Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_Igor_burdilyak.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
500.22 Кб
Скачать

2.3 Аналіз поведінки споживачів.

Аналіз основних стадій процесу прийняття індивідуального рішення щодо купівлі мототехніки YAMAHA та чинників впливу на споживача під час купівлі.

Беручи до уваги широкий спектр товарів, що компанія ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото» представляє на ринку України, було прийнято рішення, що аналіз процесу прийняття рішення про купівлю буде проводитись на основі дослідження споживачів мотоциклів та човнових двигунів.

В даному підрозділі будуть розглядатись основні етапи моделі процесу прийняття рішення щодо купівлі, який включає наступні стадії: усвідомлення потреби в товарі, збір інформації, оцінка альтернатив, прийняття рішення, поведінка після купівлі.

На першому етапі процесу прийняття рішення споживач усвідомлює потребу в необхідності придбання даного товару. Цей етап зачіпає глибинні потреби вищої ієрархії. Тут не може йти річ про просту констатацію факту відсутності або нагальної життєвої необхідності.

Другий етап процесу відображає процес пошуку інформації споживачами. Нас в першу чергу цікавить якими джерелами пошуку інформації користується споживач. Відповісти на це питання можливо за допомогою аналізу телефонних і особистих опитувань, що проводились в 2010 році.

На наступному етапі, при оцінці варіантів, споживачі розглядають різні альтернативи за критеріями очікуваних вигод. Наведена нижче діаграма відображає найбільш вагомі критерії вибору:

Рисунок 2.11 Діаграма критеріїв вибору товару споживачем.

Респонденти відмітили в якості найважливіших критеріїв якість товарів -33%, ціну – 27% та асортимент товарів - 22%. Найменш вагомими виявилися показники престижу – 1% та якості обслуговування – 4%. Доречі виявилось, що критерій якості обслуговування найбільш вагомий, для чоловіків у віці від 40 до 50 років.

Остання стадія процесу прийняття рішення про купівлю характеризує поведінку споживача після покупки товару, тобто споживач оцінює свій крок.

Аналіз спостереження за споживачами після купівлі показав, що основними характеристиками куплених товарів споживачі в цілому були задоволені. Спостерігається в більшості випадків щільний контакт між покупцем і продавцем. Покупці часто повертаються до мотосалонів з метою отримати додаткову інформацію по експлуатації, поділитися своїми враженням тощо. Ця закономірність відбувається в більшості випадків з покупцями мотоциклів та моторолерів.

Таким чином можна зробити висновок перш ніж здійснити покупку мотоцикла або будь – якої іншої одиниці мототехніки споживач проходить всі п’ять стадій процесу прийняття рішення. Він витрачає досить багато часу затримуючись на кожній з цих стадій, ретельно збирає інформацію, проводить ґрунтовну оцінку альтернатив, обирає товар. Для покупців мототехніки дуже важливу роль відіграє підтримка підприємства купівлі товару і не тільки технічна, а й моральна, споживач повинен бути впевненим, що якщо в нього виникнуть будь – які питання він може повернутися до продавця і отримати від нього підтримку.

Розділ 3 Заходи щодо вдосконалення дослідження поведінки споживачів ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото»

Вдосконалення складових комплексу маркетингу на підприємстві повинно здійснюватись в чотирьох направлених:

  • вдосконалення товару;

  • вдосконалення ціни;

  • вдосконалення системи збуту;

  • вдосконалення комплексу просування товарів.

Товар – елемент marketing – mix який посідає основне місце в системі діяльності підприємства, дохід отриманий від реалізації продукції являється основним джерелом грошових надходжень в бюджет підприємства.

Вагомою перепоною в товарній політиці підприємства є те, що воно не може впливати на асортиментну політику виробника мототехніки. Виробник чітко формалізує складові асортименту.

Але на поведінку споживача підприємство може вплинути за допомогою надання додаткових послуг.

З цією метою можна здійснити наступні кроки:

- організувати безкоштовну доставку купленого товару;

- забезпечити споживачів захисною екіпіровкою.

При формуванні асортименту віддавати перевагу товарам які ввійшли в групу товарів А, згідно АВС – аналізу в цю групи увійшли мотоцикли, човнові двигуни,

В сферу цінової політики підприємства входять питання дилерських і роздрібних цін, усі стадії ціноутворення, тактика визначення початкової ціни товарів, тактика корекції ціни. Встановлення на товари найбільш сприятливої ціни сприяє підвищенню прибутковості підприємства.

