Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсоваяdocx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
61.75 Кб
Скачать

34

Вступ

Торговельна діяльність підприємств забезпечує безперервний процес руху активів у формі товарів від виробничих підприємств різних форм власності до безпосередніх споживачів. Для забезпечення торговельної діяльності підприємства здійснюють операції купівлі-продажу товарів, які є найбільш важливою і значною частиною активів підприємства. Вони займають особливе місце у складі майна та домінуючі позиції у структурі витрат торговельних підприємств.

Основним завданням торговельного підприємства ЧП Будика магазину «Июнь»є найбільш повне і оптимальне забезпечення товарного асортименту для здійснення торговельних операцій як з оптовими, так і з роздрібними покупцями. Темпи росту обсягу реалізації продукції, покращення її якості безпосередньо впливають на обсяг витрат і прибуток торговельного підприємства. Оскільки метою будь-якої діяльності, у тому числі і торговельної, є отримання прибутку, який є фінансовою базою подальшого розвитку підприємства та показником ефективності даного виду діяльності, то постає необхідність в повному та достовірному визначенні доходів та витрат, понесених підприємством на його отримання.

Різноманіття форм власності в період ринкової економіки та розширення прав торговельних підприємств вимагають альтернативних, а часом і різноманітних підходів при рішенні конкретних питань методики й техніки ведення обліку торговельної діяльності.

Облік діяльності торговельного підприємства ЧП Будика магазину «Июнь» здійснюється за такими напрямками:

  • кількісний і вартісний облік товарів;

  • облік надходження та вибуття товарів на підприємстві та розрахунків з постачальниками;

  • облік наявності товарів та руху на складах;

  • облік доходів та витрат торговельного підприємства;

  • порядок формування та облік фінансових результатів торговельного підприємства.

Мета курсової роботи – дослідження обліку діяльності торговельного підприємства і визначення шляхів її удосконалення.

Для досягнення мети необхідно вирішити задачі:

  • здійснити огляд нормативно-правових документів, що регламентують облік діяльності торговельного підприємства;

  • переглянути літературні джерела;

  • розкрити теоретичні основи обліку діяльності торговельного підприємства;

  • розглянути особливості обліку діяльності торговельного підприємства;

  • розглянути первинний облік діяльності торговельного підприємства;

  • розробити шляхи вдосконалення обліку діяльності торговельного підприємства.

1. Товарорух: сутність та функції

Рух товару є фізичним переміщенням і передачею власності на товар в процесі його руху від виробника-постачальника до споживача. Рух товару включає сукупність різних видів діяльності: укладення договорів і угод, обробку замовлень на товари, упаковку, відвантаження товару і його отримання, транспортування, складування і підтримку матеріально-товарних запасів, реалізацію товару в оптово-роздрібній мережі.

Система товароруху складається з внутрішніх (збутові підрозділи фірми; служба сервісу; фірмові магазини) та зовнішніх (фірми, що забезпечують перевезення; посередники та їх склади; збутова мережа (магазини) елементів.

Таблиця 1. – Результати вивчення літератури з питань товароруху та обліку товарних запасів

Автор і назва джерела

Суть питання,що вивчається

Критичні зауваження, висновки

1

2

3

Чебанова Н.В.

Василенко Ю.А.

«Бухгалтерський фінансовий облік»

Відображення на рахунках бухгалтерського обліку різноманітних господарських операцій і розрахункам за податками, зборами і обов’язковими платежами

Докладно викладені питання обліку товарів:

  • облік надходження товарів;

  • документальне оформлення надходження товарів;

  • облік руху товарів у роздрібній торгівлі.

Відображення теорії бухгалтерського обліку, обліку необоротних активів, запасів, незавершеного виробництва, готової

Докладно викладені питання обліку товарів:

  • облік надходження товарів у роздрібній торгівлі;

- облік реалізації товарів у

1

2

3

продукції, власного капіталу, доходів та витрат, розрахунків з дебіторами та кредиторами, торгівлі.

роздрібній торгівлі;

- облік руху товарів у роздрібній торгівлі та інші.

Зубілевич С.Я.

Кравченко І.Ю.

Прокопенко О.О. та інші

«Посібник з бухгалтерського

обліку»

У даному виданні детально пояснюються методологічні засади формування інформації в бухгалтерському обліку про рух товарних запасів, а також наведені конкретні приклади бухгалтерського обліку господарських операцій підприємств та їх відображення у фінансовій звітності.

Докладно викладені питання обліку товарів; прокоментовані діючі П(С)БО України; показана система первинних документів і облікових регістрів.

