Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для самостійного вивчення дисц..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
745.98 Кб
Скачать

Програма курсу.

Тема1. Загальноприйняті принципи та системи бухгалтерського обліку.

Виникнення та передумова розвитку систем обіку, Фактори впливу на побудову націо-нальних систем бухгалтерського обліку та їx характеристика.

Системи обліку, що застосовуються суб'ектами господарювання у piзних країнах. Англо-американська система обліку, її харак­теристика. Континентальна система обіку, її характеристика. Сис­тема обліку країн Південної Америки. Їнші системи обліку, їх особли-bocti. Порівняльна характеристика систем бухгалтерського обліку. Гармонізація бухгалтерського обліку.

Національне регулювання бухгалтерського обліку та звітності у зарубіжних країнах: економічне, правове, морально-етичне. Джерела регулювання бухгалтерського обліку на національному piвні.

Міжнародне регулювання бухгалтерського обліку. Міжнародні організації бухгалтерів та їx роль.

Міжнародні стандарти фінансової звітності, їх склад та загальна характеристика.

Концептуальна основа бухгалтерського обліку, й загальна модель. Мета обліку. Загальноприйняті принципи бухгалтерського обліку.

Якісні характеристики облікової інформації.

Тема 2. Фінансова звітність, її зміст та інтерпретація.

Склад та призначення основних форм фінансової звітності у зарубіжних країнах.

Основне бухгалтерське рівняння. Його зміст та значения. Модифікації бухгалтерського рівняння. Взаємозв'язок бухгалтерського рівняння та окремих форм звітності.

Бухгалтерський баланс, його зміст. Форми балансу. Структура активу балансу. Структура пасиву балансу. Особливості побудови балансу в різних країнах.

3віт про прибутки та збитки. Одноступенева та багатостуленева форми звіту, Особливості побудови форми звіту у різних країнах. Елементи звтгу про прибутки i збитки.

Структура звіту про нерозподілений прибуток. Звіт про рух грошових коштів. Звіт про зміни у власному капіталі Примітки до фінансової звітності.

Форми звітності різних типів зарубіжних компаній.

Тема 3. Обробка інформації в обліковій системі.

Поняття облікового циклу. Методи обробки інформації в обліковій системі. Фази облікового циклу.

36ip облікової інформації

Аналіз господарських операций за обліковими формулами. Бухгалтерські рахунки їx класифікація. Підходи до побудови робочих планів рахунків.

Облік господарських операций у журналах. Головний реєстраційний журнал. Спеціальні реєстраційні журнали, їх види, порядок записів.

Головна книга, порядок її ведення.

Первинний пробний баланс, його склад і призначення.

Регулюючі проводки, мета їх складання. Типи регулюючих проводок.

Закриття рахунків доходів та витрат.

Повний пробний баланс.

Зворотні (реверсні) записи, їx доцільність.

Подготовка основних форм фінансової звітності.

Тема 4. Облік грошових коштів та дебіторської заборгованості

Облік грошових коштів. Класифікація грошових коштів. Облік готівки у касі. Облік дрібної готівки. Облік грошових коштів у банку. Облік еквівалентів грошових коштів.

Дебіторська заборгованість: визнання та класифікація.

Облік рахунків до отримання. Оцінка дебіторської заборгованості покупців у поточному обліку. Методи відображення в обліку сум торгових знижок. Облік повернення товарів.

Облік векселів до отримання.

Оцінка дебіторської заборгованості на дату складання фінан­сової звітності. Чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгова­ності. Оцінка та облік безнадійних боргів. Методи розрахунку сумнівної дебіторської заборгованості. Оцінка можливих повернень товарів та знижок.

Розкриття інформації про грошові кошти та дебіторську заборгованість у фінансовій звітності.