Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_s_ekonomiki_ta_planuvannya_virobnits....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
691.2 Кб
Скачать
  1. Організація впровадження обчислювального центру на виробництвах.

    1. Характеристика діючого підприємства.

В даному розділі надати характеристику діяльності підприємства, забезпечення ресурсною базою, оцінювання технічного стану та можливі пропозиції, що до розширення виробництва за рахунок впровадження АСУ. Розкрити переваги впровадження майбутнього проекту.

Структура та основні функції даного підрозділу

  • Забезпечення правильної технічної експлуатації й безперебійної роботи електронного обладнання обчислювальної техніки (ОТ).

  • Проведення систематичних оглядів засобів ОТ, розміщених поза територією ВКС за графіком.

  • Проведення технічного обслуговування по графіках ППР і тестування встаткування. Придбання, налагодження й уведення в експлуатацію нового обладнання. Ведення експлуатаційної документації (журнал змінного інженера).

У складі більшості АСУ (а для АСУП це обов'язково) прийнято виділяти функціональну і забезпечуючу частини.

Функціональна частина підрозділяється на підсистеми, що виконують основні функції управління об'єктом автоматизації (наприклад, підприємства). Необхідність виділення функціональних підсистем визначається складністю управління сучасними виробничими системами.

Забезпечуюча частина являє собою комплекс методів, об'єднаних у відповідності з їх специфікою і забезпечують рішення завдань у всіх функціональних підсистемах АСУ.

Надати схему організаційної структури управління впроваджуваного АСУ (та рекомендується відображення структури управління підприємства).

    1. Розрахунок бюджету робочого часу робітників і обладнання

Планування бюджету робочого часу здійснюється на підставі відповідної законодавчої бази Листа Міністерства праці і Соціальної Політики України від 25.08.2010р. №9111/0/14-10/13 «Про норму тривалості робочого часу на 2011 рік».

На підставі вище зазначеного законодавчого документу здійснюємо розрахунок бюджету робочого часу починаючи з обчислення номінального фонду (FН) часу в днях і годинах, за формулою 1 яка включає в себе загальну кількість повних робочих днів (ДП.Р.) протягом року при 8-ми годинній робочій зміні (tсм), а також скорочених на одну годину передсвяткових днів (ДС).

Одже номінальний фонд часу роботи підприємства (FН) в годинах обчислю за формулою (3) з врахуванням скорочених змін (t'см):

FН=( ДП.Р.* tсм) + (ДС* t'см) (1.1)

FН=

Планування робочого часу працівників підприемства враховує наявність внутрішньо-змінних, цілодобових витрат (£) (3-ий рядок, чисельник індивідуального завдання), з причин організаційно-технічного характеру (B) (3-ий рядок, знаменник індивідуального завдання), розміри яких за індивідуальними данними базового підприемства для розрахунків складають: £ = %; B=90%.

Після впровадження АСУ спостерігається скорочення витрат робочого часу (а) (4-ий рядок індивідуального завдання) за рахунок автоматизації вирішення завдань з планування, обміну, аналізу, нарахування амортизації, відрахування з заробітної плати, матеріало-технічного забезпечення, оперативно-календарного планування та інших проблем. Виходячи з індивідуального завдення а= %.

Одже доцільно розраховувати розмір втрат робочого часу з різних причин (ПР) у фізичних одиницях виміру за формулою (2):

ПР= FН*(£/100) (1.2)

ПР=

Таким чином витрати з причин організаційно-технічного характеру (ПОТ) можна обчислити за формулою (3):

ПОТ= ПР*(B/100%) (1.3)

ПОТ=

Тоді сума скорочення витрат робочого часу (СПВ) обчислюється після врахування АСУ за формулою (4):

СПВ= ПОТ*(а/100%) (1.4)

СПВ=

В наступних розрахунках з метою обгрунтування доцільності впровадження проекту неохідно обчислити дійсний та ефективний фонди часу до та після впровадження (FД), (FЕ) за наступними формулами (5), (6):

FД= FН - ПР (1.5)

FД= год.

FЕ=FН–(ПРПВ) (1.6)

FЕ= год.

Обчислення ефективного часу обладнання (FЕО) за умов впровадження АСУ що запропановано в розділі 1.1 здійснюється за умови що базове підприемство працює в одну зміну (ТСМ=1) та відсотку втрат робочого часу обладнання (в) яке відповідно даних розділу 1.1 при ремонті, налагоджуванні, огляді устаткування приймається залежно від групи переважаємої питомої ваги агрегатів:

  1. для крупних агрегатів: 6 - 10%

  2. для середніх: 5 -3%

  3. для дрібних: 2 – 4%

  4. для автоматів, напівавтоматів: 10 – 12%

В цьому випадку в= %

Обчислення здійснюємо за формулою (7):

FЕО= FН*(1-(в/100%)) (1.7)

FЕО= год.

Висновок: одже, проведені розрахунки даного розділу підтверджують обгрунтівання доцільності здійснення проекту для базового підприємства, оскільки втрати робочого часу одного працівника до впровадження АСУ складали ПР= год. З них за причинами організаційно-технічного характеру ПОТ= год, тому дійсний фонд часу одного працівника на рік дорівнював: FД= год. Але впровадження системи автоматизації сприяє скороченню цих витрат на СПВ= год, що дозволяє дідвищити ефективність використання робочого часу до FЕ= год. Єфективний фонд часу роботи обладнання складає: FЕО= год.

Наступним етапом обгрунтування ефективності впровадження АСУ є визначення обсягів додаткового випуску та реалізації продукції після впровадження за рахунок економного і раціонального використання всіх видів підприємства.