Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
733.7 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Вінницький національний аграрний університет

МАКРОЕКОНОМІКА

Методичні вказівки

для аудиторної та самостійної роботи студентів факультету економіки

та підприємництва за спеціальностями:

6.030502 «Економічна кібернетика»,

6.030509 «Облік і аудит»,

6.030508 «Фінанси та кредит»

Вінниця 2010

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу ВНАУ

заборонено

УДК 330.101.541:371.214.114

Укладачі: О.О. Прутська, професор,

А.А. Брояка, ст. викладач,

Л.А. Феняк, ст. викладач,

О.П. Хаєцька, асистент.

Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Вінницького НАУ “30” серпня 2010 р., протокол №1, та на засіданні методичної ради Вінницького НАУ “__”____ 2010 р., протокол № __.

Рецензенти: Т.О. Мулик, к.е.н., доцент, завідувач кафедри обліку та аналізу, Вінницький НАУ;

М.Ю. Мироненко, к.е.н., доцент кафедри фінансів Вінницького торговельно-економічного інституту КНЕУ.

Навчально-методичне видання

Методичні рекомендації

для аудиторної та самостійної роботи студентів факультету економіки

та підприємництва за спеціальностями:

6.030502 «Економічна кібернетика»,

6.030509 «Облік і аудит»,

6.030508 «Фінанси та кредит»

Укладачі: ПРУТСЬКА Олена Олексіївна,

БРОЯКА Антоніна Анатоліївна,

ФЕНЯК Лариса Анатоліївна,

ХАЄЦЬКА Ольга Петрівна

Видавничий центр ВНАУ. Друкарня ВЦ ВНАУ.

21008, М. Вінниця Сонячна, 3 вступ

Макроекономіка як наука про організацію суспільного виробництва займає одне з центральних місць у системі економічних наук. “Макроекономіки” – наука, що склалася у другій половині ХХ ст. і відноситься до тих навчальних дисциплін, які забезпечують фундаментальну підготовку студентів. Макроекономіка спирається на ті знання, які отримали студенти при вивченні дисциплін: “Політична економія”, “Основи економічної теорії”, “Мікроекономіка”.

Предметом навчальної дисципліни є механізм функціонування національної економіки на основі поєднання ринкового саморегулювання та державного впливу на економічні процеси.

Методичні вказівки з курсу „Макроекономіка” призначені для аудиторної та самостійної роботи студентів економічних спеціальностей. Основна задача методичних вказівок – надати студентам науково-методичну допомогу у вивченні системи економічних знань, на яких базується сучасний макроаналіз; набутті навичок дослідження агрегованих показників економічного та соціального розвитку національної економіки завдяки використанню універсального інструментарію та макроекономічного моделювання.

У методичних вказівках наведено орієнтовну структуру залікового кредиту з курсу «Макроекономіка»; основну частину, де представлені теми, перелік питань до кожної теми, згідно етапів їх вивчення, тестові завдання та задачі, завдання для самостійної роботи до кожної теми; перелік питань для обговорення, список рекомендованої літератури, українсько-англійський словник термінів.

Курс “Макроекономіка” передбачає 11 тем. Розгляд проблем макроекономіки розпочинається з аналізу її предмета, об’єкта та методології, а також ознайомлення із схемою кругопотоку, яка відтворює механізм взаємодії економічних суб’єктів. У темі 2 з’ясовується суть основних макроекономічних показників – валового внутрішнього продукту, національного доходу, номінальних та реальних величин, цінових індексів. У двох наступних темах розкриваються проблеми виробництва і розподілу національного продукту, його споживання і зростання. Оскільки ринкова економіка – це єдність фізичної і монетарної економіки, то у темі 5 аналізуються основні категорії монетарної економіки – гроші, процентні ставки і валютні курси.

У темах 6 і 7 розглядається проблеми циклічності, безробіття та інфляції, аналізуються основні прояви макроекономічної нестабільності, вплив макроекономічної політики (монетарної, фіскальної та зовнішньоторговельної) на досягнення рівноваги. У темі 8 розкриваються складові моделі IS-LM, параметри одночасної рівноваги товарного та фінансового ринків. У темі 9 розглядаються поняття «економічне зростання» та «економічний розвиток», фактори економічного зростання та основні моделі.

Дві останні теми – 10 і 11 присвячені аналізові впливу зовнішньоекономічної діяльності на національну економіку, типи та інструменти зовнішньоторговельної політики держави.

Мета дисципліни «Макроекономіка» - сформувати у студентів систему знань про механізми функціонування національної економіки на підставі сучасних макроекономічних теорій, які обґрунтовані світовою і вітчизняною наукою, та набути навичок для одержання досвіду макроекономічної практики.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен:

  • засвоїти поняттєво-категоріальний апарат та інструментарій макроекономіки;

  • розуміти механізм функціонування національної економіки;

  • знати методику і вміти обчислювати основні макроекономічні показники;

  • розуміти і пояснювати впливи заходів стабілізаційної політики на розвиток національної економіки.