На формування ціни на товари впливають такі чинники зовнішнього середовища, як:

- ринкове середовище – фактор, що характеризується ступенем конкуренції на ринку;

- державне регулювання - впливає на ціну шляхом непрямих податків на підприємництво, встановленням антимонопольних і демпінгових цін;

- споживачі – являються домінуючою силою на ринку.

При визначенні ціни підприємство застосовує витратний метод ціноутворення не враховуючи настрої і можливості споживачів. Тому при формуванні цінової політики необхідно робити чітке розмежування між сегментами ринку.

Так як споживачі являються і постійними клієнтами компанії, тобто ті які неодноразово здійснюють коштовні покупки, то на мою думку цікавою буде пропозиція ввести для таких клієнтів спеціальні залікові картки, де продавцями – консультантами буде здійснюватися залік балів в залежності від суми купленого товару, по мірі набирання певної суми балів клієнт може розраховувати на винагороду у вигляді коштовного подарунку, суттєвої знижки на наступну покупку або на безкоштовне обслуговування мототехніки на станції технічного обслуговування. На мою думку дана програма буде більш гнучко стимулювати вимогливого до своєї персони споживача повертатися до магазину раз за разом, при цьому не принижуючи почуття власної гідності заможного споживача.

Але в будь – якому випадку ціна робить дуже сильний вплив на вибір того або іншого товару, тому доцільно впроваджувати гнучку систему коригування цін, яка припускає прийняття підприємством ряду рішень, у результаті чого встановлюється остаточна ціна товару.

Доцільно використовувати для стимулювання збуту продукції або прискорення процесу реалізації, або притягнення споживачів до своїх товарів використовувати наступні системи цінових знижок:

- Знижка за кількість товару. Відповідно до обсягу разової закупівлі надавати знижку.

-Сезонні знижки. Вони надаються підприємством у період спаду діяльності для підтримки збуту. Враховуючи сезонність товарів, що пропонує підприємство такі знижки найбільш актуальниі коли взвязку зі зміною погодних умов купівельна активність споживачів спадає.

- Знижки для заохочення продажів нового товару.

- Періодичні знижки. Влаштовувати виїздні аукціони, наприклад, під час виставок або інших тематичних заходах.

Збут – організація, продаж і обслуговування покупців необхідно організувати на найвищому рівні з метою утримання і захисту позицій зайнятих на ринку, і підвищення репутації елітного продавця.

Методи продажу повинні бути суто індивідуальні. Для більш кращого обслуговування клієнтів необхідно найняти ще не менше двох висококваліфікованих продавців – консультантів, які б працювали з кожним клієнтом окремо, враховуючи його психологію і запити. Для досягнення більш ефективної роботи персоналу з клієнтами, продавцям – консультантам необхідно пройти курси або тренінги по психологічній роботі з клієнтами, доцільно пройти різноманітні тренінги успішності продаж тощо.

На мою думку цікавою буде пропозиція для вибагливих клієнтів необхідно обладнати спеціальний комфортний кабінет де б споживач сам на сам з продавцем міг би поспілкуватися в комфортних умовах за чашкою кави. Доцільно обладнати такий кабінет зручними меблями та великим плазмовим екраном, де споживачу демонструвалися б відео ролики та фотографії, наприклад , техніки якої не має в салонах , новинок, які ще не вийшли на ринок, спектр кольорів мототехніки тощо. Такий метод збуту буде підкреслювати високий статус споживача, значно полегшить йому вибір кольору обраних моделей адже друковані фотографії не завжди чітко передають відтінки і кольори .

Необхідно відпрацювати раціональне розміщення товарів в торговому залі для того, щоб клієнт вільно орієнтувався в приміщені, було зручно розглянути техніку з усіх боків , можливо, необхідно докупити ще висококласного торгового інвентарю, наприклад спеціальні платформи. Доцільно розмістити в торгових залах зручні м’які дивани для підвищення комфорту клієнта.

Для створення у споживачів атмосфери, що зумовлює до покупки необхідно ввести в практику надання невеликих додаткових послуг. Із досвіду роботи з клієнтами було виявлено, що багатьом покупцям ніде зберігати мототехніку особливо взимку, коли техніка стоїть законсервована. Тому доцільно надавати послуги з консервування та зберігання мотоциклів на зиму. Це позбавить клієнта від проблеми, а підприємству принесе додатковий прибуток.

