Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom_teoria_modul.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
249.86 Кб
Скачать

23.Держава як суб’єкт ринкового господарства.Недоліки ринку .

Держава,як суб’єкт ринкової економіки:1.пред’являє попит на економ.ресурси для здійснення економ.діяльності в держ.секторі економіки.2.предявляє попит на засоби виробництва для в-цтва суп.та ін.благ.3.пропонує гроші та пред’являє попит на гроші4.пропонує сусп.блага без безпосередньої оплати їх,що поліпшує продуктивність підприємницького сектору і зменшує витрати на споживання домогосподарств.5.здійснює урядове регулювання ринкової економіки.

Головні завдання держави в умовах ринкових економічних с-м:1.правове забезпечення функціонування ринкового механізму2.організація грошового обігу3.захист і сприяння розвитку конкуренції 4.в-цтво суспільних благ 5.мінімізація трансакційних витрат 6.компенсація зовнішніх ефектів 7.стабільність макроекономічних коливань 8.перерозподіл доходів через податкову с-му. 9.реалізація національних інтересів у світовій економіці.

Недоліки ринкової економіки:1.нескінченна циклічна природа,нестабільність2.байдужість до фундаментальних наукових досліджень,проблем довкілля,вичерпності невідтворювальних ресурсів 3.неспроможність урегулювання «зовнішніх ефектів» економічної діяльності 4.байдужість до в-цтва суп. благ,необхідних як для тих ,хто платить,як і для тих ,хто неспроможний оплатити.5.нерівномірність у розподілі багатств нації 6.байдужість до вирішення соц.проблем 7.неспроможність подолати монополізм,монополістичні тенденції в економіці.

24.Необхідність та сутність інфраструктури ринку.Організаційно-функціональна(технічна) побудова.

Інфраструктура- це основа,підґрунтя,фундамент економ.с-ми та її підсистем,її внутрішня будова,що забезпечує цілісність.завдяки інфраструктурі здійснюється рух потоків тов. і послуг від продавця та покупця. Інфраструктура ринку-комплекс інститутів,служб,підприємств,організацій,які забезпечують нормальний режим безперебійного функціонування ринку.Інфраструктура покликана забезпечувати цивілізовані стосунки між суб’єктами через свої ф-ції:1.правове та економ.консультування підприємств,захист їх інтересів у держ.та ін.структурах. 2.страховий захист підприємницької діяльності 3.забезпечення фінансової підтримки і кредитування підприємств 4.підвищення оперативності,ефективності роботи суб’єктів ринку 5.створення умов для ділових контактів підприємців 5.сприяння матеріально-технічному забезпеченню і реалізації товарів та послуг. 6.регулювання руху робочої сили 7.здійснення маркетингового,інформаційного та рекламного обслуговування.Організаційно-технічна побудова(підсистема): товарні біржі,оптові ринки,аукціони,торговельно-промислові палати,сервісні центри,ярмарки,транспортні комунікації, реілтерські фірми,земельні аукціони.

25. Сутність попиту та фактори,що його визначають.Закон попиту.

Попит- в економ.науці означає платоспроможну потребу,тобто потребу,яку суб’єкт може оплатити. Індивідуальний попит- це попит окремого споживача. Ринковий попит- сума індивідуальних попитів,які пред’явлені кожним споживачем при різних цінах. Закон потиту – причиною зміни попиту є зміна ціни. Цей зворотний причинно-наслідковий зв'язок між ціною товару і величиною попиту і є законом попиту. Ціна –найважливіший чинник,що впливає на обсяг попиту. Нецінові чинники попиту: 1.к-ть покупців(збільшення к-ті покупців підвищує ринковий попит) 2.доходи споживачів (пряма залежність між доходом і попитом) 3.очікування споживачів (очікування зростання цін збільшує поточний попит) 4.ціни на супутні товари (якщо зростає ціна на товар-субститут, то попит на нього знижується,а на його замінник – підвищується) 5.місткість ринку(чим розвиненіший ринок,тим більше він спонукає економ.субєктів до пошуку нових джерел доходу задля збільшення свого платоспроможного попиту. 6.кліматичні умови ( у курортній зоні пізньої весни,влітку та ранньої осені зрозтає попит на купальні костюми та екскурсійні послуги).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]