Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_1_2_stud.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
142.34 Кб
Скачать

2. Облік платників податків - юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Зокрема, на 1 січня 2011 року кількість зареєстрованих у ДПСУ юридичних осіб становила 1,155 млн., фізичних осіб – 2,741 млн.

На сьогодні (2010 Р.) в податкових органах Чернівецької області перебувають на обліку більше 15 тис. платників податків юридичних осіб. З них в м.Чернівці більше 8 тис. платників, а найменша їх кількість зареєстрована у Кельменецькій та Путильській податкових інспекціях – близько 400 платників в кожній.

В основу Порядку обліку платників юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів покладений принцип «єдиного вікна» – взаємодії податкових органів і державних реєстраторів через «єдині реєстраційні офіси» або шляхом обміну інформацією.

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців – засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення акту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», відбувається шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків та зборів в органах державної податкової служби здійснюється після внесення відомостей про них до Єдиного державного реєстру згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та після присвоєння ідентифікаційних кодів ЄДРПОУ – для юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, для яких законом встановлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до Єдиного державного реєстру.

Порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців включає, зокрема:

– перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та повноти відомостей, що вказані в реєстраційній картці;

– перевірку документів, які подаються державному реєстратору, на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації;

– внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу-підприємця до Єдиного державного реєстру;

– оформлення і видачу свідоцтва про державну реєстрацію та виписки з Єдиного державного реєстру.

Відокремлені підрозділи юридичної особи не підлягають державній реєстрації. Відомості про відокремлені підрозділи юридичної особи залучаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру.

Державний реєстратор передає органам державної податкової служби повідомлення та відомості з реєстраційних карток про вчинення реєстраційних дій, у тому числі щодо створення або ліквідації відокремлених підрозділів юридичних осіб.

Відомості про юридичну особу або фізичну особу-підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору (ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців»).

Взяття на облік платників податків – юридичних осіб та відокремлених підрозділів юридичних осіб, які реєструються відповідно іншого законодавства, здійснюється не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від них відповідної заяви, яку такий платник податків зобов’язаний подати у десятиденний строк після державної реєстрації. Це, зокрема, стосується військових частин, відокремлених підрозділів, нерезидентів тощо.

Після взяття на облік орган податкової служби надсилає платнику відповідну довідку за встановленою формою.

Військові частини стають на облік за місцем своєї дислокації через десять календарних днів після отримання свідоцтва про реєстрацію військової частини як суб’єкта господарювання.

Реєстрація (легалізація) відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, у тому числі постійного представництва нерезидента здійснюється Міністерством економіки України, Міністерством юстиції України або іншим уповноваженим органом. Постійні представництва нерезидентів до початку провадження господарської діяльності та відокремлені підрозділи іноземних компаній, організацій протягом десяти календарних днів після державної реєстрації зобов’язані звернутися до органів державної податкової служби за своїм місцезнаходженням для взяття на облік. Постійне представництво постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні, зокрема: місце управління; філія; офіс; фабрика; майстерня; установка або споруда для розвідки природних ресурсів; шахта, нафтова/газова свердловина, кар’єр чи будь-яке інше місце видобутку природних ресурсів; склад або приміщення, що використовується для доставки товарів.

У випадку здійснення господарської діяльності без обліку в податковому органі інформація про це надсилається через компетентний орган України до компетентного органу іноземної держави для організації заходів стягнення.

Взяття на облік за основним місцем обліку відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, у тому числі постійного представництва нерезидента, в органі державної податкової служби здійснюється після належної акредитації (реєстрації, легалізації) такого підрозділу на території України згідно із законом.

Угоди про розподіл продукції та договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб є окремим об’єктом обліку у відповідному органі податкової служби.

За облік договору про спільну діяльність відповідає той його учасник, який визначений відповідальним за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору. Такий облік здійснюється шляхом додаткового взяття на облік такого учасника, як платника податків. Заяву про взяття на облік такий платник податків зобов’язаний подати протягом десяти календарних днів після реєстрації договору або набрання ним чинності, якщо реєстрація договору здійснена.

В органах державної податкової служби не обліковуються договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені нормами Податкового кодексу України. Кожен учасник таких договорів перебуває на обліку в органах державної податкової служби та виконує обов’язки платника податків самостійно.

Центральний орган державної податкової служби визначає порядок обліку платників податків в органах державної податкової служби та порядок формування Реєстру великих платників податків на відповідний рік.

Світовий досвід показує, що формування значної частини податкових надходжень до бюджету забезпечує відносно невелика кількість підприємств - великі платники податків. Для покращення рівня їх обслуговування, підвищення відповідальності та готовності до добровільної сплати податків, забезпечення стабільності надходжень до бюджетів і утворюються спеціалізовані податкові підрозділи по роботі з великими платниками податків. Подібні структури діють у 21 з 33 найбільш економічно розвинених країн - учасниць Організації економічного співробітництва та розвитку, зокрема в Австрії, Австралії, Бельгії, Нідерландах, Великобританії, Новій Зеландії, Франції, США, Угорщині, а також у країнах СНД: Азербайджані, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Росії й Таджикистані.

В Україні спеціалізовані державні податкові інспекції по роботі з великими платниками податків у складі органів ДПС України почали функціонувати ще з 2001 року. Проте законодавчі підстави їхнього створення врегульовані законом лише після набрання чинності Податковим кодексом України (01.01.2011).

Відповідно до п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 розд. I ПК від 02.12.2010 р. № 2755-VI великий платник податків — юридична особа, в якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує 500 млн грн. або загальна сума сплачених до Державного бюджету України податків за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, за такий самий період перевищує 12 млн грн.

Порядок формування Реєстру великих платників податків затверджено Наказом ДПАУ від 22. 12. 2010 № 986

У разі включення платника податків до Реєстру великих платників податків на нього поширюються особливості, визначені Кодексом для великих платників податків.

Після включення платника податків до Реєстру великих платників податків та отримання повідомлення центрального органу державної податкової служби про таке включення платник податків зобов’язаний стати на облік у спеціалізованому органі державної податкової служби, що здійснює податкове супроводження великих платників податків, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр.

Облік таких платників може здійснюватись не за місцем їхнього розміщення, а в спеціалізованих органах державної податкової служби. Після прийняття такого рішення таким спеціалізованим податковим органам дається 20 календарних днів для взяття на облік (зняття з обліку) такого платника податків.

Щодо великих платників податків, які самостійно не стали на облік у спеціалізованому органі державної податкової служби, центральний орган державної податкової служби має право приймати рішення про зміну основного місця обліку та переведення їх на облік у спеціалізовані чи інші органи державної податкової служби.

Після переведення у новий орган обліку великий платник податків сплачує податки та виконує інші обов’язки за новим місцем обліку.

Довідково: За 1 квартал 2011 р. Питома вага надходжень до Державного бюджету України великими платниками склала 73 відсотки.( 41 млрд грн,) Загалом, на податковому обліку в органах державної податкової служби України перебуває 1 152 суб‘єкта господарювання (ВПП) або 0,13 відсотка загальної кількості платників податків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]