Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для філологів.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
408.94 Кб
Скачать

Тема 15. Політична культура та свідомість

15.1. Сутність, структура і функції політичної культури. Визначення та структура політичної культури. Політологічні концепції політичної культури. Концепція громадянської культури. Місце і роль політичної культури в загальній системі культури і в політичному житті суспільства. Типи політичних культур. Характерні ознаки політичної культури сучасного політичного суспільства та проблеми його формування.

15.3. Політична свідомість як відображення ідейного життя суспільства. Визначення та структура політичної свідомості. Буденна і теоретична свідомість. Складові елементи теоретичної політичної свідомості. Типи політичної свідомості. Форми прояву політичної свідомості. Місце міфів, стереотипів та громадської думки в структурі політичної свідомості. Чинники формування політичної свідомості. Політична свідомість як фактор політичної поведінки.

15.4. Сутність політичної культури та свідомості українського суспільства. Подолання стереотипів тоталітарного мислення, меншовартості та національної неповноцінності - як умова відновлення і розвитку політичної культури українського народу. Складові політичної свідомості: історична пам'ять народу, патріотизм, вірність та відданість Вітчизні. Національна психологія, національна гордість. Політична культура як чинник формування національно-патріотичних якостей громадян України.

Література

Алмонд Г., Верба С. Гражданская культура и стабильность демократии. //Полис. 1992. -№4.

Бебік В.Ф., Гловатий М.Ф., Ребкало В.А. Політична культура сучасної молоді. - К., 1996.

Андрущенко В.П. Історія соціальної філософії. - К., 2000.

Андрущенко В., Губерський Л., Михальченко М. Культура. Ідеологія. Особистість: Методолого-світогляд. аналіз. - К., 2002.

Здіорук С.І., Парахонський Б.О., Валевський О.Л. Стратегічні аспекти національно-культурної політики України. - К., 1995.

Культурне відродження в Україні. - Львів, 1993.

Семчишин М. Тисяча років української культури. - К., 1993.

Павленко Ю. Історія світової цивілізації. Соціокультурний розвиток людства. - К., 2000.

Сравнительное изучение цивилизаций: Хрестоматия. - М., 1999.

Тема 16. Політична ідеологія

16.1. Методологія аналізу політичних ідеологій. Сутність, структура та функції політичної ідеології. Рівні функціонування політичної ідеології. Джерела ідеологічних течій. Ідеологія і наука. Ідеологічні течії у сучасному світі: лібералізм, консерватизм, соціал-демократизм, фашизм, комунізм тощо. Криза марксистської ідеології, політики і практики.

16.2. Політична ідеологія в житті сучасної України. Зародження і розвиток лібералізму в Україні. Місце і роль консервативної ідеології в українському суспільстві. Особливості виникнення і розвитку комуністичного руху в Україні. Український націонал-комунізм. Соціал-демократизм в теорії і практиці політичного життя українського суспільства. Активізація клерикальої ідеології в Україні.

16.3. Націоналізм у світовій та вітчизняній практиці. Націоналізм як одна із підвалин самовираження народу, знаряддя політичної боротьби за право на вільне існування. Сутність, типологія, форми та методи прояву націоналізму. Націоналізм, імпершовінізм та інтернаціоналізм у сучасному політичному житті українського суспільства.