Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
виховання.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
29.26 Кб
Скачать

4. Зарубіжні напрямки педагогіки про мету виховання.

Зарубіжна педагогіка про мету виховання. Сучасна зарубіжна педагогіка вбачає реалізацію цілей виховання в адаптаціі людини до умов сучасного постіндустріального суспільства.

У зв’язку з цим, можна виділити декілька напрямків зарубіжної педагогіки з особливими підходами до реалізаціі цілей виховання в системі мети виховання.

Педагогіка неопозитивізму метою виховання вважає підготовку індивіда до діяльності в системі індустріального виробництва. Вони не визнають ідеали пов’язані з традиційно- релігійними та світоглядницькими орієнтирами.

Педагогіка прагматизму рекомендує виховувати людину в пристосованості до умов життя участі в бізнесі та вмінню робити кар’єру.

Педагогіка екзистенціалізму передбачае створення умов для самореалізаціі особистості.Цей напрямок особливо популярний останнім часом, оскільке дає теоретичну основу для індивідуалізації навчання та реалізації природних задатків кожної особи.

Гуманістична педагогіка ставить за мету формування гуманіста. Згідно цього напрямку у людині слід формувати високі загальнолюдські якості, вміння встановлювати контакти з іншими лоюдьми, об’єднання людства заради захисту життя на Землі, вміння встановлювати ділові стосунки та стосунки соціального партнертсва. Серед всіх цих течій можна виділити загальні риси, притаманні в цілому зарубіжній педагогіці:

1. виховання законопослушної людини; 2. людини, яка поважає норми моралі демократичного суспільства; 3. людини, яка знає свої права та обов’язки; 4. людини, яка свідомо і відповідально ставиться до виконання своїх прав та обов’язків.

 

Література:

1. Ващенко Г. Виховний ідеал. _ Полтава. 1992. 2. Вищневський О. Сучасне українське виховання. Педагогічні нариси.- Львів, 1996. 3. Державна національна програма “Освіта” (“Україна 21 століття”). – Києв.,1994. 4. Кравець В.П. Зарубіжна школа і педагогіка XX століття.- Тернопіль 1998. 5. Концепція безперервної системи національного виховання.- К., 1994р. 6. Стельмахович М.Г. Теорія і практика українського національного виховання.- Івано – Франківськ, 1996 7. Орієнтовний зміст виховання в національній школі. Методичні рекомендації. – К., 1996р. 8. Ушинський К.Д. Людина як предмет виховання. Вибр. Пед. Твори : у 2-х т.- Т.1. 9. Фіцула М.М. Педагогіка .- К., 2001. 10. Янів В. Українська вдача і наш виховний ідеал.- Мюнхен- Тернопіль. 1992.