Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!_Крим_нальне_право_України_від_!!!.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
126.83 Кб
Скачать
  1. Добровільна відмова від доведення злочину до кінця: поняття, ознаки і кримінально-правове значення. Відмінність добровільної відмови від доведення злочину до кінця від дійового каяття.

Добровільною відмовою є остаточне припинення особою за своєю волею готування до злочину або замаху на злочин, якщо при цьому вона усвідомлювала можливість доведення злочину до кінця". Ознаками добровільної відмови є: а) остаточне припинення особою готування до злочину або замаху на злочин; б) відмова від вчинення злочину з волі самої особи; в) наявність у особи усвідомлення можливості довести злочин до кінця.

Остаточне припинення готування до злочину або замаху на злочин означає остаточну відмову від доведення злочину до кінця, тобто дійсну і безповоротну відмову особи від вчинення задуманого нею злочину і відсутність умислу продовжити його в майбутньому. Перерва у вчиненні злочину, тимчасова відмова від доведення його до кінця не створюють добровільної відмови від вчинення злочину, бо не припиняється загроза, небезпека заподіяння шкоди об'єкту, який охороняється кримінальним законом.

  1. Понят співучасті у злочині об'єктиві суб'єктивні озн

Відповідно до ст. 26 КК співучастю у злочині є умисна спільна участь декількох суб’єктів злочину у вчиненні умисного злочину. Іншими словами, співучасть – це об’єднання, коли кілька осіб вчиняють злочин спільно і умисно. Зміст співучасті розкривають дві групи її ознак: об’єктивні ознаки і суб’єктивні ознаки, інакше кажучи об’єктивні і суб’єктивні ознаки цієї форми злочину. Об’єктивні ознаки співучасті виражені у законі словами – злочин, вчинений декількома суб’єктами злочину умисно. Суб’єктивні ознаки – співучасть – це умисна спільна участь у вчиненні умисного злочину. Таким чином, при окресленні об'єктивних і суб'єктивних ознак співучасті має місце вказівка на спільність. І дійсно, спільність характеризує й об'єктивну, і суб'єктивну сторону співучасті. Якщо об'єктивні ознаки співучасті - це спільність дій учасників, то суб'єктивні ознаки - це спільність їх умислу.

  1. Виконавець (співвиконавець) злочину, об'єктивні і суб'єктивні ознаки, що характеризують його діяння.

Виконавцем є особа, яка у співучасті з іншими суб'єктами злочину безпосередньо чи шляхом використання ін осіб, що не є суб'єктами злочину, вчинила конкретний злочин. Звідси випливає, що виконавцем є співучасник, що своїми діями безпосередньо виконав повністю або хоча б частково об'єктивну сторону злочину. Головне, щоб особа своїми безпосередніми діями виконала діяння, описане в законі, або його частину як ознаку об'єктивної сторони конкретного складу злочину. Без виконавця немає співучасті, тому що тільки він вчиняє задумане, він реалізує, завершує умисел співучасників. І в цьому розумінні виконавець - визначальна, центральна фігура в співучасті. Особа, що використовує неосудного, виступає виконавцем

  1. Види співучасників злочину, критерії і значення їх виділення.

Співучасниками злочину є виконавець, організатор, підбурювач та пособник. Виконавцем злочину визнається особа, яка безпосередньо вчинила злочин. Ознаками такої особи є: 1)вона є суб'єктом злочину; 2)вчинила злочин; 3)вчинила злочин у співучасті з ін суб'єктами злочину. Організатором є особа, яка вчинила хоча б одну з таких дій: 1)організувала вчинення злочину; 2)керувала підготовкою злочину або його вчиненням; 3)утворила організовану групу чи злочинну організацію; 4)керувала організованою групою чи злочинною організацією; 5)забезпечувала фінансування організованої групи чи злочинної організації; 6)організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи. Підбурювачем визнається особа, яка схилила ін співучасника до вчинення злочину. Пособником визнається особа, яка сприяла вчиненню злочину ін. співучасниками: 1)порадами чи вказівками; 2)наданням засобів; 3)усуненням перешкод, а так само особа, яка заздалегідь обіцяла:4)переховати злочинця, знаряддя вчинення злочину, сліди злочину,предмети, здобуті злочиним шляхом;5)придбати ці предмети

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]