Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
го 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
290.82 Кб
Скачать

20.Медичні засоби захисту людини у надзвичайній ситуації.

Засоби мед захисту призначені для профілактики або зменшення впливу уражаючих факторів НС, а також надання першої мед допомоги потерпілим. До них належать: Радіозахисні засоби - препарати, що сприяють підвищенню опірності організму дії іонізуючих променів. Їх поділяють на групи: засоби профілактики ураження у разі зовн опромінення (радіопротектори); засоби ослаблення первинної реакції організму на опромін; засоби профілактики ураження шкіри у разі забруднення її РР (засоби часткової сан обробки). Антидоти (протиотрути) - речовини чи препарати, що сприяють руйнуванню або нейтралізації ОР, поділ на неспециф (адсорбенти) та специфічні, що діють вибірково щодо певних отрут. Протибактеріальні засоби вживають у мить застосування чи погрози застосування біологічних засобів. Їх поділяють на засоби специфічної та неспецифічної профілактики. До табельних засобів мед захисту належать: аптечка ін­дивідуальна, а також антидоти, радіопротектори та антибактеріальні засоби; індивідуальний протихімічний пакет; пакет пере­в’язний індивідуальний. Санітарна обробка - комплекс заходів щодо часткового чи повного видалення з поверхні шкіри й слизових оболонок РР, ОР і БЗ. Розрізняють часткову й повну сан обробку. Повну санітарну обробку проводять після виходу з осередку ураження, вона полягає у митті усього тіла водою із застосуванням миючих засобів. Повна спец.

обробка передбачає обов’язкову зміну одягу

Засоби медичного захисту при ураженні організму іонізуючими променями.

Радіозахисні засоби - препарати, що сприяють підвищенню опірності організму дії іонізуючих променів. Їх поділяють на групи: - засоби профілак ураження у разі зовн опромін (радіопротектори);

- засоби ослаблення первинної реакції організму на опромінення (переважно протиблювотні засоби);

- засоби профілактики радіаційного ураження РР, що потрапили в організм (препарати, які сприяють якнайшвидшому виведенню РР з організму);

- засоби профілактики ураження шкіри у разі забруднення її РР (засоби часткової санітарної обробки). Для захисту від зовн опромінювання, яке має місце при роботі із закритими джерелами випромін, основні зусилля необхідно направити на попередження переопромінення персона­лу шляхом: збільшення відстані між джерелом випромінювання і люди­ною (захист відстанню); скорочення тривалості роботи в зоні випромінювання; екранування джерела випромінювання (захист екранами). У виробничих і лабораторних умовах необхідно якомога швидше застосовувати дистанційне управління роботою обладнання, яке дає можливість виконувати операції з радіоактивними речовинами на відстані. Захист від внутрішнього опромінення вимагає виключення без­посереднього контакту з радіоактивними речовинами у відкритому ви­гляді та попередження потрапляння їх у повітря робочого простору.

До організ і установ, у яких постійно виконують­ся роботи з радіоактивними речовинами, підвищені вимоги з охо­рони праці. Керівництво цих організацій зобов'язане розробити де­тальні інструкції, в яких викладено порядок проведення робіт, облік збереження та використання джерел випромінювання, збір та знешкодження відходів, порядок проведення.

дозиметричного контролю

Медичні засоби першої допомоги при ураженні людини отруйними речовинами.

Для першої медичної допомоги використ  табельні  засоби – індивідуальна аптечка АІ2 (та її аналоги), індивідуальний протихімічний пакет ІПП8 та індивід перев’язувальний пакет ІПП. Антидоти  специфічні протиотрути; використов для профілактики ураження людей отруйними речовинами. У випадку їх раннього застосування досягається високий ефект.

До медичних  засобів захисту відносяться: пакет перев'язувальний медичний (ІПП), що складається із стерильної пов'язки для надання допомоги при пораненнях і опіках; індивідуальний протихімічний пакет (ІПП8), призначений для надання само і взаємодопомоги при ураженні отруйними речовинами. За його допомогою проводять часткову спеціальну обробку безпосередньо після ураження або сильнодіючими отруйними речовинами. Профілактика ураження населення, надання першої медичної допомоги людям в осередках ураження, а після цього і лікарської допомоги з використанням усіх медичних засобів захисту покладаються на формування і заклади медичної служби ЦО.

При дії ОР через шкіру ураженому необхідно надягти протигаз (у разі потрапляння аерозолів або крапель ОР на шкіру обличчя протигаз надягають тільки після обробки обличчя рідиною з індивідуального протихімічного пакета (ІПП). Слід ввести антидот й вивезти ураженого із зараженої те­риторії.

Поняття про протибактеріальні засоби.

Протибактеріальні засоби вживають у мить застосування чи погрози застосування біологічних засобів. Їх поділяють на засоби специфічної та неспецифічної профілактики. Засоби неспецифічної профілактики застосов під час погрози зараження довколишнього середовища бактеріальними засобами чи після неї, якщо вид збудника невідомий. До них належать антибіотики, інтерферони. З миті визнач хвороби про­водять специф профілакт препаратами, для яких відома чутливість певного виду збудника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]