Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ALL OPG (или ООП).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
651.26 Кб
Скачать

22. Мікроклімат виробничих приміщень. Вплив параметрів мікроклімату на організм людини.

Микроклимат жилища. Это комплекс метеорологических условий в помещении (температура, относительная влажность, количество аэроионов, воздухообмен, скорость движения воздуха, содержание в воздухе твердых частиц (пыли), наличие приятных запахов (аромотерапия) и др.).

Мікроклімат нормується по 3 параметрам:

1) – температура повітря [за сухим термометром];

2) – вологість повітря;

3) -- швидкість руху повітря;

Крім цих параметрів, що є основними, не слід забувати і про атмосферний тиск (Р, Па), який впливає на парціальний тиск основних компонентів повітря (кисень та азот), і на процес дихання.

Параметри мікроклімату справляють безпосередній вплив на самопочуття людини та його працездатність. Зниження температури за всіх інших однакових умов призводить до зростання тепловіддачі шляхом^ конвекції та випромінювання і може зумовити пере¬охолодження організму.

Підвищення швидкості руху повітря погіршує самопочуття, оскільки сприяє підсиленню конвективного теплообміну та процесу тепловіддачі при випаровуванні поту.

При підвищенні температури повітря мають місце зворотні явища. Встановлено, що при температурі повітря понад ЗО °С працездатність людини починає падати. За такої високої температури та вологості практично все тепло, що виділяється, віддається у навколишнє середовище при випаровуванні поту.

Недостатня вологість призводить до інтенсивного випаровування вологи зі слизових оболонок, їх пересихання та розтріскування, забруднення хвороботворними мікробами.

Зневоднення організму на 6% викликає порушення розумове діяльності, зниження гостроти зору. Зневоднення на 15...20 градусыв призводить до смертельного наслідку.

За високої температурі повітря і при дефіциті води в організмі посилено витрачаютьс: вуглеводи, жири, руйнуються білки.

Параметри мікроклімату спричиняють суттєвий вплив на продуктивність праці та на травматизм.

Рис. 2.1. Вплив температури повітря на продуктивність праці

23. Принципи нормування мікроклімату та його гігієнічні нормативи у приміщеннях з робочими місцями сфери розумової діяльності

Основні параметри мікроклімату. У процесі роботи у виробничому приміщенні людина перебуває під впливом певних умов, або мікроклімату - клімату внутрішнього середовища цих приміщень. До основних нормованих показниками мікроклімату повітря робочої зони відносяться температура, відносна вологість, швидкість руху повітря. Істотний вплив на параметри мікроклімату і стан людського організму робить також інтенсивність теплового випромінювання різних нагрітих поверхонь, температура яких перевищує температуру у виробничому приміщенні.

Відносна вологість повітря являє собою відношення фактичної кількості водяної пари в повітрі при даній температурі до кількості водяної пари, що насичує повітря при цій температурі.

Виміри показників мікроклімату повинні проводиться на початку, середині і наприкінці холодного і теплого періоду року не менше 3 разів за зміну (на початку, середині і наприкінці). При коливаннях показників мікроклімату, пов'язаних з технологічними та іншими причинами, вимірювання необхідно проводити також при найбільших і найменших величинах термічних навантажень на працюючих, що мають місце протягом робочої зміни. Температуру, відносну вологість і швидкість руху повітря вимірюють на висоті 1,0 м від підлоги або робочої площадки при роботах, що виконуються сидячи, і на висоті 1,5 м при роботах, що виконуються стоячи. Виміри проводять як на постійних, так і на непостійних робочих місцях при їх мінімальному і максимальному видаленні від джерел локального тепловиділення, охолодження або вологовиділення (нагрітих агрегатів, вікон, дверних прорізів, воріт, відкритих ванн і т.д.). У приміщеннях з великою щільністю робочих місць, при відсутності джерел локального теповиделенія, охолодження або вологовиділення, долі вимірювання температури, відносної вологості та швидкості руху повітря розподіляються рівномірно по всьому приміщенню

Людина у приміщеннях з робочими місцями сфери розумової діяльності має легку фiзичну роботу з постiйним робочим мiсцем, так як вiн знаходиться бiльшу частину робочого часу (бiльше 50% або бiльше двох годин) на одному робочому мiсцi, не докладаючи при цьому тяжких фiзичних зусиль.

В холодну пору року в примiщеннi сфери розумової діяльності де працює людина температура повiтря 24 0С, що становить допустимого значення, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима температура повiтря знаходиться в дiапазонi вiд 20 до 24 0С (оптимальна становить 21-23 0С).Це не має шкідливих наслідків для організма.

В теплу пору року в примiщеннi температура повiтря 27 0С, що становить допустиму ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима температура повiтря знаходиться в дiапазонi вiд 21 до 28 0С (оптимальна становить 22-24 0С).

В холодну пору року в примiщеннi сфери розумової діяльності де працює людина вiдносна вологiсть повiтря 65 %, що становить допустиму ступiнь, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима вiдносна вологiсть повiтря на постiйних робочих мiсцях в холодну пору року не бiлша 75 % (оптимальна становить 40-60 %).

В теплу пору року в примiщеннi вiдносна вологiсть повiтря 65 %, що становить 1 ступінь, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима вiдносна вологiсть повiтря на постiйних робочих мiсцях в теплу пору року не бiлша 60 % (оптимальна становить 40-60 %). Це спріяє погіршенню умов праці, але значних шкідливих наслідків організму не несе.

В холодну пору року в примiщеннi сфери розумової діяльності де працює людина швидкiсть руху повiтря 1 м/с, що значно більша за оптимальну ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 оптимальна швидкiсть руху повiтря на постiйних робочих мiсцях в холодну пору року не бiльша 0,1 м/с. (допустима становить не бiльше 0,2 м/с). Це спріяє незначному погіршенню умов праці.

В теплу пору року в примiщеннi швидкiсть руху повiтря 1 м/с, що більша за оптимальну ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 оптимальна швидкiсть руху повiтря на постiйних робочих мiсцях в теплу пору року 0,2 м/с (допустима 0,1-0,3 м/с). Це також спріяє незначному погіршенню умов праці.