Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_s_ekonomiki_ta_planuvannya_virobnits....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
691.2 Кб
Скачать
    1. Розрахунок і планування обладнання в умовах дії асу

Розрахунок необхідної кількості технологічного встаткування призначеного для виконання (вирішення) завдань здійснюючих АСУ визначаємо відповідно до вимог технологічного процесу організації рішення завдань обчислювальних центрів. Вихідними даними для розрахунку є:

  • характеристика завдань призначена для рішення, на обчислювальних центрах (розділ 1.1);

  • характеристики технологічних процесів обробки інформації бази даного підприємства;

  • вимоги й умови, пропоновані відповідно до законодавчої бази, правил техніки безпеки й умов нормального режиму праці пропонованих до експлуатації ЕОМ, розрахункові дані розділу 1.2, технічного паспорту відповідної групи обладнання та інші довідникові дані.

Крім технологічного встаткування необхідного для нормального функціонування обчислювального центру, визначається перелік допоміжного устаткування виділеного також в окрему таблицю, як і основне.

Необхідна кількість машин розраховується по формулі:

(1.23)

kа – коефіцієнт враховуючий час на виконання робіт із програмування при багато програмній роботі: kа = 1,2;

m - кількість завдань розв’язувальних на виробництві;

Qі – максимальний річний обсяг вхідної інформації з показників і-тої групи завдань;

Сі – питоме число операцій необхідне для рішення і-тої групи завдань одного показника перебуваємого в оперативному пристрої, що запам’ятовується, ЕОМ(0,5*10-3);

Vс – середня швидкодія обраного встаткування, тис. операцій в секунду (обирати за даними технічного паспорту, сайту, або знаючи швидкодію центрального процесора) тис. операцій в секунду;

FЕ.О - ефективний (корисний) фонд часу роботи одиниці встаткування (годин) за даними розділу 1.2 (формула 6);

КU – коефіцієнт використання машинного часу ЕОМ, що враховує витрати часу на усунення несправності й регламентовані роботи: Ки = 0,9;

Кч – коефіцієнт готовності по розглянутому типу ЕОМ: Кч = 0,95;

Кинф. – коефіцієнт, що враховує зменшення корисного фонду часу роботи машини в слідстві перерахування помилкової інформації, що виникає в результаті збою пристроїв машини або помилки операторів: Кинф. = 0,96;

Розрахункові дані та прийняті заносяться у відповідну графу таблиці 1.4.1 «Зведена розрахунків технологічного устаткування», яку рекомендується оформити як додаток».

Слід зауважити, що групування основного обладнання за технічними параметрами студент може обирати самостійно, виходячи з наявності характеристик пропонуємих машин до впровадження

Розрахунок копіювально-множиних машин розраховується відношенням обсягів робіт (Qр) (у відповідних облікових одиницях) до норми виробітку (Нр) з урахуванням часу роботи одного копіювального апарата в розрахунковому періоді (ТК) і коефіцієнта використання номінального часу роботи (КU) за формулою:

(1.24)

Наприклад, якщо його середня норма виробітку (формату А4) 400 копій на місяць (рекомендується), ТК=12 місяців, Qр= 4200 копій, то кількість копірувальних апаратів даної модифікації складе:

Впровадження можливе як більш потужних, так і менш потужних груп копірувально-множувальних машин для копіювання формату А3, А4.

Визначення необхідної кількості струменевих принтерів залежно від моделі. Наприклад, середня норма виробітку струменевого принтеру (залежно від моделі) 3 стр/хв., відповідно НР=180 стр/год. Рекомендаційний час роботи принтера (кожного) 4 години на добу, ТК необхідно взяти з розділу 1.2 яке на 2011 рік складає Дн=250 день, Qр= 150000 стр.:

Отже, розрахункова кількість струменевих принтерів складає 0,93, приймаємо за необхідну кількість 1 принтер.

Аналогічно обчислюється кількість лазерних принтерів більш потужних за необхідністю обслуговування і виконання завдань АСУ.