Просування. Виходячи з результатів аналізу маркетингової діяльності підприємства можна сказати, що елементи комплексу просування являються найбільш вагомими інструментами впливу на поведінку споживачів.

Всі елементи комплексу просування необхідно направити на реалізацію обраних сегментів споживачів.

Виходячи з аналізу джерел надходження інформації споживачі виділили для себе найбільш популярні джерела, які відображені за допомогою рисунка 3.1 (див. Додаток Е)

Перше місце серед джерел інформації займають спеціалізовані періодичні видання. Згідно з даним діаграми 3.1(додаток Е) клієнти одержують інформацію з цих джерел у 41% випадків., тому суттєвим заходом, здатним вплинути на зростання валового доходу компанії, пропоную провести постійні , безперервні рекламні компанії в спеціалізованих виданнях.

Що до засобів стимулювання збуту , то їх варто розділити на:

  • засоби стимулювання персоналу;

  • засоби стимулювання споживачів.

До засобів стимулювання персоналу з метою стимулювання збільшення об’ємів продаж доцільно застосовувати методи преміювання у відповідності до кожної проданої ним одиниці, варто ввести в практику конкурси за якими покупці будуть реєструвати кожний свою продажу і в загальному заліку, наприклад, за місяць буде відзначатися найкращий продавець. Таким самим чином необхідно стимулювати і регіональних дилерів.

Задля ефективного стимулювання покупців необхідно ввести систему накопичувальних і дисконтних карток, суть такого стимулювання заключається в тому, що при купівлі на певну суму товарів клієнт отримує знижку в 10% на обслуговування і на наступну покупку, в подальшому кожна покупка клієнта реєструється і зі зростанням суми за куплені товари на накопичувальній картці сума проценту знижки збільшується.

Основним впливовим фактором на поведінку споживача, в особливості на стадіях усвідомлення потреби, пошуку інформації, оцінці альтернатив та покупки відіграють чинники засобів маркетингу. З метою більш ефективного впливу на поведінку споживачів пропоную розділити їх на сегменти і у відповідності до сегментів застосовувати заходи впливу на поведінку споживачів.

Суть сегментування споживачів ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото» полягає в наступному: виявити підгрупи покупців зі схожими рисами з метою ефективної роботи з ними, їм пропонуються ретельно розроблені збутові і маркетингові програми, які підкреслюють унікальний імідж товару.

Ціль сегментування: максимально задовольнити запити споживачів.

Основоположною передумовою сегментації споживачів являється те, що не всі покупці володіють потребами в одному і тому ж товарі або послузі. З цієї причини рідко коли вдається застосувати єдину маркетингову або збутову програму для залучення відразу всіх потенційних покупців. Сегментація ринку дозволяє знайти баланс між неоднорідністю покупців з одного боку і обмеженістю ресурсів компанії – з другого боку.

На основі аналізу даних отриманих в результаті анкетування, телефонного опитування, та аналізу реєстраційної книги покупців за 2010 рік, виявлено, що найбільш виразними ознаками сегментування споживачів ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото» виступають соціально-демографічні, географічні та психографічні ознаки.

Для більш детального висвітлення даних характеристик доцільно групувати споживачів у відповідності до груп товарів, адже не завжди споживачі мотоциклів зацікавлені в купівлі, наприклад, човнових двигунів.

Основні ознаки за якими розподілені сегменти це вік, стать, рівень доходів, спосіб життя, рід занять, населений пункт. Основоположною ознакою групування сповивачів виступає рівень доходів за місяць покупців.

Необхідно звернути увагу на те, що товари, які пропонує ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото» на ринку України – це специфічні товари і вони вимагають специфічного споживача з певними унікальними рисами. Адже споживач, купуючи будь – яку одиницю мототехніки отримує в результаті не сам товар, а послугу, яку цей товар приносить своєму господарю. Купуючи такий товар з послугою споживач підкреслює сій статус, імідж тощо.

