Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!_Крим_нальне_право_України_від_!!!.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
126.83 Кб
Скачать
  1. Поняття, види і значення повторності злочинів. Відмінність повторності злочинів від продовжуваного злочину

КЗ визначає, що повторність злочинів – це вчинення 2 або більше злочинів, передбачених тією ж статтею або частиною статті Особливої частини КК. Крім того, повторним є вчинення двох або більше злочинів у випадках, передбачених різними статтями, коли це прямо встановлено в ОЧ КК.

Види повторності. 1. Залежно від того, була чи не була особа засуджена за раніше вчинений злочин, виділяють два види повторності: фактична повторність – повторність злочинів не пов’язана із засудженням за раніше вчинений злочин. рецидив – повторність злочинів, пов’язана із засудженням за раніше вчинений злочин. Повторність тотожних злочинів – це вчинення особою двох і більше діянь, що містять ознаки одного і того ж складу злочину. Повторність однорідних злочинів – може мати місце лише тоді, коли законом спеціально зазначено, що вчинення двох злочинів, що підпадають під ознаки складів різних ст.. КК, вважається повторним.

  1. Поняття, ознаки і види сукупності злочинів.

Згідно зі ст. 33 КК сукупністю злочинів є вчинення особою двох або більше злочинів, передбачених різними статтями або різними частинами однієї статті ОЧ КК, за жоден з яких її не було засуджено. Сукупність злочинів поділяється на два види: ідеальну сукупність і реальну сукупність.

Ідеальна сукупність – це вчинення особою одним діянням одночасно двох або більше злочинів, передбачених різними статтями або різними частинами однієї статті ОЧ КК України, за жоден з яких її не було засуджено..

Реальна сукупність – вчинення особою різними самостійними діяннями 2 або більше самостійних злочинів, передбачених різними ст або різними частинами однієї і тієї ж ст ОЧ КК, за жоден з яких її не було засуджено.

  1. Поняття, види кримінально-правове значення рецидив.

Рецидивом називають вчинення нового умисного злочину особою, яка мала судимість за умисний злочин. Це такі ознаки: 1)рецидив має місце там, де особою вчинено два або більше самостійних і тільки умисних злочини; 2)при рецидиві кожен з вчинених злочинів утворює собою одиничний злочин; 3)злочини, що створюють рецидив, обов'язково віддалені один від одного певним проміжком часу, іноді дуже тривалим. 4)факт судимості створюється обвинувальним вироком суду, що вступив в законну силу із призначенням винному певного покарання. Протягом строку покарання, а в ряді випадків і протягом певного проміжку часу після відбуття покарання, існує судимість як певний правовий стан. Вчинення особою нового умисного злочину протягом строку судимості, тобто протягом строку покарання або протягом певного строку після його відбуття створює рецидив злочинів.

  1. Поняття і ознаки обставин, що виключають злочинність діяння

Вчинки, що за зовнішніми своїми ознаками збігаються з тим або іншим злочинним діянням, проте, не є суспільно небезпечними і кримінальне протиправними, КК виділяє в самостійний розділ VIII ЗЧ: необхідна оборона, затримання особи, що вчинила злочин, крайня необхідність, фізичний або психічний примус, виконання наказу або розпорядження, діяння, пов'язане з ризиком, виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації.

Всі вони являють собою свідомі і вольові вчинки людини у формі дії або бездіяльності. Друга ознака - це зовнішня подібність фактичних, видимих, об'єктивних ознак здійсненого вчинку і відповідного злочину. Третя незлочинний характер, їм властива правомірність заподіяння шкоди. Четверта характеризує ці обставини як сусп корисні, тобто такі, що відповідають інтересам особи, сусп або держ. Вчинення діянь, якщо вони відповідають приписам закону, виключ кримін відповідальність особи за заподіяну шкоду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]