Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ Методичка.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
427.01 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Харківський національний економічний університет

Методичні рекомендації

ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВ”

для студентів спеціалізації "Фінанси"

денної форми навчання

Укладачі

Кузенко Т.Б., Сабліна Н.В.

Відповідальний за випуск

зав. кафедри фінансів Журавльова І.В.

Поз. 66

Тир. 150

Харків, ХНЕУ, 2013

Затверджено на засіданні кафедри фінансів.

Протокол № від .09. 2013 р.

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з навчальної дисципліни «Фінанси підприємств» для студентів спеціалізації "Фінанста кредит» " денної форми навчання / Укл. Т.Б. Кузенко, Н.В. Сабліна – Харків: Вид. ХНЕУ, 2013. – 46 с. (Укр. мов.)

Викладено основні вимоги щодо структури, змісту, оформлення та захисту курсової роботи з навчальної дисципліни «Фінанси підприємств». Наведено завдання та методичні рекомендації щодо його виконання. Зміст практичного завдання курсової роботи розроблено відповідно до діючих стандартів бухгалтерського обліку та звітності в Україні.

Виконання курсової роботи сприятиме набуттю студентами вмінь щодо визначення фінансових результатів діяльності підприємства та їх оцінювання.

Рекомендовано для студентів економічних спеціальностей.

ВСТУП

Фінанси підприємств є важливою ланкою будь-якої фінансової системи, оскільки вони обслуговують матеріальне виробництво, де формується переважна частина фінансових ресурсів держави. З розвитком ринкової економіки України ускладнюються фінансові відносини на підприємствах, що пов’язані з формуванням, розподілом та використанням децентралізованих грошових доходів та фондів.

В умовах посилення глобалізаційних процесів, загострення конкуренції, економічної нестабільності зовнішнього середовища перед підприємствами гостро постають проблеми забезпечення високої рентабельності своєї фінансово-господарської діяльності, отримання максимально можливого прибутку, його ефективного розподілу та використання для задоволення інтересів власників та розвитку виробництва.

В умовах ринкової економіки ефективність управління фінансами підприємств залежить від кваліфікованих фахівців, які володіють глибокими, всебічними знаннями і високим рівнем професіоналізму у сфері формування та використання фінансових ресурсів на підприємстві.

Навчальна дисципліна «Фінанси підприємств» є самостійним розділом економічної науки, знання якого є обов'язковими для усіх фахівців у сфері фінансів. Підсумковим етапом вивчення дисципліни «Фінанси підприємств» є курсова робота, в процесі виконання якої реалізується активний зв’язок теоретичного навчання з практичним досвідом роботи в сфері фінансових відносин.

Мета та завдання курсової роботи

Курсова робота з навчальної дисципліни «Фінанси підприємств» є самостійною кваліфікованою роботою, що виконується студентами денної та заочної форми навчання. Її успішний захист є підставою для допуску студентів до здачі іспиту за дисципліною.

Мета написання курсової роботи – поглиблення та закріплення отриманих студентом теоретичних знань з дисципліни “Фінанси підприємств ”; формування вмінь практичного застосування самостійно обраних методик для розв’язання встановлених ситуаційних завдань щодо визначення показників фінансово-господарської діяльності підприємства, проведення їх оцінки та аналізу.

Предметом курсової роботи є проблеми підвищення ефективності формування, розподілу та використання фінансових ресурсів підприємства.

Основні завдання виконання курсової роботи:

набуття вмінь практичного застосування методичних підходів щодо визначення фінансових результатів діяльності підприємства, оцінки його рентабельності;

формування навичок щодо економічної інтерпретації отриманих фінансових показників, читання фінансової звітності;

розробка заходів щодо підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства, зокрема, зростання прибутку підприємства.

Для написання курсової роботи студент повинен володіти наступними фундаментальними вміннями:

самостійно опрацьовувати літературні джерела, узагальнювати й систематизувати теоретичні матеріали;

користуватися законодавчою, нормативною, довідковою, звітною документацією;

використовувати набуті в процесі навчання теоретичні знання, практичні навички для розв'язання певної проблеми у сфері фінансів підприємств;

застосовувати методи економічного аналізу для рішення аналітичних завдань;

використовувати результати проведеного аналізу та набуті теоретичні знання для розробки рекомендацій щодо покращення фінансової діяльності підприємства;

доречно і вміло застосовувати технічні та інші допоміжні засоби при виконанні зазначених завдань.

До початку виконання завдань курсової роботи студент повинен знати з дисципліни «Фінанси підприємств»:

сутність та функції фінансів підприємств;

зміст та основні завдання фінансової роботи;

склад і джерела фінансових ресурсів підприємств;

види грошових фондів, порядок їх формування та використання;

склад та основні джерела формування грошових надходжень підприємства;

порядок формування та напрямки використання прибутку підприємства;

порядок отримання та повернення підприємством різних видів кредитів;

вміти:

розрахувати виручку від реалізації продукції (робіт, послуг);

визначати фінансові результати діяльності підприємства, заповнювати звіт про фінансові результати;

оцінювати рентабельність виробничо-господарської діяльності підприємства;

читати інформацію, яка подається у формах фінансової звітності підприємства;

визначати величину відсотків за користування банківським кредитом.

Кожному студенту призначається керівник курсової роботи з числа викладачів кафедри. Керівник проводить індивідуальні консультації для студентів згідно з установленим графіком.

Для посилення самоконтролю студент може разом з керівником розробити календарний план виконання курсової роботи в розрізі окремих етапів.

Кожен студент повинен виконати курсову роботу відповідно до встановленого керівником графіка.

Якщо курсова робота не виконана студентом вчасно з поважних причин, то завідувач кафедри може призначити індивідуальний термін здачі роботи.