Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Voprosy_s_1_po_7.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
912.89 Кб
Скачать

20. Поняття консигнації, її відмінність від комісії.

Консигнація — це операція з реалізації товарів, згідно з якою одна сторона (консигнатор) зобов'язується за дорученням другої сторони (консигнанта) протягом певного часу за обумовлену винагороду продати з консигнаційного складу від свого імені товари, що належать консигнанту.

Консигнант (продавець) передає товар на склад посередника (консигнатора). Консигнатор зобов'язаний реалізувати товар від свого імені за рахунок консигнанта. Такий договір найчастіше за все зустрічається у зовнішньоекономічній ді­яльності, зокрема при низькому освоєнні ринку збуту або при поставці таких товарів, які мало відомі місцевим покупцям. Така схема дає змогу розширити мережу продажу і проводити, наприклад, сплату мита вже у момент, коли знайдений покупець. Поставлений на консигнацію товар є нібито пробною поставкою. Укладаючи договір консигнації, сторони перш за все визначають у ньому обов'язки, пов'язані з маркетинговим дослідженням ринку збуту. У договорі консигнації передбачається обов'язок консигнатора не тільки здійснювати рекламу товару, а й надавати можливість потенційним покупцям безпосередньо оглядати товар, перевіряти його в роботі тощо. Додатковою умовою консигнації може бути придбання частини або всього нереалізованого товару консигнатором. Однак частіше застосовується правило про те, що товар, нереалізований протягом певного строку, повертається консигнанту.

договір консигнації є різновидом договору комісії, основні відмінності між якими полягають у тому, що:

– на відміну від договорів комісії, які можуть передбачати як продаж, так і купівлю комісіонером товарів, на підставі договорів консигнації здійснюється лише відчуження (продаж) товарів;

– реалізація товарів консигнатором здійснюється з консигнаційного складу.

21. Різновиди консигнації у зовнішньоторговельній практиці.

Розрізняють три види:

1) проста або поворотна – передбачає повернення консигнатору нереалізованої продукції консигнатору.

2) частково поворотня – консигнатор зобов’язується викупити заздалегідь обумовлену кількість товару, яка є частиною нереалізованої партії.

3) безповоротня – консигнатор бере на себе зобов’язання викупити всю нереалізовану продукцію.

22. Основні етапи здійснення консигнаційної угоди

1) укладання договору

2) консигнатор отримує ліцензію на право відкриття та експлуатації митно-ліценційного складу або укладає договір про зберігання товару на митно-ліцензійному складі

3) розміщення на складі

4) консигнатор здійснює пошук покупців і реалізовує товар через договір купівлі-продажу

5) здійснення розрахунків

6) вирахування винагороди

7) повернення нереалізованої продукції

23. Переваги та недоліки консигнаційних операцій для консигнанта та консигнатора

1. ринок мало вивчений експортером

2. експортер не впевнений у стійкому попиті на свій товар

3. експортер пропонує товар мало відомий місцевим покупцям.

24. Сутність, суб’єкти та строки здійснення операцій з давальницькою сировиною у зед

Давальницька сировина – це матеріали, напівфабрикати, комплектуючі, енергоносії, які або ввезені на митну території країни іноземним замовником або придбані ним за іноземну валюту на території країни, або вивезені з країни замовником за межі митної території для використання у виготовленні певного виду продукції.

В угодах суб'єкт господарської діяльності, який надає давальницьку сировину, є замовником, а суб'єкт господарської діяльності, який здійснює переробку, обробку, збагачення чи використання давальницької сировини, — виконавцем. Під готовою продукцією розуміють продукцію або товар, який вироблений з використанням давальницької сировини. Операції здійснюються у режимах «Переробка на митній території» та «Переробка за межами митної території».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]