З метою вдосконалення системи «зворотного зв’язку» з клієнтами компанії необхідно здійснити певні кроки. Специфіка експлуатації мототехніки заключається в складності і довготривалості, споживач має постійно відчувати увагу з боку компанії, тому підприємству пропонується наступна програма по роботі з клієнтами після здійснення купівлі. Вона заключається в організації тематичного клубу, куди входили б виключно покупці мототехніки YAMAHA. Членство в клубі отримує будь–яка особа, що придбала мототехніку, воно повинно бути безкоштовним і повністю добровільним. Споживач сам повинен обрати бути членом клубу чи ні. Ні в якому разі не можна ставити споживача перед фактом, наприклад, ви придбали мототехніку і тепер у вас існують певні обов’язки перед клубом в який ви вступили. Необхідно при покупці запропонувати вступити до мотоклубу любителів техніки YAMAHA, пояснити вигоди і привілеї участі в даній організації і за згоди клієнта вручити йому свідоцтво почесного члена клубу. Клуб не повинен здійснювати ні якої комерційної діяльності він повинен об’єднувати однодумців і любителів мототехніки.

Висновки та пропозиції:

В даній роботі було розглянуто і розкрито тему комплексного дослідження поведінки споживачів. Аналіз наукової літератури показав, що вивчення і оцінка кінцевих споживачів є одним із найбільш пріоритетних напрямів досліджень в діяльності підприємства, адже споживачі це основний ресурс надходження прибутків підприємства. Клієнт для будь - якої компанії завжди знаходиться в центрі уваги.

Основна задача в дослідженні споживачів – виявити фактори, які впливають на поведінку споживача. Але цього недостатньо. Щоб успішно конкурувати на ринку, необхідно своєчасно прогнозувати зміни в перевагах споживачів, щоб вчасно внести зміни в сам продукт, оптимізувати канали розповсюдження і рекламну стратегію, тобто скоординувати всі компоненти комплексу маркетингу.

Перший розділ курсової роботи висвітлює основні теоретичні аспекти комплексного дослідження споживачів. Аналіз літературних джерел з таких дисциплін, як маркетинг, маркетингові дослідження ринку, поведінка споживачів показала, що проблема дослідження споживачів являється однією із найактуальніших в комплексі дисциплін маркетингу.

Центральне місце серед аспектів поведінки споживачів займає модель процесу прийняття рішення щодо купівлі товарів. Загально визначено п’ять етапів цього процесу.

Вони включають: усвідомлення потреби людиною в певному виді товару або послуги, пошук інформації, який може бути внутрішнім або зовнішнім, в свою чергу зовнішній пошук може здійснюватись за допомогою таких джерел, як знайомі, колеги, члени родини та інші особисті джерела, за допомогою підключення ресурсів власної пам’яті, із маркетингових джерел таких, як реклама, буклети, виставки тощо.

Тобто на даному етапі визначну роль відіграє інформаційне забезпечення споживача.

Одним з головних елементів процесу виступає етап оцінки альтернатив на основі зібраної інформації. Тут основну роль відіграють вибір споживачем критеріїв оцінки альтернатив, вибір варіантів оцінки, власне оцінка характеристик варіантів та вибір правила рішення. Суттєву роль у виборі споживачем продукту відіграють методики якими він користується при виборі товару.

Наступний етап це прийняття рішення щодо купівлі тобто власне покупка вибраного товару або марки.

Останній етап - поведінка після купівлі відображає як споживач здійснює використання товару, як проводить оцінку товарів тощо.

Суттєву роль в дослідженні поведінки споживачів відіграють моделі процесів придбання товарів та поведінки споживачів під час купівлі, запропоновані моделі відображають основні аспекти та взаємозв’язки цих процесів.

Особлива увага приділяється чинникам впливу на поведінку споживача куди відносять чинники зовнішнього, внутрішнього та ситуаційного впливу на процес прийняття рішення і власне на поведінку споживачів.

Чинники маркетингового середовища відображають основні елементи комплексу маркетингу такі, як товар, ціна, просування та розподіл.

Чинники соціокультурного характеру включають: культуру, субкультуру, соціальний клас, референтні групи, сім’ю.

Ситуаційні чинники включають фізичне, соціальне оточення, час, який необхідно витрати на покупку, завдання купівля (з якою метою купується товар), попередній стан (настрій споживача).

Висвітлені чинники внутрішнього впливу або «чорна скринька споживача» вони зачіпають глибинні психологічні аспекти поведінки такі, як потреби, мотиви, побажання, емоції, особистість, спосіб життя, сприйняття, ризик купівлі, орієнтація, пізнавальний дисонанс.