Основні функції внутрішніх елементів системи товароруху:

1. Оброблення замовлень покупця.

2. Технічний контроль виробів, одержаних від постачальників.

3. Формування партій товарів на замовлення покупців.

4. Зберігання продукції.

5. Формування оптимальних транспортних партій.

6. Упакування продукції відповідно до вимог транспортних і. складських служб.

7. Оформлення митних документів і страхування.

8. Відвантаження і контроль за рухом вантажів.

9. Обслуговування в процесі експлуатації.

Товари можуть надходити на підприємство в наслідок їх придбання у постачальника або підзвітною особою, внеску до статутного капіталу, безоплатного надходження, виявлення в результаті інвентаризації тощо.

Як і будь-які запаси, товари в момент їх оприбуткування обліковуються за первісною вартістю, яка включає всі витрати , пов’язані з придбанням товарів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні до продажу. На збільшення вартості товарів відносяться, зокрема, транспортні витрати, комісійні винагороди, вартість послуг товарних бірж, митні збори витрати на зберігання і доставку, здійснення сторонніми організаціями, витрат на заготівлю, вантажно-розвантажувальні роботи, включаючи прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства на доопрацювання та підвищення якості технічних характеристик товарів.

В момент надходження товари повинні бути оцінені за первісною вартістю, для кожного випадку їх надходження необхідно знати, що є первісною вартість, і як її визначати.

Як постачальники товарів на різних стадіях руху товару виступають виробники товарної продукції, посередники, оптові ярмарки і ринки, товарні біржі, аукціони усередині країни і за кордоном.

Рух товару здійснюється за допомогою каналів руху товару. Каналом руху товару називають шлях, іноді досить складний, від виробника товарів до його споживачів. На цьому шляху товар може проходити через ряд посередників – фірм або окремих осіб, передавальних товар з рук в руки. Ці посередники, а також виробники, продавці і покупці товару називаються учасниками каналу.

До функцій сучасного каналу розподілу товару відносяться:

  • встановлення міцних ділових зв'язків між виробником, посередниками і споживачем;

  • збір і обробка інформації по вивченню ринків збуту;

  • стимулювання збуту;

  • організація руху товару (транспортування і складування);

  • передпродажна підготовка товарів;

  • фінансування і страхування вантажів;

  • утилізація або реалізація відходів (що стає дуже прибутковою справою) і погашення збитків.

До числа учасників каналу руху товару можуть входити різноманітні фізичні і юридичні особи:

  • збутові контори і філії фірм-виробників (перші займаються тільки оформленням угод, другі мають умови для зберігання продукції);

  • спеціалізовані (комерційні) оптові фірми, одержуючи у фірм-виробників продукцію разом з правом власності на неї для наступного перепродажу, у тому числі:

  1. дистриб'ютори – незалежні оптові посередники, що купують товар переважно промислового призначення з метою його продажу підприємствам з наданням ним ряду торговельних послуг;

  2. оптовики-комівояжери, які самі доставляють товар, що продається, клієнтам - в магазини, ресторани – за готівковий розрахунок;

  3. оптовики-консигнанти – також поставляють товар в магазини, готують його до продажу, призначають на нього ціну і зберігають на нього право власності (комісійна торгівля);

  4. оптовики, які можуть, разом з чисто комерційною діяльністю, забезпечувати торговельний кредит, формування асортименту великими партіями, складування товару, доставку товару ближче до споживача, формування дрібних партій товарів, фінансування роздрібних торговців, інформаційне забезпечення торгівлі, консультування з питань фінансового контролю, управління та ін., часткову компенсацію ризиків і іншу допомогу в реалізації і просуванні товару.

  5. агенти і брокери, що не мають право власності на продукцію, працюють за комісійні, що ведуть операції від свого імені і за свій рахунок; перші зазвичай використовуються на постійній основі і працюють на виробників, будучи більш менш тісно пов'язаними з ними (від повної самостійності до виняткового обов'язку працювати на цю фірму), другі ж використовуються тимчасово, працюють зазвичай на споживачів і в цілому в умовах ринків, що склалися, менш поширені;

  6. дилери (маклери) – торговельні посередники, що також не придбавають право власності на продукцію і працюють, залежно від обставин, і на виробників, і на споживачів;

  7. споживча кооперація – система, що об'єднує споживачів, зазвичай з віддалених місцевостей, що веде закупівлю товарів для продажу в цих місцевостях і що нерідко одночасно скуповує товари у жителів «глибинки» для продажу через власну роздрібну мережу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]