Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я т.20.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
301.57 Кб
Скачать

3. Калькулювання та його місце в економічних розрахунках.

Обчислення витрат виробництва і реалізації однієї товарної одиниці здійснюється за допомогою калькуляції.

Під калькуляцією розуміють розрахунок витрат, пов’язаних з виробництвом і реалізацією одиниці товару, замовлення і т. ін.

Калькулювання потрібне для вирішення низки економічних завдань: обґрунтування цін на вироби, обчислення рентабельності виробництва, аналізу витрат на виробництво однакових виробів на різних підприємствах, визначення економічної ефективності різних організаційно-технічних заходів.

Слід відрізняти планові калькуляції від фактичних. Перші обчислюються за плановими нормами витрат до початку виробництва і реалізації товарів, другі – за їх фактичним рівнем.

При калькулюванні витрати підприємства групують за калькуляційними статтями. Статті калькуляції формують з витрат, які різняться функціональною роллю у виробничому процесі й місцем виникнення. Перелік статей калькуляції витрат може бути різний, що зумовлюється особливостями галузі, до якої належить підприємство. Загалом калькуляція витрат має такий вигляд:

1. Сировина і матеріали.

2. Енергія, спожита на технологічні цілі.

3. Заробітна плата виробничих робітників (основна і додаткова).

4. Відрахування на соціальні потреби.

5. Утримання та експлуатація машин і устаткування.

6. Загальновиробничі витрати.

7. Загальногосподарські витрати.

8. Підготовка і освоєння виробництва.

9. Позавиробничі витрати.

Відмінність статей калькуляції від аналогічних елементів витрат кошторису виробництва полягає в тому, що у статтях калькуляції враховуються тільки витрати на одиницю певного виду продукції, а в кошторисі — усі витрати підприємства, пов’язані з його основною діяльністю за певний період.

Об’єкт калькулювання – це та продукція чи роботи ( послуги ) , собівартість яких обчислюється. Наприклад : основна, допоміжна продукція, роботи, послуги. Для кожного об’єкту калькулювання вибирається калькуляційна одиниця – одиниця його кількісного виміру ( штуки, маса , площа ) [ 5-c.212-213]

Для кожного об’єкту калькулювання вибирається калькуляційна одиниця – одиниця його кількісного виміру.

Істотно впливають на методи калькулювання широта номенклатури продукції підприємства та специфіка виробництва. Найбільш точним та методично простим є калькулювання однопродуктивному виробництві. Собівартість одиниці продукції тут обчислюється діленням сукупних витрат за певний період на кількість виготовленої продукції.

При калькулюванні прямі витрати обчислюються безпосередньо на калькуляційну одиницю згідно з діючими нормами і цінами, а непрямі розподіляються за кошторисом між різними виробами за встановленою методикою.

Таблиця 3.1.

Калькуляційні статті витрат та методика їх обчислення. [ 5-c.214-218]

Стаття

Методика

1.

“ сировина і матеріали”

Витрати на сировину, матеріали і напівфабрикати обчислюються на одиницю продукції, виходячи з норм їх витрат і цін плюс транспортно заготівельні витрати мінус відходи

2.

“ Енергія технологічна”

Витрати на енергію обчислюються за нормами витрат і тарифами на енергію.

3.

“ Основна заробітна плата виробничих робітників”

Обчислюється згідно з нормами витрат часу на виконання технологічних операцій і тарифними ставками або відрядними розцінками на операції, деталі.

4.

“ Додаткова зарплата”

Обчислюється в процентах від основної.

5.

“ Відрахування на соціальні потреби виробничих робітників”

Обчислюється у відсотках від суми основної і додаткової зарплати.

6.

“ Утримання та експлуатація машин і устаткування”

Амортизаційні відрахування по машинах і устаткуванню, витрати на електроенергію, пальне, ремонт, оплату праці робітників для цих машин. На ці витрати складається кошторис по кожному цеху ( виробництву) на рік ( квартал ). На одиницю кожного різновиду продукції ці витрати обчислюються методом розподілу :

а) пропорційно основній заробітній платі виробничих робітників :

,

де Сзо – осн. зарплата на одиницю продукції, грн.

Рм – відношення витрат на утримання та експлуатацію машин і устаткування до основної зарплати виробничих робітників (по цеху, виробництву), %

б) залежно від часу його обробки і нормативних витрат на одиницю часу :

де m – кількість машин

См-гі – витрати на утримання та експлуатацію і-ї машини за одну годину, грн.;

ti – тривалість обробки виробу на і-й машині, год.

7.

“ Загально виробничі витрати”

Витрати на управління, виробниче і господарське обслуговування в мережах цеху. Обчислюється пропорційно основній зарплаті виробничих робітників

ЦЕХОВА СОБІВАРТІСТЬ

( ст.. 1 + ст. 2 + ст. 3 + ст. 4 + ст. 5 + ст. 6 + ст. 7 )

8.

“ Загальногосподарські витрати “

Аналогічно методиці викладеній у пункті “ Загально виробничі витрати “.

9.

“ Підготовка та освоєння виробництва “

Освоєння нових підприємств, виробництв, цехів; підготовку і освоєння нової продукції; підготовчі роботи у добувній промисловості. Списуються на продукцію рівними частинами за встановлений термін їх відшкодування ( або з прибутку чи фондів фінансування науки і техніки ).

ВИРОБНИЧА СОБІВАРТІСТЬ

ЦЕХОВА СОБІВАРТІСТЬ + ст. 8 + ст. 9

10.

“ Поза виробничі витрати ”

Вивчення ринку, реклама продукції, її продаж. Ці витрати розподіляються між виробами пропорційно виробничій собівартості.

ПОВНА СОБІВАРТІСТЬ

Виробнича собівартість + ст. 10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]