Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самоопрацювання.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
375.22 Кб
Скачать

Питання

1. У результаті якого процесу газ стає електропровідним?

2. Що називають іонізацією газу?

3. Що називають рекомбінацією атомів?

4. Що називають електричним струмом у газах?

5. Які заряди є носіями струму в газах?

6. Що являє собою газовий розряд? Побудуйте схему експерименту з вивчення закономірностей струму в газах і поясніть особливості несамостійного розряду в газах.

7. Поясніть особливості самостійного газового розряду, побудувавши повну вольт-амперну характеристику газового розряду.

8. Який процес називають іонізацією електронним ударом?

9. Назвіть і опишіть види самостійних розрядів у газах?

10. Що таке плазма? Які її особливості? Які види плазми існуют

21.Будова ядра

У 1932р. після відкриття протона і нейтрона вченими Д.Д.Іваненко (СРСР) і В. Гейзенберг (Німеччина) була висунута протонно-нейтронна модель ядра атома. Відповідно до цієї моделі: - Ядра всіх хімічних елементів складаються з нуклонів: протонів і нейтронів - Заряд ядра обумовлений тільки протонами - Число протонів в ядрі дорівнює порядковому номеру елемента - Число нейтронів дорівнює різниці між атомним числом і числом протонів (N = AZ) Умовне позначення ядра атома хімічного елемента:

X - символ хімічного елемента А - масове число, яке показує: - Масу ядра в цілих атомних одиницях маси (а.о.м.) (1а.е.м. = 1 / 12 маси атома вуглецю) - Число нуклонів в ядрі - (A = N + Z), де N - число нейтронів в ядрі атома Z - зарядове число, яке показує: - Заряд ядра в елементарних електричних зарядах (е.е.з.) (1е.е.з. = заряду електрона = 1,6 х 10 -19 Кл) - Число протонів - Число електронів в атомі - Порядковий номер в таблиці Менделєєва Маса ядра завжди менше суми мас спокою вільних протонів і нейтронів, які його складають. Це пояснюється тим, що протони і нейтрони в ядрі дуже сильно притягуються один до одного. Щоб роз'єднати їх потрібно затратити велику роботу. Тому повна енергія спокою ядра не дорівнює енергії спокою складових його частинок. Вона менше на величину роботи з подолання ядерних сил тяжіння. Різниця між масою ядра і сумою мас протонів і нейтронів називається дефектом мас

Питання

  1. Опишіть будову ядра

  2. Умовне позначення ядра

  3. Маса ядра