Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
виховання.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
29.26 Кб
Скачать

2. Мета виховання в сучасній українській школі. Ідеал національного виховання.

Ідеал національного виховання найглибше розкрито у працях українського педагога Г. Ващенка. В основі ідеалу національного виховання лежать загальнолюдські та національні цінності. До загальнолюдських відносяться добро, зло, справедливість, людяність, любов.До національних – мова, культура, звичаї. За Г.Ващенком, ідеал національного виховання грунтується на двох головних цілях: служіння Богові та своїй нації.

Він включає в себе таку систему компонентів духовного світу українців:

1 – національну психологію – психологію працьовитого господаря, вмілого хлібороба, поборника прав людини і державної незалежності, духовної спадщини народу. 2 - національний характер і темперамент - одвічне правдошукання, гостинність і щедрість, лагідність, талановитість, ніжність і глибокий ліризм, волелюбність і душевне багатство. 3 - національний спосіб мислення –самобутність, завдяки чому із століття в століття розвивається українська самобутня культура і духовність. 4 - народну мораль, етику – людяність, доброту, милосердя, співпереживання, як найвищі духовні надбання. 5 - народну естетику – красу поведінки, привабливий стиль життя, доброзичливе ставлення до людей, уміння вишивати одяг, готувати смачну іжу. 6 - народну правосвідомість – життя за законами добра і краси, правди і справедливості,гідності і милосердя. 7- національну філософію – самобутню систему ідей, поглядів на природу, суспільство, всесвіт, на духовний світ людини, проблему долі людини. 8 -національний світогляд – систему поглядів, переконань, ідеалів, яка є основою національної духовності 9 - національну ідеологію – ідейне багатство нації,систему філософських, політичних, правових, економічних, моральних, естетичних та релігійних ідей,поглядів і переконань. 10 - національну свідомість та самосвідомість – відчуття гордості за незалежність української націі.

 

3. Програма виховання особистості як система цілей виховання.

Програма виховання грунтується на загальних цілях виховання і відображає якості, які необхідно сформувати у школярів.Це короткий виклад основних положень і цілей діяльності навчально-виховного процесу.

В роботі з кожною віковою групою ставлять конкретні вікові завдання залежно від здібностей, рівня вихованості дітей відповідно до загальної мети виховання.

Зміст програми виховання випливая з основних напрямків всебічного розвитку особистості.

Орієнтиром для складання програми виховання може бути «Орієнтовний зміст виховання в національній школі».

Методичні рекомендаціі складаються з восьми розділів.

Перший - виховання, як чинник цілісного формування особистості;

Другий – основні напрямки виховання в національній школі;

Третій – шостий – характеристика головних особливостей учнів

різного віку та завдання іх виховання, орієнтовні види діяльності та форми занять. Кожен розділ присвячений одній віковій категоріі – 1-4 класи; 5-6;7-9; 10-11.

Сьомий розділ – рекомендаціі по формуванню учнівського колективу та організації самоврядування.

Восьмий - характеризує основні умови підвищення ефективності спільної виховної роботи школи, сім’ї та громадськості виділяє особливості цієї роботи.

Ця програма носить рекомендаційний, орієнтовний характер.

Працювати з нею треба творчо. Але її наявність дає можливість уникнути випадковостей в плануванні виховної роботи. Форма написання програми довільна. Але в ній слід відобразити форми роботи по реалізації завдань всіх напрямків розвитку особистості. В програмі треба вказати терміни виконання. Виходячи з цього вона може бути загальною, поетапною і оперативною ( згідно класифікаціі цілей виховання).