Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна (в).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
171.52 Кб
Скачать

3.Особливості організації дипломатичної служби в сучасних умовах

Міністерство закордонних справ у справах співдружності Великобританії (Форін офіс) разом із закордонними дипломатичними представництвами зберігають свою традиційно ключову роль в розробці і здійсненні основних напрямів зовнішньої політики країни: у підтримці політичних зв'язків з іншими державами; в забезпеченні участі Великобританії в міжнародних організаціях та у вирішенні проблем глобального характеру; в інформуванні міжнародної спільноти про події у Великобританії; поширення англійської мови та британської культури; в захисті за кордоном інтересів громадян Сполученого Королівства.

Всі вакансії оперативно-дипломатичного характеру як в центральному апараті (Форін офіс), так і в закордонних дипломатичних представництвах (посольствах, консульствах, постійних місіях при міжнародних організаціях) заповнюються співробітниками кар'єрних «Дипломатичної служби Її Величності», за винятком випадків, коли особливі обставини викликають необхідність у тимчасовій кооптації в апарат співробітників, які не перебувають на службі. В основному це робиться у випадках, коли на службі відсутні фахівці необхідного профілю (приклад: призначення персоналу в представництвах в нових державах, які утворилися на території колишнього СРСР).

Штатний розклад Форін офісу і дипломатичних і консульських представництв за кордоном (за даними 1997 р.) становило 6 тисяч чоловік (з них 3,5 тис. - оперативні співробітники кадрової дипломатичної служби, інші - адміністративний персонал дипломатичної служби, який приймається на роботу без проходження конкурсу ). Крім того, у британських посольствах на допоміжних посадах за контрактом працює приблизно 7,5 тис. іноземних громадян. Британія утримує за кордоном більше трьохсот дипломатичних та консульських установ в 182 державах *. Число персоналу в англійців приблизно вдвічі менше, ніж у порівнянних з Великобританією, Німеччиною, Францією, Італією. Крім того, «Дипломатична служба Її Величності» в основному забезпечує діяльність вісімнадцяти постійних представництв Лондона при міжнародних організаціях, а також політичне спрямування роботи на залежних територіях (всього 13 територій).

У структурному відношенні Форін офіс складається з політичної керівної ланки (міністр, 3-4 державних і молодших міністра, один з них - міністр у справах Євросоюзу), з професійного керівної ланки (постійний заступник міністра і одночасно глава «Дипломатичної служби Її Величності», його особистий секретаріат і підлеглі постійному заступнику безпосередньо перші заступники і заступники міністра - директора. Всі кар'єрні дипломати). Підставою «піраміди» англійського МЗС є департаменти (71 департамент в 1997 р.), об'єднані у відповідності до процедур розв'язуваних ними проблем, у більш крупні підрозділи - директорати (їх - 13).

У штатний розклад Форін офісу входить також значна частина співробітників Британської Ради, Міжнародної Служби Бі-Бі-Сі. Їх діяльність в основному фінансується з бюджетних асигнувань, що виділяються МЗС. Всі витрати на діяльність дипломатичного апарату Великобританії (включаючи інформаційно-пропагандистську роботу, «культурну дипломатію», забезпечення представництва в міжнародних організаціях, гранти неурядовим організаціям) склали (в 1997 р.) 1,1 млрд фунтів стерлінгів, тобто менше 0,3% видаткової частини бюджету (у США - більше 1%).

Основний принцип роботи в Форін офісі і зарубіжних установах - вирішення питань на якомога нижчому рівні. За деякими даними, 80-90% проблем вирішуються на рівні департаментів, не «доходячи» до заступників міністрів - директорів. Останнім доповідають тільки по найбільш важливих справ.

11