Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курс ЕОЕГ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
717.82 Кб
Скачать

35

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ВИЩА ШКОЛА ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ

КАФЕДРА «ЕКОНОМІКА І МАРКЕТИНГ»

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо виконання курсової роботи з вибіркової навчальної дисципліни циклу професійної підготовки

ЕКОНОМІКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНої галузі

для студентів денної (заочної; денно-заочної) форми навчання

Галузь знань: 0305 Економіка та підприємництво

Напрям(и) підготовки: 6.030504 Економіка підприємства

Спеціалізація (ї) Економіка підприємства паливно-енергетичного комплексу (ЕПЕК, ЕПЕКпр, ЕПЕКз)

2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ВИЩА ШКОЛА ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ

КАФЕДРА «ЕКОНОМІКА І МАРКЕТИНГ»

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо виконання курсової роботи з вибіркової навчальної дисципліни циклу професійної підготовки

ЕКОНОМІКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОЇ ГАЛУЗІ

для студентів денної (заочної; денно-заочної) форми навчання

Галузь знань: 0305 Економіка та підприємництво

Напрям(и) підготовки: 6.030504 Економіка підприємства

Спеціалізація (ї) Економіка підприємства паливно-енергетичного комплексу (ЕПЕК, ЕПЕКпр, ЕПЕКз)

Розглянуто

на засіданні кафедри

«Економіка і маркетинг»

Протокол №_5__

від «_21» «__12______» 2011_р.

Затверджено на засіданні

Навчально-видавничої

Ради ДонНТУ

Протокол №__

від « » «__________» 20 р.

2011

УДК

Методичні рекомендації щодо виконання курсової роботи з вибіркової навчальної дисципліни циклу професійної підготовки «Економіка та організація електроенергетичної галузі» для студентів денної (заочної; денно-заочної) форми навчання галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво», напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства» спеціалізації «Економіка підприємства паливно-енергетичного комплексу (ЕПЕК, ЕПЕКпр, ЕПЕКз) / Уклад. О.В. Амельницька, Г.А. Какуніна – Донецьк: ДонНТУ, 2011 – 34 с.

Наведені мета та завдання курсової роботи, її структура, основні вимоги до змісту та рекомендації до виконання окремих підрозділів.

У ході виконання роботи передбачається засвоєння методики оцінки економічної ефективності системи електропостачання промислового підприємства.

Складені відповідно вимогам кваліфікаційної характеристики та типової програми дисципліни

Укладачі О.В. Амельницька, к.е.н. Г.А. Какуніна, ас.

Відповідальний за випуск О.А.Кратт, д.е.н., професор

ЗМІСТ

Вступ

4

Загальні положення

5

Організація виконання та захисту курсової роботи

6

Структура пояснювальної записки

8

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи

10

Рекомендована література

33

ВСТУП

Державна політика в галузі промисловості повинна спрямовуватись на підвищення обсягів виробництва, поліпшення виробничих і фінансових можливостей підприємств, тобто базуватися на удосконаленні механізмів управління діяльністю підприємств. Розв'язати дану проблему неможливо без глибокого вивчення і оцінки всіх аспектів їх діяльності та аналізу кінцевих результатів цієї діяльності.

Набуття теоретичних, методичних і практичних знань в галузі економіки та організації електроенергетичної галузі, вивчення методики оцінки економічної ефективності системи електропостачання промислових підприємств з урахуванням вітчизняного і зарубіжного досвіду в умовах ринкової економіки, вирішення практичних питань оцінки ефективності функціонування систем електропостачання – важлива вимога рівня підготовки фахівців-економістів в галузі паливно-енергетичного комплексу.

Спеціаліст з питань економіки повинний мати творче економічне мислення, навички використання методів і інструментів, необхідних для вироблення стратегії і тактики господарської діяльності підприємств електроенергетичної галузі при швидко мінливій ринковій ситуації з метою забезпечення стійкого потенціалу підприємства і протидії кризовим процесам.

Курсова робота призначена для закріплення теоретичних знань по основним темам дисципліни «Економіка та організація електроенергетичної галузі» та виробки навичок проведення оцінки економічної ефективності систем електропостачання промислових підприємств для обґрунтування рішень по удосконаленню функціонування електропостачання підприємств.

