Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема9.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
571.39 Кб
Скачать

Розрізняють дві основні групи моделей бюджетного федералізму - децентралізовані та кооперативні:

- децентралізовані моделі бюджетного федералізму - значна фіскальна автономія регіональних та місцевих влад, слабкістю зв'язків між різними рівнями влади, порівняно обмеженим співробітництвом (ця модель бюджетного федералізму характерна, насамперед, для США).

- для кооперативних моделей бюджетного федералізму, навпаки, властиві тісна співпраця різних рівнів влади, активна політика центральної влади з подоланням фіскальних дисбалансів на різних рівнях управління та фінансового вирівнювання (кооперативні моделі бюджетного федералізму характерні для більшості федеративних європейських держав, зокрема для ФРН та Австрії).

9.7. Фінансове вирівнювання – це збалансування доходів і видатків бюджетів різних видів (його ще називають бюджетне регулювання).

Мета фінансового регулювання це приведення витрат - приведення витрат бюджетів (за економічною та функціональною класифікацією) у відповідність до гарантованого державою мінімального рівня соціальних послуг на душу населення, усунення значних диспропорцій у здійсненні видатків окремих територій.

Відокремлюють вертикальне та горизонтальне бюджетне регулювання:

- Вертикальне бюджетне регулювання має на меті забезпечення необхідними дохідними джерелами всіх ланок бюджетної системи (державного бюджету України та місцевих бюджетів) згідно з порядком розмежування повноважень між органами державної влади та місцевого самоврядування.

- Горизонтальне бюджетне регулювання полягає у фінансовому вирівнюванні територіальних бюджетів.

Форми бюджетного регулювання:

  1. Між бюджетні трансферти - кошти, що передаються, від одного рівня бюджету до іншого, а також, які передаються від міжнародних організацій.

Види між бюджетних трансфертів:

  • Субсидії – це фінансова допомога з вище стоячого до нижче стоячого рівня бюджету; може бути особова (цільова) і безособова (нецільова) субсидія.

  • Субвенції – це різновид цільових субсидій, які надаються на виконання інвестиційних проектів, на утримання об’єктів спільного користування або ліквідацію негативних наслідків діяльності на цих об’єктах. Субвенція надається на пайових засадах (тобто частина з державного, а частина з місцевого бюджету). Якщо встановлюється нецільове використання наданої субвенції, то всі кошти повертаються до бюджету.

  • Дотація – це фінансова допомога з вище стоячого бюджету нижче стоячому на покриття бюджетного дефіциту, а також фінансова допомога на покриття збитків державним (комунальним) підприємствам, які виникають в результаті застосування певної цінової (тарифної) політики.

  • Дотація вирівнювання :

T =

Сума трансферту і-того місцевого бюджету

Коефіцієнт вирівнювання (від 0,6 до 1)

Обсяг видатків і-того бюджету, які враховуються при обчисленні трансфертів

Обсяг доходів (кошик доходів, тобто закріплені доходи).

Якщо Д , то з даного місцевого бюджету буде вилучення до державного, то такий бюджет буде донором.

Якщо Д , то місцевий бюджет отримуватиме дотацію, і це буде бюджет – реципієнт.

  1. Бюджетні позички, які можуть надаватися з єдиного казначейського рахунку місцевим бюджетам у випадку тимчасових касовіх розривів, якщо не вистачає коштів оборотної касової готівки (2% від обсягу видатків загального фонду);

  2. Взаємні розрахунки, які здійснюються між бюджетами різних рівнів, і які здійснюються в процесі виконання бюджетів.