Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для самостійного вивчення дисц..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
745.98 Кб
Скачать

64

Чернівецький торговельно-економічний інститут

Київського національного торговельно-економічний університету

Кафедра « Обліку та аудиту»

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

У ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ЗАВДАННЯ

до самостійної роботи студентів

освітньо-кваліфікаційний рівень « бакалавр»

напрям підготовки: 0501 “ Економіка і підприємництво”

спеціальність: 7050106 “ Облік і аудит”

спеціалізація: “ Облік і аудит у підприємництві”

Чернівці 2007

Укладачі І. В. Мустеца, асистент

Рецензенти: С.В. Чорна доц..

Т.В. Трофімова к.е.н. доц..

Навчально методичний посібник з курсу « Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах» розглянуто та затверджено на засідання кафедри обліку та аудиту Чернівецького торговельно-економічного інституту, протокол № 13 від 21 лютого 2007 р.

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Чернівецького торговельно-економічниго інституту

Кафедра обліку і аудиту

ВСТУП

Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах є методологічною дисципліною, метою вивчення якої є вивчення теоретичних питань та здобуття навичок практичного характеру для здійснення бухгалтерського обліку в зарубіжних країнах. Особлива увага при вивченні курсу звертається на ознайомлення з законодавчою основою бухгалтерського обліку в зарубіжних кранах та в Україні, оволодіння всіма елементами методу бухгалтерського обліку при здійсненні обліку господарської діяльності суб’єктів підприємництва в зарубіжних країнах.

Першочерговим завданням бухгалтерського обліку у зарубіжних країнах є вивчення методів раціональної організації та ведення бухгалтерського обліку на зарубіжних підприємствах на підставі використання прогресивних форм і міжнародних стандартів, набуття навичок опрацювання і використання облікової інформації в управлінні. Цей навчальний посібник, значною мірою узагальнюючи здобуті студентами знання з інших економічних дисциплін, допоможе майбутнім фахівцям працювати з нормативними документами і керуватись ними в практичній діяльності, усвідомити відповідальності за достовірність інформації, повноту відображення господарських операцій, та своєчасність формування інформації в системі обліку.

Для успішного виконання цих завдань студент повинен прослухати теоретичний курс та самостійно вивчити спеціальну літературу, отримати додаткову інформацію на практичних заняттях, оволодівши навичками рішення задач і ситуаційних завдань.

Складовою частиною вивчення дисципліни « Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах» є самостійна підготовка студентами питань і завдань з кожної теми навчально курсу.

Організація самостійної роботи студентів.

Основною проблемою організації навчального процесу у вузі є принцип його оптимізації. Оптимізація це не тільки розробка нових форм, методів та засобів навчання, а також удосконалення і впровадження існуючих форм та методів. Удосконалення процесу підготовки студентів в сучасних умовах, зростання обсягів наукової інформації при порівняно обмежених строках навчання можливе лише при раціональній організації самостійної роботи студентів. Форми самостійної роботи студентів поділяються на аудиторну та поза аудиторну.

До аудиторної самостійної роботи відноситься вивчення питань під час лекцій, проведення семінарських та практичних занять, індивідуальних консультацій з викладачем, наукових конференцій та олімпіад, написання модулів та складання іспиту.

До позааудиторної роботи відноситься підготовка студентів до поточних практичних занять, заліків та іспиту, написання контрольних робіт, модулів, вивчення матеріалів підручників та опорного конспекту, виконання домашніх завдань, вирішення навчальних тестів, відпрацювання пропущених занять, написання рефератів, науково-дослідницька робота.

Однією з форм самостійної роботи студентів є вивчення літературних джерел. З метою більш ефективного запам’ятовування матеріалу потрібно скласти невеликий конспект, або зробити посилання на конкретні сторінки підручника чи журналу, що дозволяє швидше знайти потрібний матеріал.

Другою формою самостійної роботи є підготовка до практичних занять. З метою більш ефективного оволодіння конкретною темою студент повинен мати необхідний матеріал, що стосується заданої теми: підручник чи конспект підручника, опорний конспект, підготовлені відповіді на питання, збірник практичних або ситуаційних завдань. В зв’язку з тим, що практичні заняття є основою опанування теоретичних матеріалів, студентам необхідно ретельно готуватися до них.

Третьою формою самостійної роботи є виконання контрольних робіт.

Четвертою формою самостійної роботи є підготовка до здачі модулів, іспитів. Модулі, іспит складається з курсу « Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах» у письмовій формі, у вигляді відповідей на поставлені теоретичні запитання, відкриті та закриті тести, вирішення задач, модулі та екзаменаційні білети затверджені на засіданні кафедри.

Модуль складається таким чином, щоб викладач мав можливість оцінити знання студентів з матеріалів частини курсу, а не окремого питання, вміння студентами логічно мислити. Екзаменаційний білет складається таким чином, щоб викладач мав можливість оцінити знання студентів з матеріалів всього курсу.

Самостійна підготовка до модулю, або іспиту пов’язана з попереднім повторенням студентом матеріалу за допомогою контрольних запитань, тестових завдань та вирішення задач.

Знання студента при написанні модулів оцінюється за шкалою ЕСТS .

Шкала виставлення оцінок за кредитно-модульною системою навчання

Рейтингова оцінка з дисципліни

Оцінка за шкалою ЕСТS

Оцінка за національною шкалою

Залік за національною шкалою

90-100

А

5 (відмінно)

Зараховано

82-89

В

4 ( добре)

75-81

С

4 (добре)

69-74

D

3 (задовільно)

60-68

E

3 (задовільно)

35-59

Fx

2 (незадовільно) з можливістю перездачі

Незараховано

0-34

F

2 (незадовільно) з обов’язковим повторним курсом

Знання студента при написанні іспиту, оцінюється за семибальною системою:

« відмінно», «добре», « задовільно», «незадовільно» з можливістю перездачі, « незадовільно» з обов’язковим повторним курсом.

« Відмінно» ставиться тоді, коли студент згідно з Програмою курсу, глибоко та всебічно розкрив зміст всіх екзаменаційних завдань, аргументовано та логічно виклав свої знання.

« Добре» ставиться тоді, коли студент, згідно з Програмою, розкрив зміст екзаменаційних завдань, але допустив несуттєві неточності і не проявив належної самостійності у викладені думок.

« Задовільно» ставиться тоді, коли студент, відповідно до Програми, не повністю розкрив зміст екзаменаційних питань, поверхнево знайомий з рекомендованою літературою, допустив помилки при вирішенні задач.

« Незадовільно» з можливістю перездачі, ставиться тоді, коли студент, відповідно до Програми, повністю не розкрив зміст екзаменаційних питань, не знає рекомендованої літератури, не зміг поєднати зміст теоретичних положень з вирішенням практичних завдань.

« Незадовільно» з обов’язковим повторним курсом, ставиться тоді, коли студент, відповідно до Програми, взагалі не орієнтується у екзаменаційних питаннях, не знає рекомендованої літератури, не вирішив практичні завдання.