Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom_teoria_modul.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
249.86 Кб
Скачать

28.Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага

Пропозиція - це обсяг товарів, який виробники можуть і бажають виготовляти і продавати на ринку. Попит-це запит фактичного або потенційного покупця, споживача на придбання товару за наявних у нього коштів, що призначені для цієї покупки.

Взаємодія попиту і пропозиції, їх взаємопристосування відбуваються на основі дії цінового механізму і конкуренції, що приводить до формування рівноважної ціни та рівноважної кількості товару. У результаті взаємодії попиту та пропозиції встановлюється ринкова ціна, яка урівноважує обсяг пропозиції і обсяг попиту. Ринкова рівновага- це ситуація на ринку, коли підприємці пропонують за певною ціною стільки товарів, скільки споживачі готові купити. Ціну, при якій величина пропозиції дорівнює величині попиту, називають ціною рівноваги.

29.Конкуренція

Конкуренція- економічне суперництво між відокремленими виробниками продукції, робіт,послуг щодо задоволення інтересів пов’язаних з продажем продукції,виконанням робіт, наданням послуг одним і тим самим споживачам.

Функції конкуренції:

Функція ціноутворення: конкуренція впливає на рівень індивідуальних затрат виробництва будь-якого товару , зводячи їх до суспільно необхідних затрат,які й визначають рівноважну ринкову ціну товару.

Функція регулювання: підприємець повинен виготовляти товар, якому надає споживач перевагу,капітал спрямований туди,де можливий найвищий прибуток.

Функція мотивації : підприємства, що пропонують кращу продукцію одержують винагороду у вигляді прибутку.

Функція розподілу: розподілення прибутку серед підприємств і домашніх господарств, відповідно до їх ефективного внеску.

Функція контролю: обмежує і контролює економ. силу кожного підприємства.

Види: внутрішньогалузева- між товаровиробниками,що діють в одній галузі народного господарства. Міжгалузева- між товаровиробниками,які діють у різних галузях народного господарства.

30. Досконала і недосконала конкуренція

Досконала: передбачає, що ринок складається з великої кількості конкурентів. Вони пропонують покупцям товарний продукт з однаковим якісним параметром або цілком ідентичні товари.

Недосконала: здатність окремих учасників ринків певною мірою впливати на ціни і отримувати тим самим додатковий прибуток. Типи недосконалої: монополістична- конкуренція на ринку з кількістю економічних суб’єктів від 10 до 100,кожний з яких має вплив на ціни внаслідок специфіки товару ,який він виробляє. Олігополія-коли декілька великих фірм пропонують виробництво та збут основної маси продукції і ведуть між собою нецінову конкуренцію. Чиста монополія – на ринку лише один продавець і безліч покупців, які не мають вибору, а тому змушені купувати товар за необхідною ціною.

31. Сутність монополізму:

Монополізм- активні дії монопольних структур, спрямовані на реалізацію своїх переваг у процесі взаємовідносин з іншими суб’єктами господарювання. Монополізм — це стан економіки, за якого окремі суб’єкти господарювання можуть нав’язувати власні інтереси іншім суб’єктам господарювання та суспільству, ігноруючи при цьому їх потреби. Відносини, що виникають між монополістами та іншими учасниками ринку свідчать про нерівноправність цих суб’єктів у здійснюваній ними виробничій, комерційній та іншій діяльності, про зловживання своїм монопольним становищем з боку суб’єктів, що є економічно сильнішими, та складність здійснення діяльності на ринку на конкурентних засадах.

Види: Підприємницький тип пов'язаний з розвитком підприємств на основі концентрації капіталу і виробництва. Інвестиційний тип пов'язаний з нерівністю умов конкуренції, які надає держава для різних її учасників.

Причини виникнення монополій пов'язані передусім із змінами в технологічному способі виробництва. Передумовою цих змін була промислова революція кін. XVIII – поч. ХІХ ст., технічні винаходи, поява нових галузей промисловості та швидкий розвиток виробництва в багатьох із них, насамперед, у легкій промисловості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]