Методи і способи дослідження поведінки споживачів умовно поділені на методи збору інформації та методи аналізу і обробки даних. Методи збору інформації поділяються на кількісні і якісні. До кількісних відносять метод опитування шляхом застосування анкет. До якісних методів відносять: спостереження, фокус – групи, експеримент, тестування, аналіз протоколу тощо.

На основі господарської діяльності ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото» здійснено ґрунтовний аналіз показників господарської та маркетингової діяльності.

Загальна характеристика підприємства відображає, що являє собою підприємство його організаційну та управлінську структуру. Висвітлено види діяльності підприємства, які в першу чергу включають: закупівлю, реалізацію та обслуговування товарів, у тому числі мотоциклів, гідроциклів, моторолерів, скутерів, човнових двигунів, снігоходів, генераторів та аксесуарів до них.

Аналіз результатів діяльності за 2008, 2009 та 2010 роки виявив динаміку розвитку прибуткової діяльності, динаміку обсягів реалізації продукції, що дало змогу характеризувати підприємство, як таке, що успішно здійснює господарську діяльність та постійно нарощує темпи реалізації обсягів продукції і як наслідок зростання чистого прибутку, що в свою чергу зумовлює інтенсивний розвиток підприємства на ринку в цілому.

Аналіз ринкової ситуації відображає на якому ринку працює підприємство, які тенденції розвитку ринку мототехніки та позицію, що займає підприємство на даному ринку.

Аналіз маркетингової діяльності направлений на дві категорії, що включають аналіз конкурентного середовища та аналіз складових комплексу маркетингу на підприємстві.

Аналіз конкурентного середовища включає ґрунтовну оцінку основних учасників до яких відносять: конкурентів, посередників, постачальників та споживачів продукції.

Аналіз конкурентів компанії відображає основних суперників на ринку мототехніки, які орієнтуються на ті ж самі сегменти, що і ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото», здійснено порівняльний аналіз цінової політики основних конкурентів.

Аналіз маркетингової діяльності включає оцінку та аналіз наступних елементів: товар, ціна, просування, збут.

Товар, як центральний елемент в системі комплексу маркетингу являє собою благо, яке здатне задовольнити певні потреби.

Аналіз цінової політики підприємства виявив певні недоліки до яких в першу чергу можна віднести те, що при визначенні сіни не враховується такій важливий фактор, як споживачі.

Політика розподілу на підприємстві має два рівні: розподіл власною роздрібною мережею та дилерською мережею.

Політика просування зосереджена на таких елементах, як рекламна діяльність в спеціалізованих друкованих виданнях та засобами стимулювання збуту. Основним недоліком комплексу просування на підприємстві виступає те, що всі заходи проходять періодично і дуже рідко.

Аналіз споживачів товарів підприємства виявив як споживачі здійснюють процес прийняття рішення про купівлю товарів. Виявлено, що під час купівлі товарів підприємства споживач проходить всі п’ять етапів процесу прийняття рішення щодо купівлі: усвідомлення потреби, пошук інформації, оцінка альтернатив, рішення щодо купівлі, поведінка після купівлі.

Виявлено основні чинники впливу на поведінку під час купівлі, а також виявлено основні риси і характеристики споживачів.

В третьому розділі роботи відображені основні пропозиції з приводу вдосконалення впливу на поведінку споживачів товарів підприємства.

До програми вдосконалення впливу на поведінку споживачів були внесені пропозиції по вдосконаленню елементів маркетингових чинників і в часності елементів системи стимулювання збуту.

Таким чином можна сказати, що курсова робота відображає всі основні аспекти комплексного дослідження поведінки споживачів і відповідає меті і задачам поставленим у вступі .

Додаток А

Зовнішній вплив

Чинники маркетингу

Зовнішнє економічне середовище

Маркетингова політика:

продуктова

цінова

комунікаційна

розподілу

Культура

Субкультура

Соціальний клас

Референтна група

Сім’я

Особистий вплив

Процес прийняття споживачем рішення щодо купівлі

Розуміння потреби

Пошук інформації

Оцінка альтернатив

Рішення про купівлю

Поведінка після купівлі


«Чорна скринька» покупця

Потреби

Цінності

Побажання

Мотиви

Особистість

Спосіб життя

Сприйняття

Ризик купівлі

Орієнтація

Емоції

Пізнавальний дисонанс

Ситуаційні чинники

Завдання купівлі

Соціальне оточення

Фізичне оточення

Ефект часу

Попередній стан

Рисунок 1.1 Комплексна модель поведінки споживача.

