Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка. ЕПМ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Тема 13. Агропромислова інтеграція – 5 год.

1. Суть агропромислової інтеграції. Агропромислові формування – організаційна форма агропромислової інтеграції.

2. Регіональні та господарські агропромислові формування. Горизонтальна інтеграція – кооперування підприємств в одній і тій же сфері діяльності.

3. Регіональні агропромислові формування. Агропромисловий комбінат – найбільш поширена форма регіональних агропромислових формувань.

4. Агропромислові асоціації.

5. Господарські агропромислові формування.

Вивчення даної теми потрібно розпочати з ознайомлення з організаційною формою агропромислової інтеграції - агропромисловими формуваннями. Два типи існуючих нині в Україні агропромислових формувань: регіональні і господарські. Регіональні агропромислові формування представлені переважно агропромисловими асоціаціями, а господарські — агропромисловими підприємствами і агрофірмами.

Особливості побудови і функціонування названих формувань розглядатимуться в окремих підрозділах даної теми.

Слід також зазначити, що агропромислові формування одержують додатковий ефект, що не є складовою синергічного ефекту, завдяки виробництву і реалізації кінцевої продукції.

Студент повинен знати кількісне зростання агропромислових формувань — агропромислових підприємств, агрофірм, агроконсорціумів тощо створюється конкурентне середовище в сфері переробки сільськогосподарської продукції, яке змушує учасників агропромислового виробництва виробляти якісніші продовольчі товари з конкурентоспроможною ціною.

Перед розглядом особливостей організаційної структури і специфіки функціонування окремих видів агропромислових формувань зауважимо, що нині ставити питання про переваги одних з них над іншими передчасно.

Контрольні питання для самоперевірки:

1. Що ви розумієте під інтеграцією в широкому і у власному розумінні цього слова?

2. Дайте визначення поняття «агропромислова інтеграція». Чому розвиток цієї форми інтеграції є загальним і закономірним явищем, характерним для всіх цивілізованих країн?

3. Чи буде в майбутньому зростати роль вітчизняного сільського господарства в подальшому прискоренні розвитку агропромислової інтеграції? Які ви можете назвати напрями розширення міжгалузевих інтеграційних зв’язків в АПК?

5. Обґрунтуйте значення агропромислової інтеграції. Розкрийте суть синергічного ефекту. Які ви знаєте джерела його виникнення?

6. Які чинники зумовлюють вищу доходність підприємств, що виробляють кінцеву продукцію з сільськогосподарської сировини, порівняно з

сільськогосподарським виробництвом?

7. За яких умов може бути досягнута висока ефективність агропромислової інтеграції?

8. Які ви знаєте типи агропромислових формувань в Україні?

9. Назвіть існуючі в Україні регіональні агропромислові формування. В чому ви вбачаєте основну причину недостатнього їх поширення і низької ефективності функціонування?

10. Чи можна вважати раціональною формою агропромислової інтеграції переробку сільськогосподарської сировини на давальницьких умовах? Наведіть аргументи на користь вашого висновку.