Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzh_ZYeD_2011.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
206.96 Кб
Скачать

Тема 4. Управління зовнішньоекономічною діяльністю на державному рівні.

4.1. Механізм управління ЗЕД на державному рівні: законодавчо-нормативна база, інструменти регулювання, державні інституційні структури.

4.2. Зовнішньоекономічна діяльність в Україні, поняття, види, суб‘єкти.

Основні види ЗЕД. Чинники управління ЗЕД. Управління ЗЕД на рівні держави. Основні етапи розвитку системи управління ЗЕД в Україні. Стратегія ЗЕД в Україні. Стратегія експорту. Стратегія імпорту. Органи державного регулювання ЗЕД, їх функцій. Антимонопольне регулювання в системі управління ЗЕД. Законодавча та нормативна база регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

4.3. Організаційна система управління зовнішньоекономічною діяльності на національному рівні. Інститути та засади управління зовнішньою торгівлею на національному рівні. Системи державних органів управління ЗЕД. Засади зовнішньоторговельної політики на національному рівні. Інститути державного регулювання фінансових потоків. Доцільність застосування вільної торгівлі або протекціонізму в регулюванні ЗЕД. Платіжний баланс в прийнятті рішень щодо розвитку зовнішньоекономічних зв‘язків.

4.4. Інструменти регулювання зовнішньоекономічної діяльності на національному рівні. Доцільність їх застосування. Інструменти прямої дії (державні дотації, безпосередній контроль за економічними процесами щодо регулювання кількості обсягів експорту, імпорту; встановлення максимально рівнів цін чи валютних курсів; різного роду законодавчі акти, постанови).Інструменти не прямої дії впливають на ЗЕД опосередковано (наприклад девольвація національної валюти створює сприятливі умови для експортерів). Митні тарифи в регулюванні ЗЕД, ефекти застосування митних тарифів. Квоти та ліцензії в регулюванні ЗЕД. Добровільні експортні обмеження в регулюванні ЗЕД. Експортні субсидії в регулюванні ЗЕД. Валютно – фінансові інструменти в регулюванні ЗЕД. Фіскальна політика держави та фінансові інструменти регулювання ЗЕД.

Модуль 2. Менеджмент ЗЕД підприємства

Тема 5. Механізм управління зовнішньоекономічною діяльністю на рівні підприємства. Системний підхід у управлінні зед. Форми та принципи організації зовнішньоекономічної служби підприємства.

5.1. Системний підхід в управлінні зовнішньоекономічній діяльності на підприємстві. Вплив міжнародного та держаного рівнів у правління на прийняття рішення суб`єктами ЗЕД. Фактори, що впливають на прийняття рішень в управлінні зовнішньоекономічною діяльністю.

Основні функції управління зовнішньоекономічною діяльністю на мікрорівні, особливості управління зовнішньоекономічною діяльністю. Управління швидкими змінами. Розвиток менеджменту зовнішньоекономічної діяльності орієнтованого на результат. Управління зовнішньоеконочною діяльністю в умовах кризових ситуацій. Механізм реалізації оздоровчого менеджменту підприємства-суб`єкта ЗЕД.

5.2. Форми та принципи організації зовнішньоекономічної служби підприємства: організаційно-виробнича структура. Структура відділу зовнішньоекономічних звязків (ВЗЕЗ) в рамках діючого апарату управління. Структура зовнішньо-торгової фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]