Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка. ЕПМ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Тема 20. Інноваційні процеси на підприємстві – 5 год.

1. Загальна характеристика інноваційних процесів.

2. Інноваційний менеджмент та фінансова підтримка інноваційної діяльності підприємств.

3. Суть науково-технічного прогресу та основні його риси в ринковій економіці.

4. Оцінка ефективності нововведедень та пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні.

Студентам необхідно, в першу чергу, з'ясувати головні поняття -інновацій і інноваційної діяльності. Інновації - це процес постійного оновлення в усіх сферах діяльності підприємства.

Інноваційна діяльність - це діяльність по перетворенню результатів наукової і науково-технічної діяльності в інновації та використанню останніх для забезпечення конкурентноздатності, успішної роботи та економічного розвитку підприємства.

При вивченні поняття "інновація" необхідно з'ясувати п'ять типів інновацій за Й.А. Шумпетером: виготовлення нового продукту або відомого продукту в новій якості; впровадження нового методу виробництва; освоєння нового ринку збуту; отримання нового джерела сировини або напівфабрикатів; проведення реорганізації управління.

Студентам при вивченні цієї теми необхідно з'ясувати поняття інноваційного процесу - неперервної реалізації дій, спрямованих на використання результатів науково-технічної діяльності для забезпечення прогресивних, якісних змін, що безперервно виникають в часі та просторі у складній виробничо-господарській системі.

Студенту потрібно з'ясувати суть науково-технічного прогресу (НТП) як неперервного, поступального, взаємопов'язаного розвитку науки і техніки.

Важливо також усвідомити ту об'єктивну обставину, що всі досягнення людства в економічній та соціальній сферах тісно і безпосередньо пов'язані з його поступальним розвитком. При вивченні цього питання необхідно усвідомити форми здійснення НТП - еволюційну і революційну.

Значну увагу при вивченні даної теми слід приділити біологічному напряму НТП, що ґрунтується на застосуванні сучасних біотехнологій захисту рослин і тварин від шкідників і хвороб, стимулювання їх росту і розвитку, створення трансгенних живих організмів з новими ознаками і властивостями, раніше їм непритаманними тощо.

Контрольні питання для самоперевірки:

1. Який зв'язок між інноваціями, інноваційними процесами, та інноваційною діяльністю на підприємствах?

2. Вкажіть який зв'язок між науково-технічною діяльністю і інноваційною діяльністю?

3. Чим зумовлена об'єктивна необхідність забезпечення інноваційного типу розвитку економіки підприємств у сучасних умовах?

4. Що таке НТП і в яких формах він здійснюється? Дайте характеристику кожній з цих форм.

5. Чому потенційні можливості здійснення інновацій, інноваційних процесів та інноваційної діяльності на підприємствах забезпечуються НТП і НТР, а також науково-технічною та інноваційною політикою держави?

6. Які 5 типів інновацій виділив основоположник інноваційної теорії Й.А. Шумпетер?

7. Як класифікуються інновації за трьома найважливішими ознаками - за типом, за інноваційною функцією та ступенем новизни, за значенням наслідків та охопленням частки ринку?

8. Що таке реінженіринг? Чому реінженирінг є однією з найбільш ефективних інновацій в управлінській сфері?

9. У яких трьох основних ситуаціях застосовується реінженирінг та в які чотири етапи він проводиться?