Підставою для розробки методичних рекомендацій щодо виконання курсової роботи з вибіркової навчальної дисципліни циклу професійної підготовки «Економіка та організація електроенергетичної галузі» є навчальна програма з цієї дисципліни, яка розроблена на основі:

  • навчального плану підготовки бакалаврів в галузі знань 0305 галузі напряму підготовки 6.030504 спеціалізації «Економіка підприємства паливно-енергетичного комплексу»;

  • освітньо-професійної програми вищої школи по професійному напряму підготовки бакалаврів, яка рекомендована Інститутом системних досліджень освіти України і розробленої анотації до дисципліни.

  • освітньо-кваліфікаційної характеристики бакалаврів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво».

Виконання курсової роботи передбачено також робочою навчальною програмою вибіркової навчальної дисципліни циклу професійної підготовки «Економіка та організація електроенергетичної галузі».

Загальні положення

Виконання курсової роботи з вибіркової навчальної дисципліни циклу професійної підготовки «Економіка та організація електроенергетичної галузі» є актуальним для підготовки бакалаврів за напрямом підготовки 6.030504 для придбання навичок проведення оцінки економічної ефективності системи електропостачання промислового підприємства, необхідних при розрахунках узагальнюючих техніко-економічних показників функціонування системи електропостачання, що є підставою для розробки обґрунтованих програм розвитку підприємств.

Курсова робота призначена для закріплення теоретичних знань з дисципліни та виробки навичок проведення оцінки економічної ефективності системи електропостачання промислового підприємства для обґрунтування рішень по підвищенню ефективності її функціонування.

Мета курсової роботи: оволодіння методикою використання апарату та інструментарію економіки та організації діяльності підприємств електроенергетичної галузі щодо оцінки економічної ефективності систем електропостачання промислових підприємств для поліпшення їх функціонування.

Завдання курсової роботи: визначення теоретичних аспектів аналізу техніко-економічної ефективності систем електропостачання промислових підприємств.

Предмет:функціонування систем електропостачання промислових підприємств.

Об'єктом дослідження при виконанні роботи є промислове підприємство та технічні характеристики його системи електропостачання.

В результаті виконання курсової роботи з навчальної дисципліни «Економіка та організація електроенергетичної галузі» студент повинен знати: ключові поняття, види і зміст, предмет і об'єкт дослідження, особливості використання виробничих і трудових ресурсів на енергопідприємствах; собливості угрупування витрат на виробництво, передачу і розподіл електроенергії; систему ціноутворення в енергетиці; методи і прийоми організації експлуатації і використання виробничих потужностей енергопідприємств, ремонтного господарства підприємства, енергетичного господарства підприємства; основи наукової організації праці й оплати праці в енергетицi.

В результаті виконання курсової роботи з навчальної дисципліни «Економіка та організація електроенергетичної галузі» студент повинен вміти: розраховувати основні економічні показники виробництва; розробляти заходи по зниженню собівартості промислової продукції: аналізувати ефективність використання ресурсів і розробляти заходи її підвищення; визначати ефективність організаційних і технічних рішень на підприємстві; розробляти систему технічного обслуговування енергоустаткування підприємства; обирати раціональні схеми організації праці; обирати раціональні системи оплати праці і розраховувати її в умовах конкретного виробництва.

В результаті виконання курсової роботи з навчальної дисципліни «Економіка та організація електроенергетичної галузі» студент повинен мати навички: самостійного творчого мислення; кількісної оцінки та якісної характеристики систем електропостачання промислових підприємств, обирати найбільш вигідні варіанти розвитку проектів в енергетиці; оцінювати економічну доцільність проектів.

Джерелом інформації про систему електропостачання підприємства є вихідні дані щодо кількісних і якісних характеристик енергоустаткування підприємства. Підприємство студент обирає самостійно або видається керівником курсової роботи

У результаті виконання курсової роботи студент повинний показати знання новітніх досягнень науки і практики в області економіки і організації електроенергетичного виробництва, а також здатність застосовувати їх при рішенні конкретних задач.