Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мой редуктор.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
6.59 Mб
Скачать

8.6 Елементи для підйому редуктора

Діаметр отвору та товщина вушка рекомендують приймати . Ми приймаємо d=14мм. Радiус пiд’йомного крюка

9. Кришки підшипників

Діаметри кришок внутрішній D1, зовнішній D3 і центрів отворів під болти D2 співпадають з відповідними діаметрами гнізд підшипників.

Діаметр отворів у всіх кришках d, під болти М10 по ГОСТ 11284-88 складає 10,5 мм.

Пази для подачі рідкого змащування в підшипники є тільки на глухій кришці. Подібні пази при необхідності виконуються на будь-якій кришці.

Товщини фланців bк і наполегливих кілецькришок визначаються по співвідношеннях:

bк=d+(1¸2)=10,5+1=11,5 мм;

d=0,5bк= 0,5×11,5=5,75 мм.

Вибір типу ущільнення залежить від вигляду змащування, окружної швидкості вала, робочої температури, характеру навколишнього середовища і т.д

9.Посадки підшипників зубчастих коліс та муфт

9.1 Підшипники

В нашому проекті внутрішні кільця підшипників навантажені церкуляційно, оскільки вони обертаються разом з валом відносно радіального зусилля, яке почергово сприймається всією робочою поверхнею доріжки кочення тому посадка здійснюється з натягом, з полями допусків для вала: js 5, js 6, k5, k6,m5, m6, n5, n6 – в залежності від діаметра вала.

Для зовнішніх кілець посадку, яка б забезпечила повільне повертання відносно корпусу для рівномірного спрацьовування його доріжки по всьому колу.

9.2 Зубчаті колеса, муфти

Зубчасті колеса та муфти редукторів насаджують на вали у місцях для однієї з нерухомих посадок. Для коліс та муфт, що працюють без ударних навантажень. Рекомендуються такі посадки: H7/p6, H9/r6, H7/s6.

10. СКЛАДАННЯ РЕДУКТОРА

Деталі, що надходять для складання, повинні відповідати кресленням і технічним вимогам на їх виготовлення. До початку складання внутрішню частину редуктора треба ретельно вичистити і покрити маслостійкою фарбою. Складання виконують за кресленням загального виду редуктора. Спочатку складають окремі вузли-вали з деталями, що насаджуються на них.

10.1 Вузол швидкохідного вала

На вал-шестірню приладнують захист шайби, заводячи їх до упору в шестірню і впритул до них установлюють шарикопідшипники, попередньо нагріті у маслі до температури 80...100 С'.

10.2 Вузол тихохідного вала

Спочатку закладається шпонка, насаджується колесо до упору в бурт вала, до нього впритул приладнується розпірна втулка. Потім установлюють захисні шайби: першу до упору в бурт вала. Другу - у розпірну втулку впритул до них підшипники, попередньо нагріті в маслі.

11. Загальне складання

Складені вузли валів укладаються в основу корпусу редуктора. Поверхні розняття корпусу і кришки покриваються пастою «Герметик», потім болти. Затягуються стяжні болти, що скріплюють кришку з корпусом. У наскрізні кришки підшипників закладаються ущільнення. Кришки установлюють у підшипникові гнізда, попередньо підклавши під них прокладки, призначені для ущільнення і регулювання осьового люфту. Установлюють і затягують кришкові гвинти, перевіряють відсутність заклинювання підшипників з допомогою провертання валів. Ввірчується пробка маслоспускного отвору з прокладкою, встановлюється маслопокажчик. Перед установленням кришки оглядового люка в корпус заливають масло, після чого кришку люка з прокладкою закріплюють гвинтами.

Складений редуктор підлягає обкату та випробуванням.