Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD пос Юристи 09.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
539.65 Кб
Скачать

Тема 1.1 Політика і політичні відносини

Основні поняття: політика, політичні відносини, політичні інститути, політична влада, суб’єкт політичних відносин, об’єкт політичних відносин, політична діяльність, політичний процес, політична наука.

Теми рефератів:

  • Макс Вебер про політику як покликання і професію.

  • Взаємодія політики і економіки.

  • Історичні передумови появи українського державознавства.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Визначити суть основних політичних категорій на основі словника політологічних термінів та понять.

  2. Призначення політики та її функції.

  3. Зростання ролі політики та політичних відносин у сучасних умовах.

Методичні рекомендації:

Готуючись до першого питання, студент має усвідомити, що політична наука тісно пов’язана з політикою, витікає з неї, так чи інакше аналізує різні аспекти політичного життя. Термін „політика” походить від давньогрецького polis (місто-держава) та його похідних politike (мистецтво управління державою), politeia (конституція). Ці поняття вказують на державу як на одну з центральних категорій політики, а точніше – політичної науки, і як такі вони беруть свій початок від Платона та Аристотеля, які політику тісно пов’язували з державою. Однак їх дослідження ще не створили політичної науки так як були переплетені з космологічними, філософськими та етичними уявленнями того часу. Тільки з ХVІ ст. починається фомування власне політичної проблематики і пов`язується вченими з працями італійського мислителя М. Макіавеллі. Справді науковий характер досліджень політики розпочасся лише в кінці ХІХ ст., коли зявилися перші спеціалізовані наукові установи, котрі вивчали політичні стосунки людей. Це було повязано з зростанням значення політики в житі суспільства і нагальною потребою її наукового пізнання, з одного боку, а з іншого – з ускладненням політичних соціальних структур, новими масштабами стосунків між державами, роллю ЗМІ, розширенням участі мас у політиці та бухливому розвитку суспільних наук. Студент має усвідомити, що політика виступає як визначне культурно-історичне явище.

Тема 1.2 Предмет і метод політології. Завдання для індивідуальної роботи:

  1. Охарактеризувати основи взаємозв’язку політології з іншими суспільними науками.

  2. Визначити суть основних політологічних категорій.

Теми рефератів:

1. Українська політологія: проблеми та перспективи становлення. Питання для самостійного вивчення:

  1. Методи політичних досліджень.

  2. Функції політології.

Методичні рекомендації:

Розгляд другого питання необхідно розпочати з того, що як і всяка наука політологія має свій об`єкт і предмет дослідження. Під об’єктом зазвичай розуміється певна область рельності. В той час як предмет будь-якої науки є результатом дослідницьких дій, в процесі яких вчені виділяють ті або інші сторони і закономірності розвитку і функціонування досліджуваного об`єкта і які є специфічними для даної науки.

Об`єктом політології виступає політичне сфера суспільства, її прояви, тенденції і закономірності. Предметом же політології є наступне: сфера державно-організаційних звязків, взаємодій та стосунків; питання про найкращу форму державного устрою та політичної влади; субєкти політики, мотиви та цілі їх політичної поведінки; ціннісно-смислові та духовні основи політичної сфери житя, політична культура, політична свідомість.

Аналізуючи категорії політології студенту насамперед слід уяснити сутність таких категорій: політична влада, держава, політичні відносини, політична система, політичні інтереси, політична свідомість, політична культура, політична боротьба, політичне управління.

При вивченні четвертого питання студент має з’ясувати, що політична наука розвивається в тісній взаємодії з іншими соціальними науками – філософією, соціологією, історією, правом. Останні об’єднує загальний об’єкт дослідження – політичне життя суспільства в усій багатоманітності його конкретних проявів. Стосовно визначення місця політології в системі суспільних наук є два концептуальних підходи: перший – політологія є лише одною з наук про політику, а це означає, що предмет її вивчення вичерпується інституційними аспектами політичного житя, перш за все, дослідженням механізмів влади в інститутах держави. Другий розлядає політологію як цілісну, внутрішньо диференційовану міждесциплінарну науку, яка вивчає різні сторони політики: політичну філософію, політичну історію, політичну психологію, політичну соціологію, теорію міжнародної політики, політичну географію, теорію держави і права, політичну антропологію, політичну астрологію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]