нових аналогій і порівнянь, гра гарнітурами, кольором, фактурою, контрастністю і рельєфністю знаків, літер, слів, речень, шрифтових блоків — характерні риси сучасної типографіки. Яскрава палітра рек­ламних творів дизайнерів-графіків — процес швидкозмінний і достат­ньо хаотичний. Він сплетений з іноді протилежних поглядів на типо-графіку в цілому і на її засоби зокре­ма, або замішаних на віяннях примхливої моди.

Тема 8 Основні принципи визначення типів видань

  • Простота, точність, вивіреність, стриманість,технологічність

  • Ексцентричність, декоративність, виклик нормі

Можна окреслити два принципо­вих підходи до визначення концепції шрифтових набірних побудов. Пер­ший будується на простоті, вивіреній точності, технологічності, стриманості. Другий тяжіє до екс­центричності, декоративності перш за все, і у більшості випадках є скоріше викликом нормі, ніж її до­тримуванням. Нерідко обидва підхо­ди хитромудре сплітаються в одному рекламному тексті. Якщо для першо­го підходу є характерними вивірені часом прийоми композиції, то Дру­гий намагається спочатку здивувати. Це не заважає їм уживатися на од­ному аркуші, де поруч з класичним заповненням площини «прив'язкою» елементів геометричне один до одно­го, оптичною рівновагою ставлять алогічний за розташуванням і гіпер-трофований за формою та розміра­ми елемент. Неможливо описати всі уявні і неймовірні засоби, якими користувалися і користуються у ти-пографіці для досягнення головної мети — вплинути на читача, глядача.

Далі підбірка репродуцій хоча б частково проілюструє розмаїття типографічних прийомів і, маю надію, надихне дизайнерів на пошук власних композицій з набірних еле­ментів.