Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсоваяdocx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
61.75 Кб
Скачать

4. Товарорух в роздрібній торгівлі

4.1 Облік придбання товарів в роздрібній торгівлі

Роздрібна торгівля - це сфера підприємницької діяльності з реалізації товарів або надання послуг на підставі усного чи письмового договору купівлі-продажу безпосередньо кінцевим споживачам для їх власного некомерційного використання.

Облік товарів у підприємствах роздрібної торгівлі ведуть за місцями зберігання і матеріально відповідальними особами в грошовому вимірнику за продажними (роздрібними) цінами.

Товари в роздрібну торгову мережу ЧП Будика магазину «Июнь» надходять на підставі договорів купівлі-продажу (угод, замовлень), що укладаються з постачальниками. Товари в роздрібній торгівлі оприбутковують на підставі рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних, податкових накладних. За цими документами приймаються товари і тара матеріально-відповідальними особами. При надходженні товарів від населення за готівковий розрахунок їх оприбуткування здійснюють на підставі Закупівельного акта. Якщо отримано ваговий матеріал, то його оприбуткування здійснюють за чистою вагою (маса-нетто), без урахування ваги тари. При розходженні маси і якості фактично отриманих товарів із супроводжувальними документами складається Акт про встановлення розходжень маси і якості товарно-матеріальних цінностей, що приймаються.

Підприємствами роздрібної торгівлі в основному здійснюється вартісний облік товарів, які вимагають суворого контролю за їх зберіганням та оформленням реалізації товарів касовими чеками. У такому разі на кожну матеріально-відповідальну особу (МВО) в бухгалтерії відкривається особовий рахунок, в якому роблять записи по залишках, надходженню та вибуттю товарів на звітну дату. Записи відображають за продажними цінами. В установлені строки матеріально-відповідальні особи складають товарні звіти (з доданими прибутково-видатковими документами) здають до бухгалтерії. Товарні звіти можуть складатися щодня або один раз у З, 5, 7, 10 днів (залежно від обсягу господарських операцій торговельного підприємства). Товарні звіти складають у двох примірниках: 1-й з додатками здають в бухгалтерію, 2-й залишають у матеріально-відповідальної особи.

На підприємстві роздрібної торгівлі ЧП Будика магазину «Июнь»зазначену в товарному звіті суму товарів, реалізованих за готівку, звіряють з сумою виручки за касовими звітами, завдяки чому бухгалтер контролює, з одного боку, правильність списання реалізованих товарів матеріально-відповідальними особами, а з іншого – правильність оприбуткування виручки за ці товари.

Перевірені звіти матеріально-відповідальних осіб і додані до них документи є підставою для відображення руху товарів і тари на рахунках бухгалтерського обліку.

Роздрібні торгові підприємства ведуть Книгу обліку придбання товарів (робіт, послуг) і Книгу обліку продажу товарів (робіт, послуг), форма і порядок ведення яких затверджені ДПАУ.

Синтетичний облік наявності і руху товарів у роздрібній торгівлі здійснюється на рахунку 282 «Товари в торгівлі» за продажними (роздрібними) цінами (які складаються з ціни придбання і торгової націнки).

До ціни придбання товарів згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», як відомо, включаються такі затрати:

- суми, сплачені згідно з договором постачальнику (продавцеві) за вирахуванням непрямих податків;

- суми ввізного мита;

- суми непрямих податків у зв’язку з придбанням товарів, які не відшкодовуються підприємству;

- транспортно-заготівельні витрати;

- інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні до використання в запланованих цілях.

Як зазначалося раніше, для спрощення обліку наказом Міністерства фінансів України транспортно-заготівельні витрати, пов’язані з придбанням товарів торговим підприємствам дозволено відображати на окремому субрахунку 289 «Транспортно-заготівельні витрати» з їх подальшим розподілом і списанням.

Різниця між вартістю товарів за покупними і продажними цінами (яка утворюється за рахунок торгової націнки на товари) відображається на субрахунку 285 «Торгова націнка». Зазначений субрахунок є пасивним, і призначений для того, щоб обліковуючи товари на субрахунку 282 «Товари в торгівлі» за продажними (роздрібними) цінами, можна визначити їх покупну (реальну) вартість на звітну дату (шляхом вирахування з продажної вартості товарів суми торгової націнки).

Згідно з пунктом 5 Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість сума ПДВ, сплачена (нарахована) постачальником при придбанні товарів, включається до складу торгової націнки записом:

Д-т 282 «Товари в торгівлі»

К-т 285 «Торгова націнка».

Такою ж бухгалтерською проводкою відображають суму нарахованої торгової націнки на товари, яка нараховується торговельним підприємством для покриття витрат обігу й одержання прибутку. Розмір торгової націнки на товари на сьогодні чинним законодавством України не обмежений, тому керівництво торгового підприємства самостійно встановлює розмір націнки і продажну вартість товарів залежно від кон’юнктури ринку (попиту населення і насиченості ринку відповідними товарами) та інших чинників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]