Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD пос Юристи 09.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
539.65 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

При підготовці до семінарського заняття студент повинен, насамперед уяснити і осмислити ключові слова, поняття і терміни, що випливають з даної теми семінару, а саме: зовнішня політика, міжнародна політика, міжнародні відносини, національний інтерес, дипломатія, політична стабільність, міжнародне співробітництво, пацифізм, політика з позиції сили, внутрішня політика. При вивченні питань, винесених на семінарське заняття, рекомендуємо зосередити увагу на осмисленні основних теоретичних положень і концепцій. Складові міжнародних відносин. Діалектика внутрішньої та зовнішньої політики. Критерії класифікації форм та видів міжнародних відносин.

Основні тенденції розвитку сучасної світової політики. Співробітництво та взаємозалежність як чинник міжнародного життя. Взаємовідношення національних та загальнолюдських інтересів. Процеси інтеграції та дезінтеграції у системі міжнародних відносин. "Баланс сил" та "баланс інтересів" у світовій політиці.

Проблеми формування колективної безпеки. Роль ООН, інших міжнародних організацій у забезпеченні миру, безпеки, консенсусу.

Характеристика глобальних проблем сучасності. Прискорення ритму історії та загострення глобальних проблем: насильство в його різновидах та забезпечення ненасильництва миру; сировинна та енергетична кризи; „населення – продовольство”; відсталість та забезпечення економічного росту; культури та культурної політики; подолання небезпечних хвороб; мирного освоєння Космосу і надр Світового океану, культурно-цивілізаційних суперечностей тощо. Україна в системі міжнародних політичних відносин

Вивчаючи питання теми, студенти мають усвідомити передумови виникнення глобалістики, напрями, в яких вона розвивається, ознайомитися з її концепціями, основними поняттями: глобалізація, глобальні проблеми, глобальна криза. Студенти повинні осмислити проблеми глобалізації такі, як логіка, потоки, мережі, актори та дискусії.

Зясування студентами поняття „глобальні проблеми”, усвідомлення загрози земній цивілізації через споживацьке ставлення людського суспільства до природи та її ресурсів. Увага має бути зосереджена на висвітленні ознак, аспектів глобальних проблем, основних підходів до їх розуміння. Студенти повинні з'ясувати специфіку глобальних проблем у постбіполярному світі, зокрема розкрити зміст проблем формування нового світового порядку та схарактеризувати існуючі нині підходи до їх вирішення

Завдання для самоперевірки та самоконтролю

  1. Розкрити зміст понять „глобалізація" та „інтернаціоналізація" суспільного життя. Як вони різняться між собою?

  2. Вкажіть на зв'язок між соціально-економічними та глобальними проблемами сучасності.

  3. Ваше ставлення до ідеї „планетарної свідомості".

  4. Що призвело до виникнення глобальних проблем людства?

  5. Чи впливає і яким чином рівень політичної культури на розв'язання глобальних проблем?

  6. Яка роль відводиться політиці у розв'язанні глобальних проблем?

  7. .Які форми прояву глобальних проблем у політиці Ви знаєте ? Які вектори є пріоритетними в зовнішньополітичній діяльності України?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]