Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самоопрацювання.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
375.22 Кб
Скачать

Питання

  1. Що таке Потенціа́л?

  2. Що таке Потенці́альні си́ли  ?

  3. Що таке Потенціа́льна ене́ргія ?

13. Напруженість

Напру́женість електри́чного по́ля — це векторна фізична величина, яка дорівнює силі, яка діє у данній точці простору у данний момент часу на пробний одиничний електричний заряд у електричному полі.

де  — сила, q — електричний заряд,  — напруженість електричного поля.

В системі СІ вимірюється у В/м, на практиці здебільшого у В/см.

Рівняння Максвелла

Вектор напруженості електричного поля входить в рівняння Максвелла.

Друге рівняння Максвелла

гласить, що джерелом електричного поля може бути змінне магнітне поле.

Питання

  1. Що таке Напру́женість електри́чного по́ля ?

  2. Опишіть Рівняння Максвелла

14. Індукція

Електростатична індукція — явище перерозподілу електричного заряду в тілах під впливом інших зарядів.

Електростатична індукція виникає, коли до тіла піднести інше заряджене тіло. Якщо в такому тілі існують вільні заряди, то вони перетікають з однієї частини тіла в іншу. Наприклад, при піднесенні додатньо зарядженого тіла до нейтрального тіла, від'ємно заряджені вільніелектрони в нейтральному тілі перетечуть в частину тіла, розташовану ближче до додатнього заряду, залишаючи далеку частину додатньо зарядженою. Таким чином утворюється наведений заряд.

Електростатична індукція виникає в провідниках, оскільки в них є вільні носії заряду. Вдіелектриках в електричних полях інших тіл виникає поляризація.

Перетікання заряду в провідниках продовжується доти, доки електростатичний потенціал усіх точок провідника не стане однаковим, оскільки при рівності потенціалу електричні струмиприпиняються.

Електромагнітна індукція — виникнення електрорушійної сили у провіднику, що перебуває у змінному магнітному полі.Явище електромагнітної індукції відкрив у 1831 році Майкл Фарадей. До того було відомо, що електричний струм у провіднику створює магнітне поле. Однак оберненого явища не спостерігалося. Постійне магнітне поле не створює електричного струму. Фарадей встановив, що струм виникає при зміні магнітного поля. Якщо підносити й віддаляти до рамки з провідного матеріалупостійний магніт, то стрілка підключеного до рамки вольтметра відхилятиметься, детектуючи електричний струм. Ще краще це явище проявляється, якщо вставляти (виймати) магнітне осердя в котушку з намотаним провідником.

Фарадей встановив кількісний закон електромагнітної індукції, описавши його рівнянням:

де

 — електрорушійна сила (ЕРС), яка виникає в котушці, що перебуває у змінному магнтіному полі, у вольтах

N — кількість витків у котушці

Φ — магнітний потік у веберах

Якщо в провіднику виникає електрорушійна сила, то відповідно, індукований в ньому струм буде визначатися за законом Омаформулою

, де R - опір провідника. Такий струм називається індукційним струмом.

Індуктивність — фізична величина, що характеризує здатність провідника нагромаджувати енергію магнітного поля, коли в ньому протікає електричний струм.Позначається здебільшого латинською літерою L, в системі СІ вимірюється в Генрі.Дорівнює відношенню магнітного потоку Φ через контур, визначений електричним колом, до величини струму І в колі , тобто

L = Φ / I. Енергія магнітного поля, створеного електричним струмом у колі, визначається формулою

. Питання

  1. Що таке Електростатична індукція 

  2. Що таке Електромагнітна індукція 

  3. Що таке Індуктивність