Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсоваяdocx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
61.75 Кб
Скачать

2. Документальне оформлення руху товарів

Торгівля є об’єктивно необхідною стадією відтворення, на якій встановлюється зв’язок між виробниками та споживачами. Документи є необхідними для такого зв’язку.

В організації роздрібної торгівлі товари в ЧП Будика магазину «Июнь» надходять переважно від постачальників і оформляються товаросупровідними документами, передбаченими умовами поставки товарів і правилами перевезення вантажів (накладної, товарно-транспортної накладної, рахунком-фактурою).

Розглянемо порядок оформлення документів, що найчастіше використовуються в операціях надходження товарів на підприємства роздрібної торгівлі.

Один з таких документів – договір. Він служить підставою для здійснення торговельних операцій, визначає характер договірних взаємовідносин між суб’єктами господарювання.

Договір – це основоположний документ, який є підставою для здійснення будь-якої торгівельної операції.

В цьому документі визначається характер угоди (купівлі-продажу, тощо) і методика відображення таких операцій в бухгалтерському обліку. Бухгалтер підприємства візує всі договори, одночасно здійснюючи перевірку правильності їх складання.

Передбачаючи умови договору, не слід допускати двозначності, розмитості фраз, нечіткості. Крім того, ці умови повинні відображати всі особливості відносин, що складаються між сторонами. В той же час, немає потреби включати до тексту договору пункти, що повторюють текст нормативно-правових актів.

Договір вважається укладеним, якщо між сторонами в потрібній формі та у належних випадках досягнуто згоди за всіма істотними умовами. Істотними є ті умови, які визнані за законом або необхідні для договорів даного виду, а також всі ті умови, щодо яких за заявою однієї із сторін має бути досягнуто згоду. Такими можуть бути: предмет договору, розмір оплати, форма та методи розрахунків, застосування знижок, надбавок тощо.

Накладна на відпуск товару. Типова форма М-20 передбачена наказом № 263, який втратив чинність з 15.12.03 р. У зв’язку із цим ця форма більше не є бланком суворої звітності, але може бути використана суб’єктами господарювання як первинний документ для приймання-передачі товарів.

Накладна – супровідний документ, що надається продавцем покупцеві і вміщує перелік товарів, їх кількість і ціну, по якій вони будуть поставлені покупцеві, формальні особливості товару (колір, вага і т. д.), умови постачання і зведення про відправника і одержувача.

Накладна підписується матеріально відповідальними особами, що здали і прийняли товар і завіряється круглими печатками організацій постачальника і одержувача.

До накладної додається податкова накладна.

Податкова накладна - документ, який платник податку на додану вартість в Україні зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу.

Податкова накладна підписується уповноваженою платником особою та скріплюється печаткою. Для одержувачів - платників ПДВ цей документ є підставою для отримання права на податковий кредит з ПДВ і для заповнення книги обліку придбання товарів.

Товарно-транспортна накладна (ТТН) - це основний документом на вантаж, що повинен оформлятися при здійсненні вантажних автоперевезень.

Товарно-транспортна накладна (ТТН) є підставою для:

  • Оприбуткування товарів одержувачем;

  • Віднесення до складу первісної вартості товарів сум транспортно-заготівельних витрат;

  • Включення до складу валових витрат вартості товарів, послуг з навантаження, розвантаження та перевезення товарів.

Товарно-транспортну накладну виписують при доставці товарів автомобільним транспортом. У випадку, якщо одержувач здійснює доставку товарів власним транспортом, то крім ТТН виписує дорожній лист вантажного автомобіля.

Рахунок-фактура – документ, що надається продавцем покупцеві і вміщує перелік товарів, їх кількість і ціну, по якій вони будуть поставлені покупцеві, формальні особливості товару (колір, вага і т. д.), умови постачання і зведення про відправника і одержувача.

Рахунки-фактури складаються підприємством постачальником на ім'я підприємства покупця у двох примірниках, перший з яких не пізніше десяти днів з дати відвантаження товарів або передоплати (авансу) пред’являється постачальником покупцю і дає право на залік (відшкодування) сум по податку на додану вартість

Рахунок-фактура підписується керівником та головним бухгалтером постачальника, а також особою, що відповідає за відпустку товарів і скріплюється печаткою організації.

Отримані і видані рахунки-фактури зберігаються роздільно в журналі обліку рахунків-фактур протягом повних п'яти років з дати їх отримання. Вони повинні бути підшиті та пронумеровані.

Товарний звіт – зведений документ, що складається матеріально відповідальною особою за звітний період.

Товарний звіт складається матеріально відповідальною особою на підставі первинних документів, що підтверджують, зокрема, фактичне здійснення господарських операцій з оприбуткування товарів та списання реалізованих товарів. У роздрібній торгівлі записи в товарному звіті відображаються в продажних цінах товарів. Таким чином, дані товарного звіту, складеного в тій чи іншій господарській одиниці підприємства роздрібної торгівлі, повністю відображають рух товарів і тари під товаром (за винятком інвентарної) дозволяють визначити залишок цих цінностей на певну дату.

Періодичність складання товарних звітів, як правило, залежить від обсягів господарських операцій. Терміни їх подання встановлюються керівником підприємства.

Передача права власності від продавця до покупця та отримання оплати за товар від покупця оформляється відповідними розрахунковими документами (фіскальним касовим чеком реєстратором розрахункових операцій (РРО), розрахунковою квитанцією (РК) і спрощеною розрахунковою квитанцією).

Суб’єкти господарювання щодня зобов’язані друкувати на РРО:

  • фіскальні звітні чеки, забезпечуючи їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій;

  • контрольні стрічки, забезпечуючи їх зберігання протягом трьох років.

Відповідна частина розрахункової квитанції (або спрощеної розрахункової квитанції) віддається покупцеві, корінець залишається у продавця. Дані з корінців розрахункової квитанції (або спрощеної розрахункової квитанції) заносяться до книги обліку розрахункових операцій.

Товарні чеки виписуються в двох примірниках які покупець пред’являє касиру для оплати за товар. При отриманні від покупця грошей касир вибиває касовий чек або виписує розрахункову квитанцію і передає покупцеві разом з товарними чеками, на яких ставить штамп «Оплачено». Один примірник товарного чека залишається у покупця, другий – у матеріально відповідальної особи продавця.

Товарні чеки зі штампом «Оплачено» щодня записуються до реєстру. Підсумки реєстру звіряються з показниками контрольної стрічки РРО. Товарні чеки разом з реєстром додаються до товарного звіту і передаються до бухгалтерії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]