Додаток Б

Залученість у рішення про купівлю

Складність процесу

прийняття рішення

Сильна

Слабка

Прийняття рішення

Складний процес прийняття рішення

Обмежений процес прийняття рішення

Звичка

Прихильність до марки

Інерція

Рисунок 1.3 Види процесу прийняття рішення споживачем.

Додаток В

Інформа- Обрабка Стадії процесу Оцінка Вплив Вплив

ційний інформації прийняття мотивації зовнішнього

вхід рішення середовища

Рисунок 1.4 Модель прийняття рішення в процесі покупки Енджелла – Коллата – Блекуелла

Додаток Г

Заступник директора

Директор

Фінансово – економічний відділ

Адміністративно – господарський відділ

Відділ менеджменту

Відділ збуту

Складське господарство

Спеціалісти з розширення ринку збуту

Головний бухгалтер

Адміністративний помічник

Менеджер з реклами

Завідуючий складом

Приймальник замовлень

Заступник головного бухгалтера

Начальник адміністративно – господарської служби

Маркетолог з дослідження ринку

Менеджер з розвитку дилерської мережі

Менеджер з бухгалтерського обліку

Прибиральник службових приміщень

Головний механік - технолог

Прибиральниця

Менеджер з питань комерційної діяльності та управління

Рисунок 2.1 Організаційна структура ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото».

Додаток Д

Мототехніка

Наземна техніка

Водномоторна техніка

Силова техніка

- мотоцикли;

- моторолери;

- квадроцикли;

- снігоходи.

- генератори;

- мотоблоки;

- газонокосарки тощо

- човнові двигуни;

- гідроцикли.

Рисунок 2.8 Структура ринку мототехніки України.

Додаток Е

Таблиця 2.4 Продаж мототехніки в салонах за листопад – грудень 2009 -2010роки.

Показник

2009 рік

2010 рік

Загальна кількість проданої мототехніки шт.

16

38

Рисунок 3.1 Діаграма популярності серед споживачів джерел інформації.

Література

  1. Алешина И.В.Поведінка споживачів . М.: Фаір – пресс, 1999.- 376с.

  2. Амблер Т. Практичний маркетинг /Пер. з англ. під загальною ред. Каптурецького Ю. Н. – СПб: Пітер, 1999.- 400 с.

  3. Анурин В., Муромкіна И., Евтушенко Е.Маркетингові дослідження споживацького ринку. – СПб.: Питер, 2004.- 270с.

  4. Ассель Генрі. Маркетинг: принципи і стратегія: Підручник для вузів. –М.: ИНФРА-м, 1999. - 804 с.

  5. Афанасьєв М. Маркетинг: стратегія і практика фірми. - М:, 1995. – 377с.

  6. Войчак А.В. Маркетингові дослідження: Навч. метод. посібник для самостійного вивчення дисципліни – К.: КНЕУ, 2001.

  7. Войчак А.В. Маркетинговий менеджмент: Підручник – К.: КНЕУ,1998.

  8. Голубков Е.П. Маркетинг. Словник. - М.: Економіка-Справа, 1994.

  9. Голубков Е.П.Маркетингові дослідження: Теорія, практика і методологія. - М.: Фінпресс, 1998.

  10. Зозулёв А. В.Поведінка споживачів :Посіб.. К.: Знання, 2004.-364 с.

  11. Котлер Ф.Основи маркетингу. – М., Діло, 1995.

  12. Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика: Підручник. – К.: КНЕУ, 2001.

  13. Кардаш В. Я., Павленко І. А., Шафалюк О. К. Товарна інноваційна політика: Підручник. – К.: КНЕУ, 2002.- 266с.

  14. Куденко Н. В. Стратегічний маркетинг: Навч. посібник. – К. КНЕУ, 2005. – 152с.

  15. Лук’янець Т. І. Рекламний менеджмент: Навч. посібник. – 2 – ге вид. доп.- К: КНЕУ, 2003.- 440 с.

  16. Павленко А. Ф., Вовчак А. В. Маркетинг: Навч. - метод. Посіб. Для сам ост. Вивч. дисципліни. – К.: КНЕУ, 1999.- 102 с.

  17. Старостіна А. О. Маркетингові дослідження:практичний аспект.- К.: Вільямс, 1998.- 263 с.

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]