Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ІС 2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
198.66 Кб
Скачать

25. Склад і структура фч та зч іс «Страхування»

ІС «Страхування» як і більшість ІС, структурно складається з функціональної і забезпечувальної підсистем. Функціональна підсистема вирізняється спеціалізацією ф-й і задач різних рівнів с-ми(центральних і регіональних/місцевих).

Склад структурних елементів функціональної підс-ми ІС «Страхування» залежно від рівня управління представлений наступними підс-ми:

-функціональна підс-ма центрального рівня:

1.підс-ма 01 «Планування»- призначена для розробки планів прибутків і збитків за всіма видами страхування, планів надходження страх платежів;проектів річних планів, контрольних цифр щодо кожного виду страхування.

2.підс-ма 02 «Бухгалтерський облік і звітність» - автоматичне виконання операцій обліку господарських операцій, бухгал.звітів в цілому по страховій організації, формування зведених бухгалт.балансів, аналітичних розробок щодо них; автоматизація ф-й контролю за правильністю укладання балансів у підзвітних рівнях страх компанії завдяки ств.-ню єдиної міжрівневої БД та спеціалізованих АРМ із широким викор-ням технології розподіленої обробки даних в запитувальному режимі функціонування .

3.підс-ма 03 «Праця і зарплата» - розробка проектів кошторисів витрат на утримання компанії, їх обліку, формування звітів з праці та з/п, формування зведених звітних документів та аналітичних розробок до них;

4.підс-ма 04 «Статистичний облік та звітність» - формування зведених статистичних звітів за всіма видами страхування, фінансовими результатами за рік; визначення основних показників роботи компанії, укладання аналітичних розробок за всіма видами звітності, організаційно-масової і контрольно-ревізійної роботи;

5.підс-ма 05 «Правове забезпечення» - облік,зберігання і пошук правових та інформативних актів за всіма видами діяльності страх.компанії

6.підс-ма 06 «Контроль виконання документів» - розв’язання задач з обліку, зберігання і пошуку законодавчих,правових, інформаційних актів зі страхування.

7.під-ма 07 «Кадри1»- облік і аналіз персонального складу страх.компанії,планування і прогнозування потреби в кадрах.

Підс-ми 06-07 розв’язуються в рамках автоматизованої інформаційно-пошукової с-ми (ІПС), використання якої дозволяє централізувати збір і контроль інфор-ї, одержувати відповіді із законодавчих, правових, нормативних та ін. питань всім користувачам с-ми за умов,що з нею одночасно працюють кілька користувачів.

8.підс-ма «Тарифи і нормативи»- автоматизованих розрахунок тарифних ставок за всіма видами страхування, резервів, середніх цін, розрахунки відомчих нормативів розподілу фонду екон.стимулювання

9.підс-ма «Автоматизована обробка інформації»- розв’язування задач з організації автоматизованої обробки страх.інфор-ції в страх компанії; формування зведених звітів про переведення страх інфо-ції на обробку, витрат коштів на автоматизовану обробку за типом ЕОМ і АТО в розрахунку на один особовий рахунок.

- функціональної підс-ми низових ланок: аналогічна функціональній підс-мі центрального рівня – містить ті ж 9 підс-м, де 7 перших (підс-ми 01-07) – аналогічні. Відрізняються: 8 підс-ма 08 «Ведення операцій за договорами страхування» - автоматизація розрахунків з ведення обліку об’єктів страхування і обчислення страхових платежів, розв’язання задач визначення збитків та виплат страхового відшкодування і страхових сум;

9.підс-ма 09 «Контроль і аналіз діял. страх компанії» - визначення основних показників роботи компанії на місцях, її відділів, дільниць, агентів.

Кожна підс-ма, в свою чергу , на всіх рівнях ІС «Страхування» структурно включає функціональні блоки, комплекси задач, конкретні задачі та ф-ї.

Забезпечувальна частина ІС «Страхування» охоплює інформаційне, програмне, технічне, організаційне та всі ін. види забезпечення, вимоги с-ми до яких такі ж, як і в ін. с-мах, що мають розгалужену структуру і кілька рівнів управління.