Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы 1-15.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
100.35 Кб
Скачать

12.Цілі та засоби комунікаційної політики.

Маркетингова комунікаційна політика - перспективний курс дій фірми, спрямований на забезпечення взаємодії з усіма суб’єктами маркетингової системи з метою задоволення потреб споживачів і отримання прибутку.

Завдання маркетингових комунікацій:

  • встановлення та підтримка зв‘язків із споживачами

  • донесення інформації про існуючі товари

  • інформування про появу нових товарів

  • інформування щодо місць продажу

  • переконання споживачів у перевагах певний товарів чи послуг

  • обґрунтування взаємозв’язку між якістю та ціною на товар

  • зміни в позиціонуванні товарів

  • створення образу фірми

  • інформування про додаткові послуги фірми

  • протидія ефекту сезонності товару

  • боротьба з конкурентами

  • підтримка маркетингових посередників та забезпечення системи розповсюдження

  • спонукання цільової аудиторії до відвідувань магазинів, виставок і т.д.

Маркетингові комунікації містять основні та синтетичні засоби.

До основних засобів маркетингових комунікації належать:

  1. реклама

  2. стимулювання збуту

  3. персональний продаж

  4. паблік рилейшнз

  5. прямий маркетинг

До синтетичних засобів маркетингових комунікації належать:

1- виставки

2- брендинг

3- спонсорство

4- інтегровані маркетингові комунікації на місці продажу

Реклама – будь-яка платна неособиста форма розповсюдження інфи про товар чи послугу.

Стимулювання збуту – це комплекс короткострокових засобів та прийомів, направлених на стимулювання купівлі або продажу товарів, послуг. Може бути направлене на 3 види адресатів:1-споживачі,2-посередники,3-торговий персонал підприємства.

Персональний продаж: — усна презентація товару під час бесіди з одним або декількома потенційними покупцями для здійснення продажу

Зв’язки з громадськістю – діяльність компанії, що спрямована на зміну переконань, ставлення, думок та поведінки різних груп людей (цільових груп) стосовно компанії, її продуктів, послуг, а також конкретних проблем, ідей та дій.

Прямий маркетинг (директ-маркетинг) – це безпосередній інтерактивний вплив продавця/виробника та споживача в процесі продажу конкретного товару/послуги і встановлення запланованих відносин між ними для вирішення маркетингових завдань продавця/виробника. Це прямі комунікації з певним споживачем у вигляді індивідуального діалогу для отримання термінового відгуку.

Виставка - це короткостроковий захід, який проводиться в одному і тому ж місці, де підприємства (експоненти) однієї, або кількох галузей за допомогою зразків (експонатів) демонструють нові товари, послуги, проекти для інформування потенційних споживачів про підприємство і її продукцію з метою сприяння продажу.

Ярмарок - короткостроковий захід, який проводиться з метою залучення значної кількості підприємств однієї, або кількох галузей промисловості, що представляють зразки своїх товарів, послуги, проекти (експонати) для демонстрації, ознайомлення і підписання торгівельних угод.

Брендинг - це діяльність із створення тривалої прихильності до товару на основі спільного впливу на споживача рекламних звернень, товарної марки, пакування, матеріалів сейлз-промоушн та інших елементів реклами, об'єднаних певною ідеєю та фірмовим оформленням, які виокремлюють товар серед конкурентів і створюють його образ.

Спонсорство - це добровільна матеріальна, фінансова, організаційна та інша підтримка фізичними та юридичними особами будь-якої діяльності з метою популяризації виключно свого імені, найменування, свого знака для товарів і послуг.

Інтегровані маркетингові комунікації на місці продажу – це комплексний синтетичний засіб маркетингових комунікацій, який вимагає елементів та прийомів реклами, стимулювання збуту, персонального продажу, ПР та інших комунікаційних засобів (виставки, фірмовий стиль, упаковка) у місцях продажу товарів. Це комунікаційний складник мерчандайзингу