Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Voprosy_s_1_po_7.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
912.89 Кб
Скачать

12.Способи обмеження імпорту

Кількісні обмеження експорту й імпорту — пряма адміністративна форма державного регулювання зовнішньоторговельного обороту. Після їх появи з'явилося багато нового у традиційному торгово-політичному механізмі. Кількісні обмеження за характером впливу на товарооборот принципово відрізняються від митних зборів, податків та інших засобів протекціонізму, що обмежують ввезення товарів через механізм цін.

kонтингентуючий порядок — це обмеження ввезення іноземних (вивезення національних) товарів певною кількістю, обсягом або сумою на встановлений період час

Ліцензійний порядок — ця заборона вільного ввезення або вивезення товарів. Імпорт (експорт) може здійснюватися лише за спеціальним дозволом — ліцензією.

Індивідуальна ліцензія — це дозвіл на імпорт або експорт товару. Ліцензії видає компетентний орган державної влади, що контролює зовнішню торгівлю, за заявою національної фірми-експортера або імпортера. Ліцензія є іменною, тобто її не можна передавати.

Імпортна квота, або контингент, є одним із найбільше поширених видів нетарифних обмежень міжнародної торгівлі. Відзначимо, що поряд з імпортними квотами існують квота на експорт товарів. Проте експортні квоти заборонені міжнародними угодами й у рамках даної роботи розглядатися не будуть. Квотування здійснюється урядовими органами на основі видачі ліцензій. Ліцензія є документом, що дозволяє ввіз у країну визначеної кількості товару в рамках виділеної квоти. Одночасно держава забороняє неліцензований імпорт.

Експортні субсидії і компенсаційні мита .Поряд з імпортною політикою існує державна політика в області експорту. У області експортної політики держави частіше удають до субсидування, чим до оподатковування.

Субсидія являє собою грошову виплату, здійснювану з метою фінансової підтримки вітчизняних експортерів і непрямої дискримінації закордонних імпортерів.

По суті, мова йде про державну дотацію виробникам при їхньому виході на зовнішні ринки, що покриває різницю між витратами і виторгом. Подібно тарифу експортна субсидія може бути специфічною або адвалорною. Її введення стимулює експорт, хоча розплачуватися припадає товариству в цілому.

«Добровільне» обмеження експорту Даний вид нетарифних обмежень міжнародної торгівлі відбиває таку ситуацію, що коли країна, яка імпортує, спонукає свого партнера по торгівлі «добровільно» скоротити свій експорт. Замість введення імпортних квот країна, що імпортує, натискає на країну, що експортує, вимагаючи від неї введення обмеження на вивіз визначеного товару.

13.Особливості захисту прав суб’єктів зед від зростаючого імпорту. Етапи проведення спеціального розслідування з встановлення факту зростаючого імпорту.

Зростаючий імпорт — це здійснення імпорту в обсягах та за умов, що заподіюють значну шкоду або створюють загрозу заподіяння зна-чної шкоди українським виробникам відповідних товарів. За фактом зростаючого імпорту застосовуються спеціальні заходи1. Спеціальні заходи здійснюються після проведення спеціального розслідування, яке проводиться Міністерством, Службою, Комісією. Метою спеціального розслідування є визначення заподіяння шкоди національному товаровиробнику від імпорту в Україну. Функцією Комісії та Міністерства є розгляд питань про:

—        наявність факту імпорту в Україну, зростання його обсягів, ме-тоди, які дають змогу встановити цей факт, товар, що є об’єктом розгляду, методи визначення заподіяння шкоди, її розміри;

—        строки та умови імпорту, тенденції зростання його обсягів і різноманітні аспекти економічної та торговельної ситуації що-до такого імпорту;

—        застосування заходів у зв’язку з виявленими обставинами.      Національний товаровиробник, Служба або відповідний орган виконавчої влади в Україні подають у Міністерство заяву щодо зрос-тання обсягів імпорту в Україну.

2.         Міністерство подає інформацію та (або) заяву Кабінету Мі-ністрів та Комісії.

3.         Комісія розглядає заяву. Якщо доказів зростання імпорту в Україну достатньо, то Комісія приймає рішення про порушення спе-ціального розслідування і доручає Міністерству його провести. 1 Закон України «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну від 22.12.1998 № 332-ХІV». Зовнішньоекономічна діяльність підприємств: кредитно-модульний курс

4.         Міністерство розпочинає розслідування. Воно збирає необхід-ну інформацію, перевіряє її, робить висновки, готує звіт про резуль-тати розслідування та подає його на розгляд Комісії.

5.         Комісія розглядає звіт про результати розслідування і може прийняти рішення про застосування спеціальних заходів та (або) за-ходів нагляд Застосування спеціальних заходів обмежується строком, який дає змогу не допустити заподіяння значної шкоди або компенсува-ти заподіяну значну шкоду українському товаровиробнику, а також дає йому можливість відновити своє становище на відповідному ринку. До спеціальних заходів відносять такі:

— обмеження строку дії дозволів на імпорт;

—        запровадження режиму квотування імпорту в Україну, що є об’єктом спеціального розслідування, з визначенням обсягів квот та порядку їх розподілу;

—        установлення спеціального мита щодо імпорту, який є об’єктом розслідування. Розмір ставки спеціального мита визначається у відсотках до митної вартості товару. У разі запровадження режиму нагляду або регіонального нагляду Служба кожного місяця подає Комісії та Міністерству інформацію про загальну вартість товару, що розраховується відповідно до базис-них умов поставки СІF — кордон України, та обсяг товару згідно з дозволами на імпорт.

Ввезення на митну територію України товару, що є об’єктом за-стосування нагляду, здійснюється лише за умови, що ціна товару пе-ревищує більше ніж на 5% ціну, зазначену в дозволі на імпорт, або загальна вартість чи обсяг товару в цілому не перевищує більше ніж на 5% вартість або обсяг, зазначені у дозволі на імпорт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]