Необхідна кількість сканерів обчислюється виходячи з середньої норми виробітку на місяць, а також з урахуванням Тк і Qр.

Доцільно розрахувати засоби зв’язку. Потреба в засобах зв’язку визначається, як відношення швидкісті прийому передачі інформації (Vn-n) до технологічної швидкості передачі інформації (Vm), наприклад, Vm= 6900 біт/сек. і коефіцієнта використання апарату (КВ=0,6) визначається за формулою: (1.25)

Необхідну кількість факс-модемів (Сф-м) розраховують аналогічно.

Для забезпечення нормального функціонування структурного підрозділу встановлюється необхідне допоміжне устаткування й виробничий інвентар, що містить у собі: стелажі для зберігання документації, офісні меблі (шафа, стілець, стіл), електротехнічне встаткування (мультиметр, тестер, паяльник, прилади для ремонту), кондиціонер, холодильник, засоби зв’язку тощо. Для їх відображення будується таблиця 1.4.2 «Зведена розрахунків допоміжного обладнання»(додаток К). Вихідні данні обирати на відповідному сайті фірми постачальника або рекомендованого додатку з курсового проекту.

Коефіцієнт завантаження устаткування розраховується за формулою:

(1.26)

Потужність устаткування всіх одиниць обладнання обчислюється як добуток споживаємої потужності одиниці обладнання (мі), кількості обладнання (Спр) та ефективного фонду часу устаткування (Fе.о).

Аналогічно розраховується коефіцієнти завантаження для інших груп обладнання.

Для кондиціонерів споживаєма потужність розраховується з обліком того, що в літній період (72 дні) він працює по 4 години на зміну, а в зимовий (178 днів) по 8 годин:

і (1.27)

де tC – кількість кондиціонерів;

Vn – коефіцієнт змінності Vn =1,8;

Nдл – кількість днів роботи в літній період;

Nдз – кількість днів роботи в зимовий період;

t вл – кількість часу робіт в літній період;

tвз – кількість часу робіт в зимовий період;

Розрахунок витрат монтаж й транспортування (РМ) розраховується, як добуток відсотку від оптової ціни всіх машин для технологічного устаткування (%РМ) дорівнює 10%, а для допоміжного (%РМ) – 5%:

(1.28)

Первісну вартість обчислюють за формулою:

ЅП=Ц+РМ (1.29)

Отримані дані розрахунків заносяться в таблиці 1.4.1 та 1.4.2.

При обчисленні площі (S) враховувати вимоги гостів, стандартів з техніки безпеки та нормальних умов праці.

Обчислення площі будівлі(Ѕ) здійснюється за формулою:

Ѕ=l*w (1.30)

де l – довжина;

w – ширина впроваджуваного АСУ.

Об’єм приміщення структури розраховується за формулою (V):

V= Ѕ*h (1.31)

де h – висота будівлі.

На підставі обчислень обладнання таблиці 1.4.1 та організаційної структури управління АСУ (розділ 1.1, додаток ?) та вимог стандартів і техніки безпеки, щодо розташування робочих місць комп’ютерних мереж здійснюється побудова схеми планування АСУ (додаток ?). Розташування обладнання та інших засобів праці повинні знаходитись на висоті 560-750 мм на рівні рук робітника. Вартість 1м2 будівлі для розміщення АСУ Цб2=85 – 100 грн – для старого приміщення, а для нового Цб2=150 – 200 грн.

Sпбб2*S (1.32)

Площа на одного робітника-оператора не менше 6 м2, робітника 4,5 м2, висота 2,75 – 3,2м. Площа допоміжних споруд 20 – 45% від виробничої. Температура повітря за нормативами НОТ передбачається 18 – 20 оС, вологість 50-60%, рівень шума не більше 55 дцб, освітлення природне та штучне чи змішане від 400 до 4000 ЛК, густина обміну повітря від 1,5-2 разів.

Висновок.

Висновок до розділу 1.