Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_Igor_burdilyak.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
500.22 Кб
Скачать

2.2 Аналіз маркетингової діяльності підприємства.

Аналіз маркетингової діяльності ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото» включає а себе аналіз основних елементів конкурентного середовища підприємства та аналіз основних складових комплексу маркетингу.

Аналіз конкурентного середовища включає в себе оцінку основних суб’єктів, що діють на одному і тому ж ринку, що і досліджуване підприємство. Зазвичай проводять аналіз наступних суб’єктів: конкурентів споживачів, постачальників, посередників.

Конкуренція – це боротьба за ринки збуту товарів з метою отримання більш високих доходів та інших вигод. Конкуренція представляє собою цивілізовану, легалізовану форму боротьби за існування на ринку і один з найдійовіших механізмів відбору і регулювання в ринковій економіці. З позиції маркетингу аналізується середовище, в якому фірма здійснює свою діяльність. За даними дослідження проведеного силами підприємства було визначено, що найбільшу частку серед продукції аналогічної продукції ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото» займає продукція японського виробництва. Сюди відносять такі конкуруючи марки, як HONDA, KAWASAKI, SUZUKI. Також на ринку діє німецький мотоциклетний бренд BMB. Ці марки вибрані, як основні конкуренти в першу чергу тому, що орієнтуються на ті ж самі сегменти споживачів, що і марка YAMAHA, а також вони являються основними світовими конкурентами на ринку мототехніки.

Таким чином, основна загроза з боку цих підприємств полягає в тому, що вони представляють подібний за якістю і ціною асортимент продукції, орієнтуються на ті ж сегменти, що і ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото», застосовують подібні заходи стимулювання продажу, та розміщують рекламу у тих же виданнях, що і ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото», що потребує від підприємства певних рішучих кроків, для досягнення лідерства на ринку.

Аналіз основних складових комплексу маркетингу.Комплекс маркетингу на підприємстві складається з наступних чотирьох елементів: товару, збуту, просуванню та ціни. Знаковою відмінністю елементів комплексу маркетингу від інших чинників впливу на споживача є те, що підприємства може повністю адаптувати всі ці елементи під запити і побажання споживачів і за допомогою них впливати на поведінку споживача.

Аналіз такого елементу маркетингового комплексу, як товар здійснюється за допомогою АВС – аналізу.

За допомогою АВС- аналізу можна дослідити, яка асортиментна група товарів являється найприбутковішою. Згідно з АВС – аналізом товари підрозділяються на три класи А, В і С, де критерієм оцінки виступає обсяг реалізації товарів в натуральному вимірнику. До категорії ”А” відносять ті складові асортименту, що приносить великий до 50% внесок у загальну сукупність обсягів реалізації. „В” – не менше 25%,а „С” –менше за 25%. Для аналізу перетворимо дані обсягу реалізації товарів у натуральному вимірнику за 2010рік в таблицю 2.2.

Товар

Обсяг реалізації товарів, шт.

Частка окремих товарів в загальному обсязі реалізації підприємства, %

Мотоцикли

1198

40,5

Моторолери

115

3,8

Квадроцикли

70

2,3

Снігоходи

56

1,9

Підвісні човнові двигуни

1235

41,7

Гідроцикли

83

2,8

Надувні гумові човни

24

1

Мініелектростанції

176

6

Всього:

2957

100

Таблиця 2.2 Обсяг реалізації товарів за 2010 рік.

Виходячи з даних таблиці 2.2. можна розподілити групи товарів у відповідності до класів:

  • „А” – склав 82,2% від всієї сукупності. Сюди ввійшли мотоцикли та підвісні човнові двигуни, які склали відповідно 40,5% та 41,7%;

  • „В” – 0% від всієї сукупності товарів.

  • „С” – 17,8% від всієї сукупності товарів.

Виходячи з вищенаведених даних можна зробити наступні висновки: найбільш перспективні та прибуткові товари це човнові двигуни та мотоцикли підприємство фактично виживає за рахунок реалізації цих товарів, аналіз показав, що клас товарів „В” пустий, але при грамотній політиці просування такі товари, як моторолери та мініелектростанції мають шанс потрапити до класу „В”.

Засоби маркетингових комунікацій, що застосовуються на підприємстві зводяться до рекламної діяльності в засобах масової інформації, різноманітним засобам стимулювання збуту тощо.

Рекламною діяльністю на підприємстві займається менеджер з реклами. До його компетенції входить організація і планування рекламних кампаній в засобах масової інформації, контроль і оцінка ефективності рекламної діяльності, складання медіа – плану, оптимізація витрат на рекламну кампанію, організація участі у виставках і тематичних заходах тощо.

Аналіз ефективності реклами за певний період проводиться за допомогою анкетування покупців при оформленні покупки в місцях продажу товарів. Покупець заповнює анкету в якій вказує з якого джерела він дізнався про компанію. Також ведеться реєстрація телефонних дзвінків. Аналіз ефективності реклами в засобах масової інформації представлений в таблиці 2.3.

Як видно з діаграми 2.13 найбільш ефективно реклама спрацювала в газеті «Анонс-Контракт» та «Авто +» тому доцільно і надалі активно продовжувати співпрацю з цими виданнями.

Високий рівень аудиторії демонструє реклама в таких виданнях як «Вперед», «Репортер», «3-Студія», Інтернет. Найменш ефективною реклама показала себе на ТВ «Галичина».

Таблиця 2.3 Ефективність реклами за липень 2010року.

ЗМІ

Кількість контактів

Процентне співвідношення

Товар, що купували

Канал «Галичина»

2

3,64%

Гідроцикли.

Газета «Анонс-Контракт»

12

21,82%

Мотоцикли, моторолери, Квадроцикли.

Газета «Вперед»

6

10,91%

Мотоцикли, моторолери.

Журнал «Репортер»

6

10,91%

Човни, генератори, човнові двигуни.

Телерадіокомпанія «3- Студія»

10

18,18%

Човнові двигуни

Реклама в Інтернет

8

14,54%

Мотоцикли, моторолери

Газета «Авто +»

11

20%

Гідроцикли, човнові двигуни.

Всього:

55

100%

Перетворимо дані таблиці 2.3 в діаграму зображену на рисунку 2.9.

Рисунок 2.9 Діаграма ефективності реклами.

У компанії є досвід проведення наступної стимулюючої акції суть якої полягає в наступному:

З 01 листопада по 31 грудня 2010 року проводилась перед новорічна акція суть якої полягала в тому, що споживач при купівлі певної мотоодиниці міг обрати або отримати 5% знижку на той товар, що він купує, або на суму в 10% від вартості вибраної ним мототехніки отримати, отримати в подарунок захисну екіпіровку або певні аксесуари.

Результати і оцінка проведення даної акції наведені в таблиці 2.4 (див. Додаток Е)

Перетворимо дані таблиці 2.4в наступну діаграму:

Рисунок 2.10 Діаграма продажу мототехніки в салонах за листопад – грудень 2009, 2010роки.

Аналізуючи вищенаведені дані можна сказати, що обсяг продажу товарів за 2010 рік виріс, порівняно з 2009 роком більше ніж в два рази. Це досить суттєвий показник адже в листопаді – грудні місяці завжди спостерігається спад в купівельній активності споживачів.

Аналіз діяльності ТзОВ «Івано-Франківськ-Мото» виявив, що підприємство використовує стратегію нейтрального ціноутворення, коли ціна встановлюється на рівні, що забезпечує оптимальне з погляду підприємства співвідношення ціни і якості продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]