Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolqna_Osnovni zavdannya ta rozrahynki pory....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
108.03 Кб
Скачать

2.4. Проблема корупції та забезпеченості митних органах

Викликає особливу стурбованість розвиток негативних тен­денцій щодо втягування у контрабандну діяльність посадових осіб митних установ, які за своїми службовими обов'язками безпосередньо повинні вести боротьбу з цим негативним явищем. Викрито непоодинокі факти участі митників у протиправних оборудках з різними товарами та корупційних діяннях, котрі за винаго­роду сприяють злочинцям в оформленні фіктивних документів, пропуску вантажів через державний кордон, забезпеченні їх охорони під час прямування до місць призначення тощо.

Одним з підтверджень цього є результати комплексних цільо­вих заходів, здійснених СБУ та митниками у лютому 2000 року. Так, тільки під час проведення заходів з 12 по 20 лютого 2005 року різко, в декілька разів, виросли суми отриманих платежів. За цей же період роботи спільних груп на кордоні було складено 318 про­токолів про порушення митних правил на суму більш ніж 2,6 млн. гривень. Виявлено дванадцять співробітників митних органів, які фігурували в матеріалах дослідчої перевірки в якості підозрілих, а в Борисполі 4 митника звинувачувалися в шахрайстві грошей у громадян, які повертаються на батьківщину після роботи за кордоном.

Негативно впливає на результати боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил також низька оснащеність прикордонних митних постів і пунктів пропуску засобами технічного контролю та розвантажувальними механізмами. Не сприяв до 2000 року ефективній роботі митних підрозділів відсутній автоматизований банк даних (обліку) легкового транспорту, що переміщувався через митний кордон. На думку фахівців-правоохоронців , наказ Державної митної служби України № 321 від 05.06.2000 р. “Про затвердження Положення про порядок введення в дію та застосування електронних журналів обліку переміщення транспортних засобів через митний кордон України” було видано з великим запізненням.

Висновок

Аналіз стану боротьби з контрабандою дає підстави зробити певні висновки щодо діяльності правоохоронних органів у цьому напрямі, а також окреслити коло обставин, які сприяють скоєнню та поширеності контрабанди.

Головні висновки:

1. Дії контрабандистів є широкомасштабними, а їх наслідки вра­зили більшість сфер економічної діяльності держави.

2. Наявні матеріали та звітні дані протидії митних та прикордон­них підрозділів нібито свідчать про відсутність налагоджених каналів контрабанди та стійких способів її вчинення, узгоджену взаємодію та неабиякі досягнення в цій боротьбі, але матеріали роботи, звітні дані МВС, податкової міліції показують протилежне.

3. За сучасних умов ще недостатньо вживається ефективних заходів протидії цьому суспільному злу і, передусім, Державною митною службою України. Далеко непоодинокими є випадки без­карного провозу різних товарів, наркотиків, зброї через митний кордон, коли ці предмети вилучаються іншими правоохоронними органами на території різних регіонів держави.

4. Недосконалі, заплутані статистичні та звітні матеріали служб як з висвітлення цього злочину, так і щодо конкретного їх внеску у цю справу.

5. Не відповідає вимогам часу чинне законодавство, що регу­лює питання боротьби з контрабандою.

6. Криміналітет оперативно і швидко пристосовується до змін в економіці держави, вживає певних контрзаходів, спрямованих на продовження протиправної діяльності, уміло використовує на свою користь прогалини в чинному законодавстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]