Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_ukrayinskoyi_kulturi-1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
104.9 Кб
Скачать

58. Визначте особливості сучасного співробітництва України з іншими країнами в різних галузях науки й культури…

На сьогодні Україна має широкі зв’язки з іншими країнами. Найтісніші зв'язки в галузі науки, техніки та освіти Україна має з Росією, а також з деякими іншими країнами колишнього Радянського Союзу. Відбувається взаємний обмін науковими дослідженнями в галузях енергозбереження, видобутку корисних копалин, медицині та ін.. В культурному плані відбувається активний обмін історичними пам’ятками (Німеччина, Італія), вивчення культур інших країн. Спостерігається пропаганда культурних традицій інших країн в Україні і навпаки. Перекладаються твори, відбуваються виставки, виступи, конференції щодо культурного обміну. Найактивніше обмін досягненнями відбувається з ближніми країнами-сусідами, хоча спостерігається тенденція до глобалізації в цьому питанні. На сьогоднішній день в діаспорі знаходяться такі видатні українці (О. Куриленко, Е. Стельмах, Е. Еленіак, В. Матвієнко та ін.).

59. Суть, періодизація та соціально-економічні наслідки сучасної науково-технічної революції для українського суспільства…

Сучасна науково-технічна революція полягає в переході до майже повної автоматизації праці за допомогою комп’ютерної техніки. На сьогодні відбувається інтенсивний розвиток інформатизованих технологій, пристроїв і використання їх в різних галузях народного господарства та буденному житті. Періодизація науково-технічної революції в України має такі періоди: зародження(90-ті роки, після початку широкого розповсюдження комп’ютерної техніки), прийняття нової реалії(наукової парадигми) на зламі століть та розвитку(етап подальшого пристосування життя, сучасний етап). Для України наслідки революції – значні. Відбувається розвиток суспільства, підвищується продуктивність праці, зближення нас з іншими розвиненими країнами, перехід якості життя на новий рівень, соціальний та виробничий прогрес. Основна проблема сучасної науки в Україні є недостатнє фінансування галузі. В зв’язку з цим не вистачає наукових баз, центрів, відсутні наукові дослідження та низький приплив наукових кадрів(більшість здібних виїжджає в інші країни). Також можна ще розвивати міжнародні зв’язки, зокрема в науковому плані.

60. Дайте оцінку науковим досягненням вчених нтуу «кпі» в умовах розгортання науково-технічної революції…

В умовах розгортання науково-технічної революції в Україні «КПІ» як інститут і як дослідний центр відіграв досить вагому роль. В цьому університеті було створено спеціалізовані кафедри, які займаються комп’ютерними технологіями, а при них і дослідні центри. Свою працю не припиняли вчені з інших галузей і розробляли власні проекти з енергозбереження, метало-фізичних досліджень, хіміко-технічних та ін. Працювали Христич В. О., Сігорський В. П., Пащенко О. О., Павловський М. А.. В період науково-технічної революції «КПІ» став одним із центрів наукового розвитку та наукової думки. Тому можна безпосередньо говорити про вплив цих вчених на подальший розвиток. На сьогодні «КПІ» є визначним науково-дослідним та навчальним центром, який продовжує забезпечувати країну науковцями та їхніми винаходами і працями в різних сферах і галузях.