Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. СК та А ЕЄВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
187.9 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 7 Програмування задач керування

Мета. Навчитись програмувати задачі керування мовою LD.

Короткі теоретичні дані. Поведінка додатків керування формалізується засобами теорії скінчених автоматів. Такі автомати мають певну множину входів, виходів, станів, серед яких виділяють початкових стан. Зміна станів автомату описується функцією переходів, а значення виходів - функцією виходів. Існує два виду автоматів Мілі та Мура, яки мають різні види цих функцій. Автомату задають за допомогою таблиць або графів. Вершина у графі автомату Мура відповідає певному стану автомату та визначає значення виходів у цьому стані, а дуга описує умови переходу в інший стан. LD програма, що реалізує автомат містить ранги встановлення початкового стану автомату, опису виходів (дій) автомату у кожному стані та опису переходів.

Рекомендована література [1,9,10].

Хід роботи

  1. Розробити граф автомату Мура, що реалізує алгоритм керування світлофором на пішохідному переході.

  2. Визначити склад контролеру що реалізує алгоритм керування світлофором. Визначити у контролері зміні входів, виходів та станів автомату.

  3. Запустити пакети RSLogix500, RSLinx, RSEmulate 500. Створити у середовищі RSLogix500 додаток керування. Конфугуювати контролер відповідно до вимог попереднього пункту, ввести у програму ранги автомату, запустити створену програму на виконання за допомогою програми RSEmulate 500.

  4. Протестувати поведінку створеного автомату. Для цього ініціювати зміну станів, шляхом завдання вхідної події «початок переходу вулиці пішоходом». Якщо фактична послідовність зміни станів, або дії у певних станах не відповідають графу автомату, то внести зміни у програму автомату та виконати нове тестування поведінки.

  5. Розробити граф автомату Мура, що реалізує алгоритм керування залізничною станцією, яка розташована між пунктами А та В, має дві колії, приймає потяги з пункту А на вільну колію, відправляє потяги за принципом «перший прийшов – перший відправлено». Відправлення потягів відбувається при умові, що колія до пункту В вільна. Створити та протестувати додаток керування залізничною станцією.

Контрольні питання

  1. Що таке скінчений автомат?

  2. Чим відрізняються автомати Мілі та Мура?

  3. Назвіть основні елементи графу автомату.

  4. З яких рангів складається LD програма, що реалізує автомат Мура?

  5. У чому полягає тестування програми що реалізує певний автомат?

  6. Як реалізувати у LD програмі перехід за часом та за подією?

Лабораторна робота № 8 Вивчення пакета ммі rsView32

Мета. Вивчити інтерфейс та основні види робіт у середовищі пакету людино - машинного інтерфейсу RSView32 при створенні додатку керування.

Короткі теоретичні дані. RSView32 дозволяє:

  • створювати та анімувати графічні об’єкти, що відображують елементи об’єкту керування;

  • формувати сигнали тривоги щодо цифрових та аналогових тегів, обробляти послідовність сигналів тривоги за ступенем поважності та у хронологічному порядку;

  • реєструвати та відстежувати у реальному часі інформацію про систему керування, включаючи виконання команд та макросів, системні події та помилки, о також помилки зв’язку та сигнали тривоги;

  • зареєстровані дані зберігати у вигляді файлів та проглядати за допомогою трендів;

  • налагодити додаток керування на автоматичний відгук на події у системі та процесах;

  • за допомогою програми RSLinx відображувати тегі контролерів.

RSView32 існує в двох варіантах. Варіант Rintime дозволяє тільки виконувати існуючи додатки керування. Варіант Works дозволяє як виконувати так і розробляти додатки керування.

Рекомендована література [3, 4, 6].