Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kurs_rob_finansovy_menedzhment.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

2.8. Тематика курсових робіт та методичні вказівки до їх виконання

Метою курсової роботи є поглиблення знань курсантів / студентів, які необхідні майбутнім фахівцям з фінансів. Використовуючи знання з загальнотеоретичних та спеціальних дисциплін, а також фактичні матеріали курсант / студент повинен самостійно дослідити фінансовий стан підприємства.

Курсова робота як важлива форма навчального процесу покликана посилити практичні навички у курсантів / студентів, узагальнення розрахунків і використання інформаційних джерел (монографій, підручників, періодичних видань тощо), статистичних і практичних матеріалів.

Основними завданнями курсової роботи є:

  • вивчення, поглиблення та узагальнення теоретико-методичних засад з аналізу фінансового менеджменту;

  • набуття навичок роботи з фактичними матеріалами;

  • проведення всебічної діагностики фінансового стану підприємства із застосуванням сучасного інструментарію;

  • розвиток у курсантів / студентів здатності вирішення практичних завдань, пов’язаних з аналізом фінансового стану підприємства та удосконалення управління фінансовими ресурсами;

  • розробка, оцінка та обґрунтування підходів до покращення фінансового стану підприємства;

  • підготовка до виконання дипломної роботи.

Курсова робота показує, наскільки глибокі й фундаментальні знання набуті курсантом / студентом при вивченні дисципліни, характеризує вміння самостійно досліджувати аспекти фінансового менеджменту.

У курсовій роботі необхідно логічно й послідовно викласти основні положення, що розкривають зміст теми, показати розуміння економічних процесів, їхній взаємозв’язок і взаємозалежність, уміння працювати з літературними джерелами, законодавчими і нормативними матеріалами, інформаційними джерелами.

У курсовій роботі курсант / студент має показати: уміння працювати з інформаційними джерелами, використовувати набуті теоретичні знання у процесі аналізу та узагальнення конкретного цифрового матеріалу.

Структура, зміст і обсяг курсової роботи

Виконанню курсової роботи передує збирання і підготовка звітних даних, які потрібні для оцінки фінансового стану підприємства. Основними джерелами отримання початкових даних для оцінки фінансового стану підприємства є: бухгалтерський баланс підприємства, звіт про фінансові результати, звіт про власний капітал, звіт про рух грошових коштів.

Після підготовки потрібної інформації проводиться аналітична робота за такими етапами: вивчення об’єкту аналізу за одержаними даними; вивчення методики аналізу фінансового стану підприємства; розробка аналітичних таблиць; аналіз окремих напрямків аналізу фінансового стану підприємства за даними кожної таблиці; розробка загальних висновків щодо фінансового стану підприємства; розробка заходів щодо покращення фінансового стану підприємства.

Курсова робота повинна мати певну логіку побудови, послідовність і завершеність. Загальний обсяг курсової роботи має бути в межах 30 – 40 сторінок друкованого тексту.

Рекомендується така структура курсової роботи: титульний аркуш, зміст (план), вступ, перший (теоретичний) розділ, другий (аналітичний) розділ; третій (пропозиційний) розділ, висновки, література, додатки.

Робота починається з титульного аркуша, на якому вказують назву навчального закладу, назву кафедри, назву навчальної дисципліни, тему курсової роботи, прізвище та ініціали виконавця роботи, прізвище та ініціали керівника роботи, місто та рік виконання роботи.

Зміст (або план) курсової роботи може займати 1 – 1,5 сторінки. В ньому записуються назви всіх розділів і підрозділів (параграфів) із зазначенням початкових сторінок. План роботи повинен відображати суть аналізу фінансового стану підприємства та логіку дослідження. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими і зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов’язаними з назвою роботи, але не повторювати її. У тексті курсової роботи зміст кожного розділу повинен бути чітко відокремленим і мати таку ж назву, як у плані.

У вступі до роботи надається чітке обґрунтування актуальності теми роботи, формулюються мета, завдання, предмет та об’єкт дослідження, коротко описується структура роботи. Вступ міститься на 1 – 2 сторінках.

Перший розділ роботи (10 – 20 стор.) структурно складається з декількох підрозділів. У ньому слід розкрити стан теоретичних напрацювань з аналізу фінансового стану підприємства, проаналізувати існуючі різноманітні погляди на ті чи інші аспекти. Важливе місце в даному розділі посідає викладання методик аналізу фінансового стану підприємства, які будуть використовуватися у наступних розділах роботи. Автор роботи має продемонструвати обізнаність з методами фінансового аналізу і на основі їх огляду обґрунтувати вибір найпридатнішого для аналізу фінансового стану конкретного підприємства.

У другому розділі роботи (15 – 20 стор.) студент повинен виконати ґрунтовний аналіз фінансового стану виключно на матеріалах конкретного підприємства. У цьому розділі можна виділити 3 – 5 відносно самостійних підрозділів, що містять аналіз і оцінку конкретних напрямів фінансового стану підприємства. Наприклад:

2.1. Аналіз динаміки складу та структури активу балансу.

2.2. Аналіз динаміки складу та структури пасиву балансу.

2.3. Аналіз фінансової стійкості підприємства.

2.4. Аналіз платоспроможності підприємства.

Розділ повинен бути максимально насиченим фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми), що відображають відповідні показники фінансового стану підприємства за звітний період. Розділ завершується оцінкою одержаних результатів.

Третій розділ роботи (5 –7 стор.) повинен містити обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на покращення фінансового стану підприємства, яке є об’єктом дослідження. Структурно цей розділ вміщує 1 – 2 підрозділи. Характер і зміст заходів, що пропонується, повинен базуватися на аналізі, проведеному в другому розділі курсової роботи. Невід’ємною частиною обґрунтування запропонованих студентом заходів має бути розрахунок економічної ефективності.

Висновки повинні містити стислий виклад актуальності теми, зроблених оцінок під час аналізу фінансового стану підприємства, пропозицій автора та їх економічної ефективності. Обсяг висновків 2 – 3 сторінки.

Література включає складений за чинними порядком перелік використаних літературних джерел. Список повинен містити 20 - 25 джерел.

Додатки містять первісні дані, на підставі яких у роботі проведені розрахунки, громіздкі таблиці допоміжного характеру, блок – схеми тощо.

Робота повинна бути грамотно та акуратно оформлена. Роботи, виконані з порушенням вказаною порядку, до захисту не допускаються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]