Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. СК та А ЕЄВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
187.9 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Склад, призначення та параметри бітових інструкцій.

  2. Склад, призначення та параметри інструкцій таймерів.

  3. Склад, призначення та параметри інструкцій лічильників.

  4. Склад, призначення та параметри інструкцій порівняння.

Лабораторна робота № 5 Інструкції обробки даних

Мета. Вивчити інструкції контролера, що використовуються для обробки даних: арифметичні, тригонометричні, логічні, перетворення, зсуву, стекових операцій, керування програмою, секвенсорів, ASCII тощо.

Короткі теоретичні дані. За допомогою інструкцій ADD, SUB, DIV, MUL, виконують арифметичні дії. Тригонометричні інструкції COS, TAN, SIN, ATN, ASN та інші використовують для обчислення прямих та зворотних тригонометричних функцій. Логічні інструкції AND, OR, XOR, NOT виконують логічні дії над бітами операндів. Група інструкцій перетворення виконують перетворення типу «радіан – градус», «двійковий – двійкове десятинний код», «двійковий - унітарний код». Інструкції BSL та BSR виконують зсув бітових ланцюжків. Інструкції FFL, FFU, LFL, LFU обслуговують стекові операції із стеками FIFO та LIFO. Призначення інструкцій керування JMP, LBL, TND, MCR, SBR, JSR - реалізація розгалужених та циклічних алгоритмів обробки даних, обертання до підпрограм. Інструкції секвенсорів SQO, SQC, SQL працюють з послідовностями даних. ASCII інструкції використовуються для обробки строкових даних.

Рекомендована література [1-3,5,9,10].

Хід роботи

  1. У середовищі програмування RSLogix500, використовуючи вбудовану допомогу (функціональне меню/Help/Instruction List), вивчити склад, умовні графічні позначення, призначення, параметри та прикладі використовування інструкцій контролера, що використовуються для обробки даних.

  2. Розробити та завантажити в емулятор контролеру програму, що за двома катетами обчислює гіпотенузу трикутника.

  3. Виконати попередній пункт використовуючи інструкцію CPT.

  4. Розробити та завантажити в емулятор контролеру програму, що формує імпульси шляхом зміни на протилежний певних біт слова за допомогою інструкції XOR.

  5. Розробити та завантажити в емулятор контролеру програму, що реалізує кільцевий регістр зсуву за допомогою інструкцій BSL та BSR.

  6. Розробити та завантажити в емулятор контролеру програму, що, при однієї умові додає слово даних до стеку LIFO за допомогою інструкції LFL, а при іншій – витягає слово даних із стеку LIFO за допомогою інструкції LFU.

  7. Розробити та завантажити в емулятор контролеру програму, що реалізує при певних умовах обхід групи рангів програми за допомогою інструкцій JMP, LBL.

  8. Розробити та завантажити в емулятор контролеру програму, що, при певних умовах, виконує ранги програми, які розташовані між інструкціями MCR.

  9. Розробити та завантажити в емулятор контролеру програму, що, при певних умовах (наприклад через певний час) звертається до підпрограми LAD3 за допомогою інструкції JSR. Підпрограма LAD3 повинна розпочинатися з інструкції SBR, збільшувати на одиницю значення змінної та завершитися інструкцію RET.

  10. Розробити та завантажити в емулятор контролеру програму, що, через певний часовий інтервал, надсилає до вихідної змінної значення чергового слова з файлу даних за допомогою інструкції SQO.

  11. Розробити та завантажити в емулятор контролеру програму, що, за допомогою інструкції ASC, виконує пошук певної підстроки у змінній строкового типу.