Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibn-2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
923.14 Кб
Скачать

Тема 8. Право власності

Поняття та зміст права власності. Елементи права власності. Право володіння. Право користування. Право розпорядження. Право одержувати прибутки. Право захисту.

Види власності. Квіритська власність. Преторська власність. Фікція. Власність перегринів. Ius in commercio. Провінційна власність. Державний земельний фонд. Земля, що залишалася у користуванні підкорених народів. Спільна власність. Ідеальна і реальна частки співвласників. Рівність прав співвласників. Пріоритетне право придбання частки в спільній власності. Спільна сумісна та спільна дольова власність.

Підстави виникнення та припинення права власності. Первісні та похідні способи набуття права власності. Загарбання нічийних речей. Переробка речей. Набуття права власності за давністю. З'єднання і змішування речей. Конфіскація. Умови набуття права власності. Підстави припинення права власності. Загибель речі. Відмова власника від права на річ. Втрата права власності на річ. Способи захисту права власності. Віндикаційний позов (rei vindicatio). Негаторний позов (actio negatoria).

Тема 9. Права на чужі речі

Поняття та види прав на чужі речі. Поняття сервітуту. Поділ сервітутів на земельні та особисті. Юридичні наслідки встановлення сервітутного права на річ.

Міські та сільські сервітути, як різновиди земельних. Дорожні сервітути. Водні сервітути. Пасовищні сервітути. Право спирати будівлю на стіну сусіда. Право вбудувати балку в стіну сусіда. Право виду. Право світла та інші різновиди сервітутів. Узуфрукт і узус. Емфітевзис та суперфіцій. Зміст емфітевзису. Право відчуження емфітевзису. Зміст суперфіція та право його відчуження. Захист суперфіція та емфітевзису.

Заставне право. Призначення та основні риси заставного права. Форми застави. Фідуціарна застава (fiducia cum credito­re). Ручний заклад (pignus). Іпотека (hypotheca). Особ­ливості встановлення заставного права та підстави його припинення.

ЧАСТИНА ТРЕТЯ

Зобов’язальне право

Тема 10. Поняття та види зобов’язань

Поняття зобов’язання (obligatio). "Правові кайдани". Закон Петелія. Позбавлення особистої відповідальності за борги. Кредитор та боржник, як сторони в зобов’язанні. Групи дій для виникнення зобов’язання: дати (dare), зробити (facere), надати (praestare). Натуральні зобов’язання.

Засоби примусу боржника до виконання своїх обов’язків. Позов (actio) та примусове стягнення. Правові наслідки натуральних зобов’язань. Підстави виникнення зобов’язань. Види зобов’язань. Delicta privata (приватні правопорушення). Crimina (злочини).

Розподіл на договірні та позадоговірні зобов’язання. Цілі зобов’язань. Санкції та міра відповідальності. Система підстав виникнення зобов’язань: з договору; з делікту; ніби-то з контракту (quasi ex contractu); ніби-то з делікту (quasi ex delicto).

Тема 11. Сторони в зобов’язанні

Особистий характер зобов’язань. Зв’язок між особою кредитора і особою боржника. Відсутність права на позов у третіх осіб. Неможливість укладення зобов’язання через представника. Неможливість заміни сторін в зобов’язанні в період республіки.

Заміна осіб в зобов’язанні в період принципату. Успадковування обов'язків по зобов’язаннях. Новація (novatio). Порядок проведення новації. Перепони для проведення новації. Ведення справи через представника (cognitor). Отримання боргу представником на власне ім’я. Цесія (cessio). Цедент. Цесіонарій.

Вади механізму цесії. Можливість скасування цесії в односторонньому порядку. Припинення цесії із смертю цедента. Повідомлення боржника про здійснення цесії (denuntiatio). Обмеження щодо здійснення цесії. Можливість переводу боргу на третю особу. Умови переводу боргу.

Зобов’язання з множинністю сторін. Подільні та неподільні зобов’язання. Види солідарності виконання. Вибіркова солідарність. Кумулятивна солідарність. Форми солідарності в Римському праві. Кореальні зобов’язання (obligatio correalis).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]