Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!_Крим_нальне_право_України_від_!!!.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
126.83 Кб
Скачать
  1. Причинний зв'язок між злочинним діянням і злочинними наслідками та його значення.

Причиновий зв’язок між діянням і суспільно небезпечним наслідком – це обов’язкова ознака об’єктивної сторони в злочинах з матеріальним складом. Якщо у цих злочинах відсутній причинний зв’язок, кримінальна відповідальність за настання суспільно небезпечного наслідку виключається.

Під причинним зв'язком у кримінальному праві слід розуміти об'єктивно існуючий зв'язок між діянням дією або бездіяльністю (причиною) - і суспільно небезпечними наслідками (наслідком), коли дія або бездіяльність викликає (породжує) настання суспільно небезпечного наслідку.

Види необхідних причинних зв'язків, що мають кримінально-правове значення і зустрічаються найчастіше: а)причинний зв'язок при так званому безпосередньому заподіянні (постріл з пістолета, яким спричинена смерть); б)опосередкований причинний зв'язок, коли суб'єкт для заподіяння сусп небезпечних наслідків застосовує різні механізми, пристосування, ін засоби вчинення злочину чи використовує поведінку ін осіб, наприклад, неосудних осіб, які не досягли віку кримінальної відповідальності; в)необхідний причинний зв'язок при співучасті, коли дії співучасників перебувають у причинному зв'язку зі злочином, вчиненим виконавцем; г)необхідний причинний зв'язок за наявності особливих умов на боці потерпілого.

  1. Класифікація складів злочину і її кримінально-правове значення.

Класифікація за ступенем тяжкості злочину є єдиним нормативним, визначеним чинним законодавством. злочини невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі. За ступенем сусп небезпечності склади злочинів поділяються: 1) основні види складів злочину; це склад злочину, в якому не передбачені обтяжуючі чи пом'якшуючі обставини 2) кваліфіковані види складів злочину; поруч з основними визначає ознаки, які підвищують суспільну небезпеку злочину. 3) привілейовані види складів злочину. поруч з основними визначає ознаки, які зменшують суспільну небезпеку злочину

Види складу злочину за конструкцією об'єктивної сторони (за моментом закінчення злочину) в диспозиції конкретної норми Особливої частини КК. -злочини з матеріальним складом; -злочини з формальним складом; - злочини з усіченим складом. За способом опису в законі склади злочинів поділяються на: Прості — це склади злочинів, які визначаються одиничністю всіх його елементів і передбачають один об'єкт посягання, одне діяння, одну форму вини (ст. 185 ч. 1 КК «Крадіжка»). Складні - склади злочинів, які передбачають подвійність одного з його елементів: дві або більше дій; дві форми вини та ін. (напр., ст. 263 КК).

  1. Поняття і ознаки суб'єкта злочину.

Частина1 ст.18 визначає, що «суб'єктом злочину є фіз осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якою може наставати кримінальна відповідальність». Отже, суб'єкт злочину як елемент складу злочину характеризується 3 обов'язковими ознаками: це особа 1)фізична, 2)осудна, 3)яка досягла певного віку. Складовими поняття “субєкт злочину” вважаються: фіз осудна особа, її вік, а в деяких випадках ще й спеціальні ознаки суб’єкта, які можуть стосуватися різних властивостей особи (громадянство, посадове становище). Закон диференціює вік кримінальної відповідальності за загальним правилом: «кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16р». Законом встановлюється знижений вік крим відповідальності- 14р-за окремі, прямо перелічені законом злочини

Осудність - це здатність особи під час вчиненая злочину усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними. Чинне кримінальне законодавство виходить з того, що лише осудна особа може вчинити злочин і, отже, може підлягати кримінальній відповідальності. Злочин завжди є актом поведінки свідомо діючої особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]