Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom_teoria_modul.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
249.86 Кб
Скачать

4.Методи пізнання економічних процесів і явищ.

Економічна теорія застосовує як загальнонаукові, так і специфічні для даної науки методи пізнання економічних явищ і процесів. До загальних методів можна віднести структурно-функціональний( передбачає системний розгляд будь-якого економічного явища, з обов’язковим виділенням функцій взаємодіючих елементів). Метод поєднання кількісного і якісого аналізу визначення а цій основі статистичних і математичних методів в економічних дослідженнях. Протягом століть було створено багато специфічних для економічної теорії методів дослідження:

Діалектичний: Базується на використанні законів і принципів філософії, сутність яких полягає у пізнанні економічних явищ.

Наукова абстракція: Полягає в поглибленому пізнанні реальних економічних процесів шляхом виокремлення основних ознак сторін певного явища.

Аналіз і синтез: Як метод дослідження застосовується в єдності двох його складових.

Індукція і дедукція: Забезпечує діалектичний зв'язок одиничного, особливого і всезагального.

Історичний і логічний: Використовується економічною теорію для дослідження економічних процесів у єдності.

Економічне моделювання: Формалізований опис економічних процесів і явищ, структура якого абстрактно відтворює реальний напрямок економічного життя.

Економічний експеримент: Штучне відтворення економічних процесів і явищ з метою вивчення їх за опитувально сприятливих умов та подальшого практичного впровадження.

5.Економічні категорії та закони. Класифікації законів.

Економічні категорії – абстрактні, логічні теоретичні поняття, які в узагальнюючому вигляді виражають суттєві властивості економічних явищ.

Економічні закони- відбивають найсуттєвіші стійкі, такі що постійно повторюються зв’язки, і взаємозалежності економічних процесів і явищ.

Система економічних законів:

Всезагальні – функціонують у всіх економічних системах.

Загальні – функціонують у кількох економічних системах, де існують для відповідні економічні умови.

Специфічні – функціонують лише у межах однієї економічної системи.

Особливі – функціонують на окремих стадіях даної економічної системи.

Пізнання економічних законів дає змогу визначити тенденції економічного розвитку суспільства, передбачити його перспективу і зорієнтувати поведінку господарюючих суб’єктів відповідно до певного економічного середовища.

6. Взаємозвязок економічної теорії, економічної політики та господарської практики.

Економічна теорія розвивалась у пошуках відповіді на проблеми, які виникали у господарській практиці. Ось чому правомірно розрізняти економічну теорію та економічну політику. Адже важливе не лише осмислення економічної дійсності, а й прогнозування економічної динаміки. З відповідною долею умовності можна стверджувати: якщо економічна теорія вивчає в першу чергу механізм дії об’єктивних економічних законів, то економічна політика — механізм використання економічних законів соціально-економічними суб’єктами (перш за все державою). Між економічною теорією і практикою існує тісний взаємозв’язок. Будь-яка теорія без зворотного зв’язку з практикою втрачає цінність і сенс. Практика формує замовлення на теоретичні дослідження, дає матеріал для наукового аналізу та виносить остаточну оцінку життєвості будь-якої теорії. Практика — критерій істинності економічних знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]