Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_s_ekonomiki_ta_planuvannya_virobnits....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
691.2 Кб
Скачать
  1. Розрахунок основних техніко-економічних показників роботи асу

    1. Розрахунок показників по труду і кадрам

У даному розділі здійснюються розрахунки показників з праці і кадрів з урахуванням законодавчої бази діючих норм і нормативів обслуговування запропонованої структури АСУ (розділ 1.1) встановлених лімітів, штатного розкладу, шкали преміювання відповідно положенню про преміювання (додаток ?), елементів тарифної системи та інших джерел інформаційної бази підприємства. На підставі розрахункових даних ефективного часу роботи (Fe)(розділ 1.2) плануємого обладнання основного та допоміжного (розділ 1.4 таблица1.4.1. та 1.4.2.) здійснюється планування чисельності кадрового персоналу по категоріях працівників та фонду оплати на їх списковий склад за структурою видів оплати. Планування продуктивності праці (обчислюється в розділі 3), та інші показники по труду.

Для структури АСУ за списковим складом планується категорія допоміжних робітників та службовців. Обчислення допоміжних робітників здійснюємо на підставі таблиці 1.4.1. (для операторів, електромеханіків та інших), а для деяких категорій ремонтників враховуються дані таблиці 1.4.2. і норми обслуговування ремонтників, молодшого обслуговуючого персоналу (додаток 3). Складається таблиця 2.1.1 «Зведена відомість допоміжних робітників АСУ».

Таблиця 2.1.1 «Зведена відомість допоміжних робітників АСУ»

Найменування професії

Розряд робіт (rі)

Кількість робітників (Чрі)

1. Оператори

3

4

2. Оператори існуючих технологій

4

3. Оператор по модулям управління виробництвом

4

4. Оператор з обліку операцій і документацій

3

5. Електромеханік по ремонту і обслуговуванню ЕОМ

6

6. Електрик

5

7. Слюсар-ремонтник

5

8. Молодший обслуговуючий персонал

окл.

9. Водій

окл.

Всього робітників:

На підставі проведених розрахунків таблиці 2.1.1 обчислюється середній розряд одного допоміжного робітника (r) з врахуванням всіх розрядів робіт і кількості працівників відповідних професій за формулою:

(2.33)

Наступним етапом є планування чисельності службовців, яке здійснюється на підставі штатного розкладу, норм і функцій керування структури управління АСУ та побудови таблиці 2.1.2. «Зведеної відомості службовців».

На підставі обчислень з планування чисельності допоміжних робітників (таблиця 2.1.1.) та службовців (таблиця 2.1.2.) будується зведена відомість працівників АСУ (таблиця 2.1.3.).

Таблиця 2.1.2 «Зведена відомість службовців»

Категорія, спеціальність, посада

Рівень кваліфікації (категорія)

Кількість службовців (Чсл)

Керівники:

1. Начальник відділу

вища

2. Заступник начальника відділу

вища

3. Начальники бюро

вища

4. Головний конструктор

вища

Спеціалісти:

1. Провідні інженери груп

вища

2. Інженер-програміст провідний

вища

3. Економіст

вища

4. Бухгалтер

2 категорія

5. Диспетчер

-

6. Інженер-електронщик

вища

7. Інженер-програміст

1 категорія

8. Інженер-проектувальник

1 категорія

9. Завідуючий господарством

-

10. Технік-економіст

3 катеорія

11. Технік ОЦ

-

Інші службовці:

1. Діловод

-

2. Секретар-референд

-

Всього робітників:

Планування фонду оплати праці працівників АСУ здійснюємо за розрахунковими даними таблиці 2.1.1, 2.1.2, тарифних ставок, положення про преміювання та законодавчої бази (джерело ?) та інших особливостей методології планування. Для встановлення фонду оплати праці допоміжних робітників будується таблицю 2.1.3 «Зведену відомість фонду заробітної плати допоміжних робітників».

Заробітна плата по тарифу для допоміжних працівників є основною, а тому обчислюється за формулою:

(2.34)

(2.35)

де n – 12 місяців

Нарахування преміального фонду здійснюється відповідно «Положення про преміювання» розробленого на базовому підприємстві, на підставі якого розроблено шкалу преміювання працівників АСУ (Додаток ?).

Обчислення суми премії здійснюється за формулою:

(2.36)

Щорічна відпустка у вигляді додаткової заробітної плати обчислюється від основної з/п з сумою премії для всіх спеціальностей і професій за винятком по окладників. Відсоток додаткової з/п взято з даних базового підприємства.

(2.37)

Фонд основної заробітної плати обчислюється за формулою:

(2.38)

Обчислення потреб на соціальне страхування здійснюється за шкалою Осс у відповідності до законодавчої бази (джерело ?) для учбового процесу дані показники прийнято в розмірі 39,5%. Обчислюється за формулою:

(2.39)

Подальший розрахунок кожної професії і спеціальності здійснюється аналогічно та заносяться в таблицю 2.1.3.

Планування фонду оплати службовців здійснюється згідно розрахунків таблиці 2.1.2, штатного розкладу, діючого положення про преміювання (додаток ?), законодавчої бази, відпрацьованого часу, норми обслуговування та управління, а також встановлених за кваліфікаційним довідником окладів. Розрахунки доцільно здійснювати за допомогою побудови таблиці 2.1.4 «Зведеної відомості фонду заробітної плати службовців».

Заробітна плата по окладам обчислюється як добуток чисельності службовців, бюджету робочого часу (Fсл) та посадового окладу (ЗПокл):

(2.40)

Нарахування премії службовцям здійснюється від заробітної плати по окладам:

(2.41)

Обчислення основної заробітної плати з премією обчислюється як сумарна величина заробітної плати по окладам (ЗПсл) та фонду премії (ПР) для службовців за формулою:

(2.42)

Обчислення відрахувань на соціальні потреби здійснюється за тарифами законодавчої бази аналогічно розрахунків допоміжних робітників.

Подальший розрахунок для інших професій керівників, фахівців та інших службовців аналогічні і здійснюються за допомогою таблиці 2.1.4.

З метою підведення підсумків з планування фонду оплати праці працівникам АСУ будується зведена таблиця фонду оплати 2.1.5.

Заохочувальні і компенсаційні виплати здійснюються відповідно закону України «Про оплату праці» (д.ж. ?) від фонду заробітної плати. Джерелом виплат є прибуток підприємства, тому в умовах ринкової економіки практично здійснюється тільки індексація до заробітної плати. Обчислення здійснюється за формулою:

(2.43)

де, %ЗіКВ – заохочувальні компенсаційні виплати базових підприємств

Фонд оплати праці (ФОТ) є сумарною величиною фонду заробітної плати (ФЗП) та заохочувальних і компенсаційних виплат:

ФОТ =ФЗП + ЗіКВ (56)

Середньомісячний заробіток одного працівника АСУ відповідної професії і спеціальності обчислюється за формулою:

(2.44)

Висновок.